KARPUZ MU YESEK KAVUN MU?
Karpuz mu yesek, kavun mu diye karar veremiyorsanız uzmanlara kulak verin…
Enerji değeri düşük, su oranı yüksek olan bu iki meyvenin yapısında bulunan vitamin ve minerallerin yaz beslenmemizin kalitesini artırdığını dile getiren Beslenme ve Diyet Uzmanları kavun ve karpuzun benzer ve farklı özelliklerini sıralarken bakın hangi bilgilerin altını çizdiler…
Yaz mevsiminin geleneksel meyveleri karpuz ve kavun yazın olmazsa olmaz meyveleridir. Yazın yurt genelinde bolca tüketilen Kavun ve karpuzun benzer ve farklı olan özellikleri konusunda bilgi veren beslenme diyetetik uzmanları her iki meyvenin de sık ça tüketilmesi tavsiyesinde bulunup şunları kaydediyorlar…
“Kavun ve Karpuzun benzer özellikleri yüksek şekerli tadına rağmen karbonhidrat değerinin oldukça düşük olmasıdır. Bal gibi tabir edilen en tatlı karpuzda bile % 10 oranında karbonhidrat bulunur. Bu durum tatlı düşkünü insanlar için büyük avantajdır.
100 gr karpuz yediğimizde; 22 kalori alırken, 100 gr kavunda ise 27 kalori bulunuyor. Kavun ve karpuz içerdiği B1 vitamini ile normal sinir sistemi aktivitesinin devamını sağlar. Günü enerjik ve stressiz geçirmemiz için yardımcımızdır. İçeriğindeki B 2 vitamini ise gözün ve derinin sağlığı için önemli bir vitamindir.
Her ikisi de C vitamini deposudur… C vitamini de göz ve derinin elastik yapısını koruyan ve bağışıklık sistemimizi güçlendiren yaz kış ihtiyacımız olan temel vitaminlerimizden biridir.
Kavun ve karpuzdaki B6 vitamini kolesterolü dengeler… Kavun ve karpuzda ortak bulunan bir başka vitamin ise B6 vitamini de vücudumuzda metabolizmamız içinde işleyen, protein ve mineral tepkimelerinde gereklidir. Ayrıca içeriğinde bulunan pantotenik asit yağ ve kolesterol sisteminde görevli, kardiovasküler sağlığımıza pozitif etkilidir.
Karpuzun kavuna göre üstünlüğü ise Karpuza kırmızı rengi veren karotenoid başta olmak üzere antikansorejen fitokimyasallar metabolizmamızın temizlik ajanlarıdır. Ve karpuzda kavundan daha yüksek oranda bulunur.
Kavunun karpuza göre üstünlüğü ise Niasin ve folik asit içermesidir. Niasin karbonhidrat, yağ ve protein metabolizma önemli görevleri olan, enerji sistemimizi ayakta tutan sağlığımızın koruyucusu bir vitamindir. Folik asit ise hücre yenilenmesinde görevlidir, metabolizmamızı korur ve genç tutar.”