?PLASTİKLER ZARARLI DEĞİL?
Doğru bildiğimiz yanlışlar? Plastik ürünleri hayatımıza ne kadar sokmalıyız? Plastik mi daha zararlı yoksa tupper mı? Pet şişe mi kullanmalıyız yoksa campet mi? Bütün bu soruların cevabını Kayseri Plastikçiler Dernek Başkanı Yusuf Özkan´a sorduk. Özkan, haber ekibimize yapmış olduğu değerlendirmede, günlük hayatımızın her köşesinde bulunan plastiğin içeriğini ve insan sağlığına zararlı olup olmadığını anlattı.
Plastik? hayatımızın neredeyse olmazsa olmazı. Plastiğin zararlı olduğunu savunan da var, zararsız olduğunu iddia eden de. Uçak sanayinden yoğurt kaplarına kadar çok geniş bir yelpazede kullanımı olan plastikler aslında zararlı değilmiş. Kamuoyunda aksi bilinen bu durumu Kayseri Plastikçiler Dernek Başkanı Yusuf Özkan´a sorduk.
Özkan öncelikle plastiğin neden zararlı olduğu imajını açıkladı. Özkan konuşmasını şöyle sürdürdü.
?maalesef diğer sektörler tarafından yeri doldurulan plastik ürünlere karşı kamuoyunda bir algı oluşturulmaya, bir anti pati oluşturulmaya çalışılıyor. Çünkü plastik, genç ve dinamik bir sektör, sürekli kendini teknolojik olarak da geliştiren bir sektördür. Hal böyle olunca asırlar boyunca sanayide ve kullanımda gündemde olan eşyalar var; Metal, ahşap, seramik, kağıt vb. bunlar sürekli kullanılan malzemelerdir. Plastiğin gelişmesiyle insan hayatını kolaylaştırıcı özellikleriyle, taşımadaki hafifliği ile, gıdaların korunmasıyla birçok sanayi alanına da girdi sağlayan bir sektör olduğu için diğer materyallerin yerini almış durumda. Bu yüzden piyasa daralması olabiliyor diğer sektörlerde. Bu sebeplerden dolayı plastiğe karşı bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Plastiği bir öcü gibi göstermeye gerek yok. Plastik artık hayatımızın bir parçası. Yapılan şeyler sadece bir çıkar çatışmasıdır. Dünyada üretilen ürünlerin %60´ında plastik kullanılıyor ve plastik bütün sektörlere girdi sağlıyor. Bundan korkmamız lazım.?
Yusuf Özkan sözlerinin devamında plastik bardakların sıcak suya rağmen zararsız olduğunu şu sözler ile savundu; ?mesela plastik bardaklar kullanılıyor. Bu bardakları bu şekle getirmek için bizim 250 derece ısıya ihtiyacımız var. Ama içine konulan sıcak su 100 derece olsun, 250 derecede eriyen plastiği reaksiyona sokma şansı yok. Sadece plastiğin yumuşaklığından dolayı çökme, şekil bozukluğu etkisi olabilir. Kesinlikle içindeki kimyasal çözülüpte o suya karışmaz ve ya çaya karışmaz. Kağıt bardak deniyor mesela. Ama kağıt bardakların içi de plastik kaplı yoksa o kağıt durur mu? Erir gider. Bu şekilde bir yanlış algı oluşturuluyor.?
Özkan, son olarak son zamanlarda sıkça rastlamaya başladığımız, ?Tupper´ ve ?Campet´ ürünlerinin aslında normal plastikten zarar-yarar yönünden bir farkı olmadığını ve ?tupper´ın yurtdışından geldiğinin altını çizdi; ?tupper´ında nihayeti plastikten yapılıyor. Fakat burada imaj ve marka oluşturma çabası insanları farklı yöntemlere götürüyor. Bu tupper, yurt dışından geliyor. Buna dikkat etmek lazım. Son zamanlarda tanıştığımız campet var. Bu da plastiğin iç yüzeyine teknolojiyle cam tozlarının püskürtülmesiyle oluşturuluyor. Saf cam değildir veya içi cam dışı pet değildir. Elinize aldığınızda pet şişe gibi yumuşaktır. İçinde cam olsa bu sefer maliyet iki katına çıkardı.?