ÖZKAN, “KANSERİN ERKEN TANI VE BİLİNÇLENME İLE YENİLEBİLİR”
‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ vesilesi ile haber ekibimize değerlendirmelerde bulunan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji- Onkoloji Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özkan, kanserin dünyada en sık ölüm nedeni olan ikinci hastalık olduğuna dikkat çekerek” Kanserden korunmak aslında kanseri tedavi etmekten çok daha kolay, çok daha ekonomik bir yöntemdir. Bu konuda bilinçlenmek, kanserden korunmayı öğrenmek ve kişileri kanser açısından ciddi bir şekilde tarama programlarına almak bu işin daha pratik, daha ekonomik hem de daha etkin yoludur“ ifadelerini kullandı.
‘4 Şubat Dünya Kanser Günü’ münasebetiyle değerlendirmelerde bulunan, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji- Onkoloji Hastanesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Özkan, kanserin erken tanı ve bilinçlenme ile yenilebileceğini kaydetti.
Sözlerinin devamında Kanser’in en sık ölüm nedeni olan ikinci hastalık olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Metin Özkan özellikle son yıllarda uygulanmaya başlayan ‘İmmünoterapi Tedavisi’ ile bazı kanser gruplarında önemli başarılar sağlandığına dikkat çekerek şunları kaydetti. “4 Şubat Dünya Kanser günüdür. Kanser bilincinin ortaya çıkarılması ve insanların bilinçlendirilmesi yönünde bugünler gerçekten önemli. Kanser herkesin bildiği gibi son 30-40 yıl içerisinde oldukça önemli sorun oluşturan hastalıklardan bir tanesidir. Baktığımız zaman kardiyovasküler hastalıklardan sonra en sık ölüm nedeni olan ikinci hastalıktır. Günümüzde erkeklerde ve kadınlarda en sık görülen bazı kanser türleri var. Bunların bir kısmının ölüm oranı daha yüksek, bir kısmı daha fazla görülüyor. Örneğin erkeklerde akciğer kanseri ve prostat kanseri ön plandadır. Kadınlarda ise meme kanseri ön plana çıkıyor. Fakat ölüm oranlarına baktığımız zaman akciğer kanserleri hem erkeklerde hem kadınlarda önemli ölümcül kanser türlerinden bir tanesidir. Bunun dışında bazı sindirim sistemi kanserleri; özellikle bağırsak, mide ve safra yolları kanserleri de önemli kanser gruplarından olarak söylenebilir. Bu kanser türlerinden de safra yolu kanseri bugün için daha ölümcül seyreden ve tedavisi zor olan kanser türlerindendir. Bu bağlamda baktığımız zaman sık görüler kanserler içerisinde akciğer, mide ve safra yolu kanseri önemli sağlık sorunları olarak karşımıza çıkabilir. Bu kanser türleri son yıllarda sıkça gördüğümüz kanser türleri ve tedavisi zor olan kanser türleridir. Kanser tedavilerinde son yıllarda önemli gelişmeler yaşanmaktadır. Halkımız bunu basın yayın yoluyla takip ediyor, görüyorlar. Zaman zaman bunlar ön plana çıkıyor. Özellikle son yıllarda immünoterapinin ön plana çıkması ve bu konuda araştırma yapan bilim adamlarının Nobel ödülünü alması basında bir şekilde duyuruldu. İmmünoterapi nedir? Kanser tedavisinde yeri nedir? Biraz daha bunu açmak istiyorum. İmmünoterapi herkesin bildiği gibi kanser hücreleri oldukça değişken ve mutasyonel özellikleri olan hücrelerdir. Yani kendi içyapısında mutasyonlar geçirerek çeşitli tedavilere karşı dirençler gerçekleştirebiliyorlar ve kemoterapiye karşı çok çabuk direnç gösterebiliyor. Dolayısıyla immünoterapi bu kanser gruplarında daha etkili oluyor.
Sözlerinin sonunda ‘Kanser’den korunmanın, kanseri tedavi etmekten çok daha kolay ve ekonomik olduğunu ifade eden Prof. Dr. Metin Özkan “Kansere karşı daha bilinçli olmamız gerektiğini düşünüyorum. Bu bağlamda kişilerin gerek okul düzeyinde, gerekse basın yayın yoluyla gerekse STK’lar vasıtasıyla eğitilmesinin ve bilinçlendirilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Yaşam tarzımızdaki değişiklikler, beslenme alışkanlığımızdaki değişiklikler bu hastalığa bir zemin hazırlayabiliyor. Kanserden korunmak aslında kanseri tedavi etmekten çok daha kolay, çok daha ekonomik bir yöntemdir. Bu konuda bilinçlenmek, kanserden korunmayı öğrenmek kanser tarama yöntemlerini etkin bir şekilde her tarafa ulaştırmak ve kişileri kanser açısından ciddi bir şekilde tarama programlarına almak bu işin daha pratik, daha ekonomik hem de daha etkin bir yolu olduğunu düşünüyorum. Genel olarak baktığımız zaman sigara başta olmak üzere, alkol, çevre kirliliği, çalışma ortamları, kişinin yaşam tarzındaki bazı özellikler, beslenme özellikleri bunların hepsini insanlar eğer düzgün bir şekilde yapabilirlerse kansere neden olan faktörlerden ciddi bir şekilde kaçınabilirlerse yaklaşık olarak %40, %50 civarında kanserleri azaltabiliriz. 4 Şubat Kanser günü dolayısıyla insanların bu konuda bilinçlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum.“ifadesini kullandı.