Kayseri Şekerdeki olumlu gelişmeler, bölgede Şeker pancarı tarımına olan ilgiyi her geçen gün artırıyor. Pancar ekicileri daha çok pancar ekmek istiyor. Hiç ekmeyenler de pancar ekmek isteklerini belirtiyorlar.
Kayseri Şeker Çiftçi eğitimlerinde, Pancardaki Şeker oranını artırıcı uygulamalardan; Münavebeye riayet, ön bitkinin seçimi, pancar ekim şekli, pancar çıkışından itibaren yapılacak olan çalışmalar, sulama, bitki sıklığı, gübreleme, yabancı ot mücadelesi, hastalık ve zararlılarla mücadele konularında çiftçiler bilgilendirilerek 2016-2017 kampanya döneminde yetiştirilecek pancardaki şeker oranının artırılması amaçlanıyor.
Kayseri Şeker´e bağlı Pınarbaşı bölge toplantısında Sarız bölgesinde daha önceden pancar eken çiftçiler adına konuşan Ömer Akpınar, Hüseyin Akay´dan önceki dönemde pancar nakliye bedellerinin ödenemediğini, ancak pancar şirketine ait Pazarören´deki kantarın özel sektöre kiraya verilerek oradan alınan kira bedeli 5 ay sonra bizim paralarımız ancak ödenebildi. Sarız çiftçilerinin Kayseri Şeker´e ve yönetiminize artan güvenden dolayı yeniden pancar ekimi yapma taleplerinin olduğunu vurguladı.
Bazı çiftçiler de söz alarak; Pancar para etmediği için pancar ekimini bırakmak zorunda kaldıklarını ancak son zamandaki Kayseri Şekerdeki olumlu gelişmeler ve Kayseri Şeker pancar çiftçilerinin Şeker pancarına artan ilgisi bizleri de yeniden pancar ekimine meylettirdi. Eğer eski kotalarımızı verirlerse bizler de yeniden şeker pancarı ekmek istiyoruz diye taleplerini dile getirdiler.
Pınarbaşı İlçesi Çakılkaya Köyü çiftçilerinden Halil Kılıç ?Şeker pancarı tarımında verimi ve şeker oranını artırma konusunda çiftçiler olarak hazırlıklı olduklarını ve Kayseri Şeker tarafından AR-Ge çalışması yapılan tohum ve gübrelerle ilgili olarak Kayseri Şeker bünyesindeki Ziraat Mühendisleri ve teknik heyetin çiftçilere arazide uygulamalı hizmet verilmesi talepleri üzerine, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay; Kayseri Şeker olarak 2016 yılını Pancarda Şeker oranını artırmak üzere seferberlik yılı ilan ettik. Bölgelerimizdeki tüm ekiplerimiz, Ziraat Mühendislerimiz çiftçilerimizin tarlasını çiftçiden daha iyi bilecek şekilde gerekli arazi çalışması yapacaklardır ? değerlendirmesinde bulundu?
Başkan Akay Kayseri Şeker´e bağlı bölgelerde şeker pancarı tarımına karşı artan talepleri dört grupta değerlendirerek şöyle konuştu?.
Birinci grup; Fabrikanın ilk yıllarından itibaren pancar ekimi yapanlar daha sonradan çeşitli nedenlerle ve pancar tarımından çiftçinin yeterince gelir elde edemeyişinden dolayı bırakanlar yeniden pancar ekmek istiyor. İkinci grup; Halen ekim yapan çiftçiler daha çok ekmek istiyor. Üçüncü gruptakiler de Bölgemize devletimizin getirdiği baraj ve sulama göletleri sayesinde sulu tarıma geçildiğinden dolayı o bölgedeki çiftçiler de şeker pancarı ekmek istiyor.Dördüncü grup ise Şeker Pancarı tarımından memnun olanları gören ve hiç pancar ekmemiş olan diğer çiftçiler de biz de pancar ekelim diyorlar. Bu dört grup çiftçinin hepsinin de beklentilerine cevap vermenin ve Kayseri Şeker´in çiftçisinin daha çok üretim yapma isteğini karşılamanın yolunun ancak ilave kota alınması ile hakkaniyet ölçüleri içerisinde taleplerin karşılanabileceğini ve sabırlı olunması gerektiğinin unutulmaması lazım?
Bünyan Bölge Çiftçilerinin çiftçiye dağıtımı yapılacak mazot hakkında soru yöneltmeleri üzerine açıklama yapan Başkan Akay; ?Kayseri Şeker´e bağlı bütün bölgelerde mazot dağıtımına başlandığını ve Pancar bedellerinden kesilecek olan mazotun bugün itibarıyla 3.47 TL den pompa fiyatı olmasına karşın Yönetim Kurulunun kararı ile Kayseri Şeker çiftçisine 3.5 TL den verilmesinin kararlaştırıldığını vurguladı?.
Çiftçi eğitim toplantıları öncesinde Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyelerinden Hurşit Dede, Abdulkadir Güneş, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ve Kooperatif Müdürü İsmet Aksoy´dan oluşan Kayseri Şeker heyeti Bünyan Kaymakamı Cihat Koç, Bünyan Belediye Başkanı Şinasi Gülcüoğlu, Pınarbaşı Belediye Başkanı Dursun Ataş ve Bahçelik Sulama Birliği Başkanı İbrahim Ülker´i ziyaret ettiler.
Pınarbaşı Ziraat Odası Başkanı Deniz Yağan tarafından Pınarbaşı çiftçisine katkılarından dolayı Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay ve Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Turhan Özer´e teşekkür plaketi verildi.
Bünyan Bölge Çiftçi Toplantısı Bünyan Belediyesi düğün salonunda 300 çiftçinin katılımıyla, Pınarbaşı Bölge Toplantısı ise Pınarbaşı Yatılı Bölge Okulu Konferans salonunda da 300 çiftçinin katılımıyla yapıldı. Eğitim toplantılarında ERÜ Seyrani Ziraat Fakültesinden Doç. Dr. Doğan Işık Pancar ürününün ekim öncesinden hasat öncesine kadar bütün aşamalarında yapılacak ilaçlamanın önemi yanı sıra Bölge Müdürleri tarafından da Pancardaki Şeker oranını artırıcı önlemler konusunda çiftçiler bilgilendirildi?