Kayseri'de Peygamber Efendimizin itikaf sünnetini yerine getirmek isteyen bir grup, dış dünyayla irtibatını keserek ramazanın son günlerini camide ibadet ederek geçiriyor
Kayseri'de Peygamber Efendimizin itikaf sünnetini yerine getirmek isteyen bir grup, dış dünyayla irtibatını keserek ramazanın son günlerini camide ibadet ederek geçiriyor. Aralarında çocuklarında bulunduğu yaklaşık 30 kişi, ramazan ayının 20. gününden itibaren Hacı Kılıç Camisi ve Medresesi'nde itikafa girdi. Peygamber Efendimizin itikaf sünnetini yerine getiren grup, geceleri ibadet ederek geçiriyor. Kadir Gecesi'nin ramazan ayının son 10 gününde olması nedeniyle ramazanın son günlerinde camide ibadet yapan grup, Kur'an ve dini kitaplar okuyup, kaza ve tespih namazları kılıp günün büyük bölümün ibadetle geçiriyor. Mukabele yaparak Kur'an'ı hatmeden gruptakiler, zorunlu haller dışında dışarı çıkmayarak, caminin bitişiğindeki tarihi medresenin bölümlerinde dinleniyor, iftar ve sahurlarını burada yapıyor. İtikafa girenlerden Abdulkadir Akbaba, AA muhabirine, itikafın Hazreti peygamberin hiç terk etmediği bir sünnet olduğunu söyledi. Bu sünnetin 5 vakit namaz kılınan bir cami ya da mescitte yapılması gerektiğini belirten Akbaba, ''Her gece Kadir Gecesiymiş gibi ibadet ediyoruz. Ramazan ayının son 10 gününde geceleri ihya ederek, Kadir Gecesi hangi geceye rast gelirse gelsin birbirinden ayırt etmeden ibadet etmeye çalışıyoruz'' diye konuştu. Fuat Dursun da itikaf sünnetini yaşatarak ramazan ayının son 10 gününü ibadetle geçirmeye çalıştıklarını ifade etti. Bu sünnetin son dönemde unutulmaya başladığına işaret eden Dursun, şunları söyledi: ''Burada mukabele okuyoruz, tespih namazı kılıyoruz. Herkes ferdi olarak kaza namazı veya teheccüt namazı kılıyor. Sohbetler yapıyoruz, kitap okuyoruz. Mümkün mertebe günlerimizi boş geçirmemeye çalışıyoruz. Son zamanlarda bu sünnet neredeyse unutulmuş durumda. İnşallah yaygınlaşır ve her tarafta itikaf yapan insan sayısı artar. Bu sünnet Avrupa'da daha iyi yaşatılıyor. Burada yaşanmaya yaşanmaya unutulur hale gelmiş. Dışarı zorunluluk hali dışında çıkmıyoruz. Sadece ihtiyaç gereği abdest almak için dışarı çıkıyoruz. Burada yeyip içiyoruz. İtikaf günlük de yapılabilir, saatlik de yapılabilir. Biz ramazan ayının son 10 günü girmeye niyet ettik. Onun için bayrama kadar devam edeceğiz.'' Kayseri'deki değişik camilerde de küçük gruplar halinde itikaf sünnetini yaşamaya çalışan cami cemaati olduğu öğrenildi.
-İtikaf nedir-
Dini bir terim olarak itikaf, ibadet niyetiyle ve kurallarına uyarak inzivaya çekilmek anlamına geliyor. Hz. Peygamber, Medine'ye hicret ettikten sonra her yıl ramazan ayının son 10 gününde itikafa girmiştir. Bundan hareketle Hanefiler, ramazanın son on gününde itikafı, ''kifai nitelikli müekket sünnet'' kabul etmişlerdir. Cemaatten biri itikafa girince bu görev diğerlerinden düşer. Hanefilere göre itikafın makbul olması için, itikafa girenin niyet etmesi, oruçlu olması, itikafı beş vakit namaz kılınan camide yapması gerekir. Kadınlar, camide değil, evlerinde, namaz kıldıkları odada itikafa girerler. İtikafa giren kimse, camide yer içer, uyur. İtikafa giren kimse, bu süre içinde kendisini dünya işlerinden ayırarak Allah'a yönelir, ibadetle meşgul olur, tefekkür eder, zikir yapar.