Uzun süredir taşınması gündemde olan ve Kayseri’de görev yapan son üç vali ile birlikte Büyükşehir ve Kocasinan belediye başkanlarının da ara ara “taşınacak yer aradığı” pastırma ve sucuk üreticileri ile kesimhanelerin bulunduğu Karpuzatan’ın taşınması şimdilik kalmışa benziyor…
Vali Orhan Düzgün göreve başladıktan bir süre sonra Tarım ve Çevre Müdürlerinin yanı sıra Büyükşehir ve Kocasinan Belediyeleri yetkililerinin de katıldığı bir toplantı da Karpuzatan’ın taşınması gündeme gelmiş ve taşınılacak yerin tespiti ve gerekli görüşmeleri sürdürmek üzere bir kooperatif kurulmuştu…
Ticaret Borsası Başkanı Şaban Ünlü ’nün de koordine ettiği çalışmalar sonrasında Karpuzatan’daki üreticilerden Muzaffer Akdemir başkanlığında Kayseri Et ve Et Ürünleri İmalatçıları Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi kurulmuştu…
Kooperatifin kurulmasından sonra pastırma-sucuk imalatçıları başta Başkan Özhaseki olmak üzere belediye yetkilileri ile arsa arayışına girdi. Başkan Özhaseki’nin Serbest Bölge’den bir milyon m2’lik bir arsa için Ankara ile görüşülmesi yolundaki kararından sonra çalışmalar bu doğrultuda yoğunlaştırıldı…
Kayseri Serbest Bölgesi’nin imalata açılmayan arsası konusunda daha önce OSB’nin de benzeri talepleri bulunmuştu. Konunun geçtiğimiz hafta sonu Bölge’yi ziyaret eden Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi’ye de iletildiği iddia ediliyor.
Bir yandan Karpuzatan’ın taşınmasına dair arayışlar sürerken, diğer yandan da bölgedeki üreticiler Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın son Gıda Kodeksi’ne yönelik ruhsatlandırma arayışlarını sürdürdüler.
Gıda tKarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerinin titiz çalışmaları sonrasında, “Şahin” markası ile pastırma, sucuk ve diğer ürünleri imal eden Şirkete ; “Kesim ve Üretim Ruhsatı” verilirken, “Özdanacı” markası ile üretim yapan Hedef Et Şirketi’ne ise “Üretim Ruhsatı” verildi…Yine bölgede faaliyet gösteren ve sadece hayvan kesim işi yapan Gözde Et firması ise “Kesim Ruhsatı” aldı…
Karpuzatan Bölgesinde üç işletmenin ruhsatlandırılmasından sonra topyekün taşınma işinin şimdilik zamana kaldığı yorumları yapılırken,diğer işletmelerde mevzuat bağlı olarak ruhsat alabilmek için adeta zamanla yarışıyorlar. Tarım Bakanlığı’nın bu işletmelere belli bir süre verdiği biliniyor.Yeni yılla birlikte bu işletmelerin ruhsatlarını alamamaları halinde sıkıntıya girebilecekleri iddia ediliyor…
Kooperatif ve Bölgedeki üreticiler ise, üç firmanın ruhsat alması ile kısa sürede taşınma işinin mümkün gözükmediğini belirterek “Diğer işletmelerde ruhsat için çalışma yapıyor.Tarım Bakanlığının bize tanıdığı iyi niyeti daha fazla istismar etmememiz gerek. Ama, bu Karpuzatan eninde sonunda buradan taşınır. Zira bazı nedenlerle bölge halkı sıkıntılı. Bölgedeki kemik tesisi nedeniyle sürekli olarak Başbakanlık dahil şikayet gitmeyen makam yok…Kurulan Kooperatife arsa tahsisi konusunda belediyelerimiz iyi niyetli bir gayret içindeler. Mevcut işletmelerin bir bölümü ruhsat alsalar, kalanlarda ruhsat için girişimlerini sürdürseler de Karpuzatan’ın taşınması ve daha modern tesisler için arsa arayışlmarımızı devam ettirmemiz lazım” görüşünü ileri sürdüler…
Öte yandan bölgede bulunan işletmelerin atıkları olan kemik merkezli üretim yapan Kemsan adlı şirketin neden olduğu koku bölgede oturan binlerce insanı ciddi manada rahatsız ediyor. Başbakanlık ve ilgili bakanlıklarla birlikte Valilik ve belediyelere yönelik yapılan vatandaş şikayetlerin önümüzdeki günlerde farklı bir noktaya ulaşması bekleniyor.
Geçtiğimiz yıllarda devrin cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açması planlanan bölgedeki Tarman Çocuk Hastanesi , çevrede yaşayanların “koku” tepkisi nedeniyle merkezi açılışa döndürülmüştü.