“KIŞ AYLARINDA BOL BOL KARNABAHAR TÜKETİN”
Kış aylarının başlaması ile birlikte günlerin kısalması, havanın soğuması, karanlık saatlerin uzaması sonucu vücudun kendi savunmasını ve ısısını koruyabilmek için metabolizma hızını yavaşlatması ve insanların hareket kabiliyetinin azalması ile artan yağlanmanın ortaya çıkaracağı sakıncaları önlemek için beslenmemize özen göstermemiz konusunda sıkça uyarılarda bulunan beslenme uzmanları kış aylarında bol bol karnabahar tüketerek bir çok olumsuzluğun önüne geçilebileceğini vurgulayarak “Kış ayları boyunca bol bol karnabahar tüketin” tavsiyesinde bulunuyorlar. Peki uzmanların söylemi ile karnabaharın faydaları nelerdir?
Beslenme Uzmanlarının kış ayları boyunca bol bol tüketin tavsiyesinde bulundukları karnabaharın faydaları nelerdir.
Karnabahar, yabani lahana kökenli olup, günümüzde Çin, Hint, İtalyan, Türk, Fransız, İspanyol ve hatta Amerikan dahil olmak üzere dünyadaki hemen hemen her mutfakta yaygın olarak kullanılmaktadır. Karnabaharın beslenme profili de oldukça etkileyicidir. Karnabahar, kalori olarak çok düşük, ancak vitamin bakımından yüksek bir besindir ve ihtiyacınız olan hemen hemen her vitamin ve minerale sahiptir.
• Çok iyi bir lif kaynağı olduğu için midede hacim kaplar ve daha çabuk doygunluk oluşturur. Özellikle sofraya oturduğunuzda ilk yemek olarak karnabahar salatası veya fırında karnabahar veya haşlanmış karnabahar olarak tercih ederseniz asıl kalorili olan ana yemeği daha az yersiniz.
• Karnabahar çok iyi bir yağ yakıcı olan C vitamini ve Folik asit açısından zengindir. Hücre bazında metabolizma hızının artmasını sağlar.
• Karnabahar içinde fosfat, potasyum ve indol-3 adlı maddeler bulundurur. Bu maddeler nedeni ile meme, mide ve kalınbağırsak kanserine karşı koruyuculuğu vardır.
•Demir minerali açısından ayrıca zengin olduğu için kansızlığa bağlı olan halsizlik ve yorgunluk gibi semptomların daha az hissedilmesini sağlar. Bu bağlamda yeme isteğini azaltır.
*İçindeki yüksek potasyum ve sülfürlü maddeler tansiyonun dengelenmesini sağlar. Fazla kilolu hastalarda görülen yüksek tansiyon ataklarının daha az olmasını sağlar. Kalp-damar hastalıklarına karşı vücudu korur. Kişinin daha hareketli olabilmesinin yolunu açar.
•Yüksek kalsiyum içeriği nedeni ile metabolizma hızını hafif yükseltir. Bununla birlikte kemik ve diş sağlığı üzerine etkilidir.
•Anti-oksidan gücü yüksek olduğu için hücrelerin temizlenmesine katkısı olur. Bağışıklık sistemini iyileştirir.