Tarih: 12.11.2015 17:27

JEOLOJİ MÜHENDİSLERİ ODASI İL TEMSİLCİSİ ÜZELTÜRK:

Facebook Twitter Linked-in

  Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bülent Üzeltürk, 12 Kasım Düzce Depremi´nın yıl dönümü haber ekibimize yaptığı değerlendirmede ülkemizin geçmişte yaşanan büyük ölçekli depremlerde çok acı tecrübeler yaşadığını hatırlatarak ?Deprem bilincini küçük yaşlardan başlayarak okullarda kazandırmalıyız. Depremde nasıl davranmak gerekir, deprem öncesi ne gibi tedbirler almalıyız bütün bunları bireylere çocuk yaşta öğretmeliyiz? değerlendirmesinde bulundu?.
Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Bülent Üzeltürk, 12 Kasım Düzce Depremi´nın yıl dönümünde haber ekibimize yaptığı değerlendirmede deprem bilincinin küçük yaştan itibaren okullarda kazandırılması gerektiğini vurguladı?
Ülkemiz topraklarının tamamına yakının deprem bölgesi olduğunun altını çizen Jeoloji Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Üzeltürk ilimizin iki farklı fay hattı üzerinde olduğunu ve her an deprem gerçeği ile yüz yüze gelebileceğimizi vurgulayarak şöyle konuştu "Yeni yerleşim alanlarının seçiminde mutlaka yer bilimlerinden faydalanması gerekir. Depremle yaşayan bir ülkeyiz. Topraklarımızın yaklaşık yüzde 98´i deprem bölgesi. Bunun da yaklaşık 60-65´i kadarı birinci ve ikinci derece deprem bölgesi. Kayserimiz üçüncü derece deprem bölgesinde bulunmakta. Zaman zaman hepimizin hissettiği depremleri yaşamaktayız. Ancak insanların hissedemediği küçük ölçekli dediğimiz 3´e kadar olan depremler sık sık Kayseri´mizde de yaşanmaktadır. Kayserimizi tehdit eden 2 tane aktif dediğimiz canlı hala hareket eden faylar var. Birisi Ecemiş fayı diğeriyse Sarız fayı. Bu ikisi de oldukça büyük faylar ve Kayseri´mizi etkilemektedirler. Kayseri´mizde yine biraz önce değindiğim gibi depremi daha fazla hissetmemize daha fazla korkuya düşmemize sebep olan bazı bölgelerde zemin problemi vardır. Bu zemin problemlerinin aşılması için 1999 yılında yaşadığımız acı olaydan sonra ortaya çıkarılan yönetmelik ve yasa değişikliği, zemin etütleri yapılmakta. Bu zemin etütlerine göre de binalar inşa edilmektedir. Bu zemin etütleri dışarıdan hizmet alımı usulüyle yapılmakta, yapı denetim firmalarının içerinde böyle bir oluşum bulunmamaktadır. İşte bu sıkıntıları önlemek için ve bu işi yapan insanların olaya dahil olmaları gerektiğini düşünüyoruz. Sadece bir rapor üzerinden değil içerik olarak yetkili mercilere verip geri çekilmek durumunda kalmamalılar. Elleri taşın altında olmak zorunda"
Üzeltürk sözlerinin sonunda en önemli konunun deprem bilincinin küçük yaşlarda oluşturulması olduğunun altını kalın çizgilerle çizerek "Pek çok can kaybettik ve hala da 17 Ağustos´tan ve 12 Kasım´dan sonraki depremlerde devam eden insanların psikolojik problemleri olduğunu biliyoruz. Konuyla ilgili yapacağımız en iyi işlerden bir tanesi de küçük yaşlardan başlayarak deprem bilincinin depremde nasıl davranmak gerektiğinin eğitimlerini okul seviyesinde vermeye başlamaktır" ifadesini kullandı?
Haber: Reyhan Öztemir



12 KASIM 2015 KAYTV HABER paylaşan: kaytv

Orjinal Habere Git
— HABER SONU —