14 Mart Tıp Bayramı tüm yurtta çeşitli etkinliklerle kutlandı? İlimizdeki kutlamalar Kayseri Tabip Odası Yönetimi ve Üyelerinin Atatürk Anıtı´na çelenk sunması ile starat verdi? Kutlamalar kapsamında oda üyelerini ve medya mensuplarını kahvaltıda ağırlayan Kayseri Tabip Odası Yönetimi adına günün anlam ve önemine binaen bir değerlendirmede bulunan Başkan Prof.Dr.Hüseyin Per "Afrin´de ?Teröristlerle birlikte bizleri de öldürün´ diyebilen haysiyet sahibi şehit komutanlarımıza hürmeten sorunlarımızdan bahsetmeyeceğim? değerlendirmesinde bulundu?
İlimizdeki 14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri Kayseri Tabip Odası Yönetimi ve Üyelerinin Atatürk Anıtı´na çelenk sunması ile start verdi? Ata´nın manevi huzurunda başata Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşları olmak üzere vatan savunmasında şehadete eren bütün şehitlerimizin anısına saygı duruşunda bulunan sağlık ordusunun yılmaz neferleri hekimlerimiz adına Erciyes Üniveristesi Tıp Fakültesi Dekan Vekili Prof.DR. Murat Borlu kısa bir değerlendirmede bulunarak 14 Mart Tıp Bayramı´nın bizim milli bir günümüz olduğunun altını çizdi?
Daha sonra Vali Süleyman Kamçı´yı makamında ziyaret ederek kısa sohbet gerçekleştiridiler?
Kutlamalar kapsamında son olarak oda üyelerini ve medya mensuplarını kahvaltıda ağırlayan Kayseri Tabip Odası Yönetimi adına günün anlam ve önemine binaen bir değerlendirmede bulunan Başkan Prof.Dr.Hüseyin yaptığı değerlendirmede sözlerine sağlık hizmetlerinin ülkemizde en üst seviyeye çıkarılması için fedakarca çalışan hekimlerin ve tüm sağlık çalışanlarının Tıp Bayramı´nı kutlayarak başlayarak ? 14 Mart 1827 Türkiye´de modern tıp eğitiminin başladığı gün olarak kabul edilir. Okulun kuruluş günü olan 14 Mart tarihi "Tıp Bayramı" olarak kutlanmaktadır. İlk kutlama, 1919 yılının 14 Mart´ında işgal altındaki İstanbul´da gerçekleşmiştir. O gün, tıbbiye 3. sınıf öğrencisi Hikmet Boran´ın önderliğinde tıbbiyeliler işgali protesto için toplanmış ve onlara devrin ünlü doktorları da destek vermişti. Böylece tıp bayramı, tıp mesleği mensuplarının yurt savunma hareketi olarak başlamıştır. Dün Nemrut Mustafa tarafından verilen idam kararı ile şehit edilen Boğazlıyan kaymakamı Kemal beyi sırtlarında taşıyan tıbbıyeliler bugünde aynı ruh ve inanca sahiptir. 1915 yılında Tıbbıye´ye kaydolan 1. sınıf öğrencilerinin tamamı Çanakkale´de şehit düşmüştür. Bu nedenle 1921 yılında Mektebi Tıbbıye-i Şahane 1921 yılında hiç mezun verememiştir? ifadelerini kullandı.
Tabip Odası Başkanı Prof.DR. Per sözlerinin devamında ?Hekimlerin özlük hakları, yıpranma payı, sağlık çalışanlarına şiddet, mesleki hastalıkları artmış iş yükü neticesinde artan iş kazaları, artan psiko-sosyal sorunlar, özel sektörün ezici tahakkümü, mecburi hizmetler gibi sorunlarımızdan Afrin´de ?Terörist ile birlikte bizleri de öldürün´ diyebilen haysiyet sahibi şehit komutanlarımıza hürmeten bahsetmeyeceğim. Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından 20 Ocak 2018´de Türkiye´nin sınır hattı ile bölgedeki güvenlik ve istikrarın sağlanması, bölge halkının teröristlerin baskı ve zulmünden kurtarılması ve evimizin önündeki pisliklerin temizlenmesi amacıyla Uluslar arası Hukuk´un verdiği hakla Suriye´nin kuzeybatısındaki Afrin bölgesinde yedi düvele karşı başlatılan ?Zeytin Dalı Harekatı´nda 54. güne girildi. Allah´tan Mehmetçiğimize yar ve yardımcı olmasını diliyor, ihtiyaç halinde tüm meslektaşlarımızın cepheye koşacağını bu anlamlı günde ilan ediyoruz? şeklinde konuştu.
?Türk Tabipler Birliği Merkez konseyinin Afrin konusundaki tutumunu şiddetle reddediyoruz´ diyen Kayseri Tabip Odası Başkanı Hüseyin Per, ?Türk Tabipler Birliğinin Başındaki TÜRK kelimesinin kaldırılmasını da doğru bulmuyoruz. Kurum ile kurumları yönetenlerin ayırt edilmesi gerekliliğini bir kez daha vurguluyoruz. Tıp, ilimler arasında en şerefli sayılan mesleklerden biridir. Ancak bunun en tehlikeli yanı tıp öğrenimi görmediği halde ve tıp bilgisine sahip olmayan kimselerin insanları tedavi etmeye kalkışmalarıdır. Kendi hevesini tatmin etmek ve para kazanmak üzere tıp mesleğini icra etmeye kalkışan ve insanlara kendisini tabip diye takdim eden kişilerin yaptıkları yanlışlıklar kolay kolay telafi edilemez. Bu tür insanlara halkımız itibar etmemeli, Yetkili kurumlar da gerekli denetimler yaparak gerekli cezaları vermelidir. Eğitim ve öğretimden elde edilecek ürün ise aynen toprağın verdiği ürün gibidir. Neyi ekersen onu biçersin. Güzel tohum toprağa düştü mü, güzel ürün verir. Tıp ilmi de iyi bir hazine ve güzel bir azığa benzer. Mükemmel bir şekilde elde edilirse kişiye mutluluk verir. İnsanlığa büyük bir hizmet yapılmış olur. Bu nedenle genç hekim adaylarını bu fikirlerle donatmalı onları iyi eğitmeliyiz. Ülkemizde tıp eğitiminde yaşanan sorunlarında iyi analiz edilmesi gerekmektedir. Coğrafi bölgelere göre açılması gereken tıp fakülteleri birbirine çok yakın illerde bile açılmakta ve mesleki deneyimleri sınırlı öğretim elemanları ile eğitim yapılmaya çalışılmaktadır. Aynı durum vakıf ve özel üniversiteler içinde geçerlidir? şeklinde konuştu.
(14 Mart 2018) KAYSERİ TABİP ODASI BAŞKANI PROF.DR. PER,
?AFRİN ŞEHİTLERİNE HÜRMETEN HİÇBİR TALEBİMİZ YOK?
Kayseri Haber Gazetesi
Orjinal Habere Git