Kayseri Barosunca tertiplenen ve Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan´ın konuşmacı olarak iştirak etti.
Kayseri Barosunca tertiplenen ve Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan´ın konuşmacı olarak iştirak ettiği ?Aile Hukuku ve HMK Yargıtay Uygulaması´ konulu seminer Kadir Has Kongre Merkezi´nde gerçekleştirildi? Toplantıya iştirak eden hukuk camiasının temsilcilerine hitap eden Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Gençcan Türkiye´de en çok açılan davanın ´Boşanma Davası´ olduğuna dikkat çekerek ?Boşanma asla bir arabulucu işlemi değildir. Hiçbir zaman bir arabulucu önünde boşanmanız mümkün değildir? değerlendirmesinde bulundu?
Kayseri Barosunca tertiplenen ve Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan´ın konuşmacı olarak iştirak ettiği ?Aile Hukuku ve HMK Yargıtay Uygulaması´ konulu seminer Kadir Has Kongre Merkezi´nde gerçekleştirildi?
Seminerin açılış konuşmasını gerçekleştiren Kayseri Baro Başkanı Cavit Dursun ?Hukuk hayattır, hukuku sadece kanunlar kitaplar ezberler olarak değil, bunların hepsi yanlış şeyler. Hukuk hayatın ta kendisidir. Hayatın olduğu her yerde hukuk vardır. Medeni hukuk daha geniş bir kavramdır. Siz doğmadan önce ve siz öldükten sonraki hayatınızı da düzenleyen hukuktur. Nefes aldığımız müddetçe yaptığımız yapmadığımız her işte, iş hukuku, aile hukukuyla ve medeni hukukun o bütün dallarının tamamını kapsayan hukuk yapılanması, hukuk muhakemesidir. İşte bugün devletinde toplumunda temelini oluşturan ailenin, aile hukukunun hukuk sistemine yansıyan en önemli kısımlarından birisidir. Aile hukukunun bu önemli sebebiyle medeni hukuk yargılanması içerisinde olduğu halde halkın mutluluğu için devlet, medeni hukuk yargılanmasında sadece aile hukukunu resen araştırma ilkesini de içine katarak kamusal bir nitelikle yürütmektedir. Kayseri Barosu olarak bundan sonrada bu eğitim modelini sürdüreceğiz. Bunun sebepleri var. Maalesef ki ülkemizde hukuk eğitimi ve hukukçunun eğitimi çok sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. Çok fazla sayıdaki hukuk fakültesi sayısı, kontenjan fazlalığı ve eğitimde hala Cumhuriyetin ilk kuruluşunda yürürlüğe konulan eğitim sisteminin hiçbir farklılık yapılmadan aynen yürütülmesi, yeniliklere kapalı bir eğitim modelinin uygulanması bugün yargımızın en büyük sorunlarından birisidir. ?
Kayseri Barosu´nun eğitim seminerine konuşmacı olarak iştirak eden Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan´da Türkiye´de en çok açılan davaların başında boşanma davalarının geldiğinin altını çizerek ?Türkiye´de açılan dava türlerinde boşanma davaları 1 numaradadır. Türkiye´de en çok açılan dava türü boşanma davasıdır. Bu istatistiklerle de bellidir. Boşanma hakim kontrolünde olan bir işlemdir. Boşanma asla bir arabulucu işlemi değildir. Hiçbir zaman bir arabulucu önünde boşanmanız mümkün değildir. Hiçbir arabulucu tutanağına boşanma bağlamında hiçbir hakimden icra edilebilirlik şerhi alamazsınız. Çünkü boşanmanın hakim kontrolünde yapılması gerekir. Türk Medeni Kanunu´nun içerisinde ?Boşanmada yargılanma usulü´ diye bir bölüm var. Bu bir temel kanun, usul hukuku da değil. Bu normal HMK içerisine alınabilirdi ama temel kanun içerisine almış. Başka hiçbir dava türüne ilişkin yargılama usulü bunun içerisinde yoktur. Bu hakimin boşanmayı kontrol etmesini ve boşanma devletin kontrolü altında cereyan etmesi gerektiğini gösteriyor? değerlendirmesinde bulundu?.
HABER : C.ÜSTEN
(23 Eylül 2017) KAYSERİ BAROSU´NDAN
AİLE HUKUKU SEMİNERİ?
Kayseri Haber Gazetesi