Ülkemizde kadın yönetici ve bürokrat sayısı erkeklere oranla çok daha az olsa da özel sektörde bu durum son 7 yıldır hızla değişim gösteriyor. Buna paralel olarak siyasi partilerin de siyaset arenasındaki kadın sayısını artırmaya yönelik gayretleri gözden kaçmazken 2011 Genel Seçiminde 268 olan kadın milletvekilliği için aday gösterilirken, 2015 Genel seçimlerinde bu sayısı 531`e yükseldi. Bütün bu veriler ışığında kadının toplumsal yaşamdaki yeri ve önemi hakkında bilgisine başvurduğumuz İl Kadın Girişimci Kurulu Başkanı Merve Sarıoğlu, Ülkemizde kadınların, eskiye oranla önemli konumlarda yer aldığını ve her geçen gün bu sayının arttığına vurgu yaparak, Pozitif ayrımcılık bir yana kendi vasıflarından ve temsil ettiği iş dünyasından dolayı parlamentoda seçilmiş vekiller arasında daha fazla kadının olmasını istiyoruz değerlendirmesinde bulundu.
Türk toplumunda kadının saygın bir yeri vardır. Orta Asya`da kurulan ilk Türk devletlerinde kadın ve erkek eşit haklara sahipti. Osmanlı Devleti Dönemi`nde Türk Kadını, çocuğunu yetiştirmiş ve evinin geçimini sağlamıştır. Hatta silâh ve cephane taşıyarak savaşa katılmıştır. Bu davranışı ile Türk Kadını, Türk toplumundaki önemli yerini bir defa daha ispat etmiştir. Cumhuriyet Döneminde Türk toplumunda ailenin, ailenin içinde de kadının yeri ve önemi büyüktür. Türkiye`de aile çağdaş hukuk anlayışına uygun olarak medenî kanun esaslarına göre kurulmuştur. Kadın ve erkek eşit haklara sahiptir. Kadın erkek eşitliğinin sağlanması, toplumsal uzlaşmanın en önemli şartlarından birisidir.
Kayseri İl Kadın Girişimci Kurulu Başkanı Merve Sarıoğlu ile ülkemizde kadının toplumdaki yeri ve önemi hakkında konuştuk.
Kayseri İl Kadın Girişimci Kurulu Başkanı Merve Sarıoğlu, Türkiye'nin ekonomisi büyüdüğüne dikkat çekerek, Türkiye'nin ekonomisi büyüdükçe bundan kar ve kazanç elde etmeyi gereken toplumsal kesim oranı da artmak durumdadır. Bu kesimlerin başında da kadınlar gelmelidir. Kadınların ekonomide daha fazla yer bulup, daha fazla söz sahibi olması gerekiyor. Yine aynı şekilde seçilmiş makamlarda ve özellikle siyasette söz sahibi olmaları gerekiyor ifadesini kullandı
Sözlerinin devamında Türkiye'de 73 milyon insan yaşadığını hatırlatan Sarıoğlu, Bu 73 milyonun en son verilere göre yüzde 50'si bayandır. Bu bayanların sadece ülke ekonomisine katkıda bulunan kısmı ise yani girişimci kadın oranı ise sadece yüzde 1,3'tür. Bizim bu girişimci sayısını daha fazla artırmamız gerekiyor. Çünkü girişimci sayısı ne kadar artarsa ekonomide orta ölçek gelir tuzağı dediğimiz 20 bin doların üst seviyelerine ancak kadınların istihdama daha fazla katkıda bulunmasıyla sağlarız. Bunu sadece çalışan şekilde değil iş sahibi olarak işveren konumunda olması gerekiyor şeklinde konuştu.
Kadınların iş dünyasında yaşadığı sorunlara da değinen Sarıoğlu, bayanların iş hayatındaki yaşadığı problemlerden birisi de cam tavan sendromu' durumu olduğunu belirterek, Cam tavan sendromu' bir kadının kariyerinde yükselirken rakibi bir erkekse şayet, iş veren genellikle tercihini erkek çalışandan yana kullanıyor Kadınlar bu noktada genelde beni yönetici yapmazlar' şeklinde yorumluyor ama özellikle bayanların söz sahibi oldukları noktalarda yönetici olarak kadınların daha fazla artması lazım ifadelerini kullandı.
Sarıoğlu sözlerinin sonunda geçmişle kıyaslandığında gerek sosyal yaşamda, gerekse iş dünyasında ve yönetim kademlerinde kadının statüsünün artarak çok iyi konumlara geldiğini vurgulayarak Kadınlar, Türkiye'de her ne kadar şuan eskiye oranla daha fazla yer alsa da bunu yeterli bulmuyoruz. Bu sayıyı daha fazla artırmamız gerekiyor. Kurum çalışmalarının bu konuda daha fazla yeri var. Kurum çalışmaların mantığı da bu yönde ilerliyor. Yine aynı şekilde siyasi noktaya bakacak olursak konuya parlamentodaki kadın temsilinin sayı olarak daha fazla artması lazım. Burada önemli olarak sadece kadın olduğu için veya pozitif ayrımcılığından dolayı yapılması değil de özellikle kendi vasıflarından dolayı ve temsil ettiği iş dünyasından dolayı parlamentoda seçilmiş liderlerden daha fazla olması gerekiyor. Son dönemde kadın aday sayısı da arttı. Bu sayının biz giderek artmasını talep ediyoruz. Mesela Kayseri listesinden 3 bayan çıkabilirdi. Yahut Türkiye iller bazında en az 3 bayan ilk sıralarda yer alabilirdi diye konuştu.