KAYSERİ ŞEKER´DE PANCAR TARIM ALANLARINDA

İHA İLE COĞRAFİ BİLGİ TESPİTİ YAPILACAK

Güncel 13.06.2015 00:00:15 0
KAYSERİ ŞEKER´DE PANCAR TARIM ALANLARINDA
Haberi Sesli Oku

Kayseri Şeker´de Pancar Tarım alanlarında İnsansız Hava Aracı (İHA) teknolojisi kullanmak suretiyle coğrafi tespitleri yapmak için çalışmalar başlatıldı.
Bin dönüm araziyi yaklaşık bir saatte tarayan İnsansız hava araçları kullanarak pancar yetiştiriciliğinde bitki gelişimi takibi, hastalıkların önceden tespiti, zararlı ot ve haşerelerin erken tespiti, rekolte tahminlemesi, arazi için gerekli olan gübre, su ve minarelleri anında tespit edilerek aracın verdiği raporlar doğrultusunda arazi ihtiyacı giderilebiliyor. Böylece Şeker Pancarı tarımda yüzde 15 ile 20 arasında verim artışının sağlanması bekleniyor.
Kayseri Şeker ile Amerika´nın ünlü savunma sanayi ve havacılık şirketi AeroVironment Inc. bu kapsamda görüşmeler başladı.North Dacota State Üniversitesi Küresel Tarım Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Paul Zorner, Altoy Savunma Sanayi ve Havacılık şirketi Teknoloji Yöneticisi Dr. Tacettin Köprülü, Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, Kayseri Gaz Genel Müdürü Hasan Yasir Bora, Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Üyelerinden Hurşit Dede, Kayseri Şeker Fabrikası Genel Müdürü Levent Benli ve diğer yetkililerin de hazır bulunduğu toplantı Kayseri Şeker Sosyal tesislerinde yapıldı.
Gerçekleştirdikleri Ar-Ge çalışmalarıyla İnsansız hava aracının maliyetini düşürerek tarım alanlarında da kullanılabilir hale getiren Altoy Savunma Sanayi ve Havacılık şirketi Teknoloji Yöneticisi Dr. Tacettin Köprülü, Anadolu Savunma Sanayi ve Havacılık Anonim Şirketi olarak tarımsal alanda havadan algılama suretiyle çeşitli çözümler sunmak üzere hazırlıklarımızı yaptık Kayseri Şeker ile de hemen iş birlikleri yapabileceğimize inanıyoruz .
dedi.
North Dacota State Üniversitesi Küresel Tarım Sektör Yöneticisi Prof. Dr. Paul Zorner ise ?İnsansız hava aracıyla görüntülediğimiz tarım alanlarında, riskli bölgeleri yani gübrelenmesi, sulanması, ilaçlanması gereken noktaları tespit edebilir ve yapılacak işlemleri ona göre ayarlayabiliriz. Bu yöntem sayesinde yüzde 15 ile 20 arasında bir verim artışı da söz konusu olacaktır. Çünkü zamanında müdahale, beraberinde güvenli üretimi ve verim artışını getirecektir.? şeklinde konuştu.
Küresel rekabet ortamında rahat hareket etmeyi sağlayacak en önemli faktörün teknolojiden yararlanmak olduğunu, Pancar ekicisinin kalkınması ve gelir seviyesinin artırılmasını sağlayan her türlü çalışma ve işbirliğine hazır olduklarını her fırsatta belirten Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay da; Kayseri Şeker olarak son yıllarda özellikle teknoloji konusunda önemli gelişmeler yapma gayreti içerisindeyiz bu çerçevede Ar-ge merkezide kurulmuştur tabi bu arada özelikle tarımsal alanlarımızda ölçümlemeleri uydudan yapma işini birkaç seneden belli yapıyoruz bu arada tabi özellikle son yıllarda gelişen insansız hava araçları konusunda çalışmalarımız var Türkiye´de çeşitli kuruluşlarla bu konuda görüşmeler yapıyoruz dedi.
Kanat Açıklığı 175 ft(53.3 m), Uzunluğu70 ft(21.3 m), uçuş yüksekliği 55.000 feet, 5 gün havada kalma kabiliyeti olan Straosferik İnsansız Hava Sisteminin,1000 km çapı içerisinde kamera ve sensörler istenilen noktaya yönlendirilip Küresel Gözlem Uçağı tarafından gerçek zamanlı olarak istenilen merkezlere aktarılabilecektir. Uçtuğu rotanın 500 km sağı ve solunu görebilme teknik özelliklerine sahip olduğu belirtildi.