BİR YILDA BİN TARLANIN TOPRAK ANALİZİ YAPILDI
Kayseri Şeker tarafından kurulan toprak analiz laboratuvarında bir yılda bin tarlaya ait toprak analizi yapıldığı açıklandı.
Pancar çiftçisinin anız bozma, sonbahar sürümünden, ilkbaharda toprak hazırlığı, toprak analizi, gübreleme, ekim, bakım, yabancı ot ve zararlılarla mücadele, sulama, hasat ve silolamaya kadar tüm işlemlerin nasıl ve ne zaman yapılması gerektiğinin üretici tarafından çok iyi bilinmesi amacıyla Kayseri Şeker tarafından verilen çiftçi eğitim seminerleri dışında üretimi ve şeker oranını yakından ilgilendiren konuların başında gelen toprak analizi çalışmasına özel önem veriliyor.
Toprak numunelerinin usulüne uygun olarak alınan toprak örneklerinin Kayseri Şeker´e ait Tomarza toprak analizi laboratuvarında analiz edilerek içerisindeki bitki besin maddelerinin miktarları bulunarak şeker pancarının daha iyi mahsul vermesi sağlanıyor. İdeal analiz için tarlanın her tarafı aynı özelliğe sahip olsa bile 40 dekardan (dönüm) büyük ise en az iki toprak örneği alınması öneriliyor.
Kayseri Şeker´e ait Tomarza Toprak Analiz Laboratuvarında Kayseri Şeker ile sözleşmeli pancar tarımı yapılan bölgelerdeki pancar tarlaları dışında üniversitelerin araştırma birimleri, Ar-Ge merkezleri ve proje uygulama tarlaları için Kayseri, Sivas, Yozgat ve Nevşehir bölgelerinden gelen toprak numunelerinin analizleri yapılarak numune alınan tarım arazisinde gübrenin miktarı ve nasıl kullanılacağı konularında hizmet veriliyor.
Kayseri Şeker´in bir Ziraat Yüksek Mühendisi, iki Ziraat Mühendisi ve Büro personeli olmak üzere beş personel ile 2015 yılında hizmet vermeye başladığı toprak analiz Laboratuvarında bir yıl içerisinde yaklaşık bin tarlaya ait toprak analizi yapılarak sonuçlandırıldığı ve yapılan analiz sonuçlarına göre yaklaşık 50 bin dönüm arazinin analizi yapılmak suretiyle Ülke ekonomisine ve tarım sektörüne de ayrıca katkı sağlanıyor.