Tarih: 09.03.2015 21:45

İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ GENEL MD.YRD.GERİM:

Facebook Twitter Linked-in

HABER İZLE

Kayseri Ticaret Odası ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü ile ortaklaşa düzenlediği, ‘Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi' konulu  eğitim semineri gerçekleştirildi. Seminere  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Germir iştirak ederek  katılımcılara hitap etti… Gerim yaptığı değerlendirmede , verilere göre  iş kazalarının  toplam kazalara oranı yüz 10 civarında iken,  Avrupa'da ise bu oranın  yüzde 4 civarında olduğuna dikkat çekerek, ölümlü kazalarının  üçte birini inşaat sektöründe meydana geldiğini belirtti.

Hilton Otel'de düzenlenen seminere, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Ticaret Odası Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, İşkur İl Müdürü Ahmet Ayçiçek, İşveren temsilcileri, Yapı Müteahhitleri, Şantiye şefleri, İş Sağlığı sorumluları, Ticaret Odası üyeleri ve davetliler iştirak etti.

Programın açılış konuşmasını yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim,  son yıllarda iş kazalarında artışlar olduğunu ve bunlardan kaynaklanan ölümlü kazaların arttığına vurgu yaparak, Sektörde en büyük eksiklik özellikle inşaatlarda yüksekten düşmelerden kaynaklanan iş kazalarının yoğun bir şekilde yaşanmasıdır. Yüksekten düşen azaların detaylarını baktığımızda cephe iskelelerinden düşmelerin iş kazalarına yol açtığını gördük. Bunun nedenlerini araştırdığımızda standartlara uygun iskele kullanımında çok ciddi eksiklikler olduğunu tespit edildi. Bu amaçla saha toplantılarından önce ilgili Bakanlıklarla bir araya geldik ve iş veren örgütlerlerde bir araya geldik. Bunu da toplantı halinde sürdürmek istedik. Bugün burada ‘Güvenli İskele, İskelede Güvenlik Projesi'nin eğitim ayağının yedincisini gerçekleştiriyoruz. İşverenlere, yapı müteahhitlerine, şantiye şeflerine, iş sağlığı sorumlularına, iskelenin nasıl olması gerektiğini, iskelelerin kimlerin kurması gerektiğini ve bundan sonra ne tıp denetimler cezalar uygulanacağına ilişkin detaylı bilgiler verilecek” diye konuştu.

Yapılan araştırmalar neticesinde her yıl ölümlü kazaların üçte birini inşaat sektöründe meydana geldiğini vurgulayan Germir, İnşaatlarda meydana gelen kazaların da yüzde 40'i yüksekten düşmeden kaynaklanıyor. Bunlarında yüzde 25'i cephe iskelelerinden düşmelerinden kaynaklandığı görülmektedir. Bir diğer konu ise iş kazalarında yüzde 50'si güvensiz hareketten çıkıyor. Yüzde 50'side güvensiz malzeme kullanımından kaynaklanıyor dolayısıyla işçi ve işverenin konuyu iyi değerlendirmesi gerekir” dedi.

Türkiye'deki iş kazalarının sebep ve sonuçlarını  Avrupa'ya göre kıyaslayan  Germir, Avrupa ortalaması yüz 4 civarındadır. Türkiye'de 2012 yılında verilere göre olumlu bir seyir gözlemiştik. Yüz 6.2'ye inmiştir. İlk defa yüz 10'un altına inmişti. Şuan da tekrardan yüz binde 10 civarındadır. Bu dalgalanmanın olumlu bir şekilde aşağı doğru devam edeceğini ümit ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Avrupa standartlarına uygun dış cephe iskelesinden yapılmış kursu ve kursunun yanına dış cephe iskelesini nasıl olması gerektiği noktada bir örneği niteliği taşıyan iskele dikkat çekti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —