Kayseri Dünya'nın 7,5 milyon yıllık tarihine ışık tutuyor

Kayseri Dünya'nın 7,5 milyon yıllık tarihine ışık tutuyor

Kayseri Dünya
Kültür-Sanat 10.07.2024 11:05:00

EDİTÖR

Aslı

Haberi Sesli Oku

Kayseri'nin Kocasinan ilçesine bağlı Taşhan bölgesindeki 7,5 milyon yıllık tarihi aydınlatma çalışmaları başladı. Çalışmalarla ilgili bilgiler veren Uzman Antropolog Oğuzhan Köylüoğlu, kazı alanında primat arama çalışmalarının sürdüğünü söyleyerek, “Kayseri, Türkiye için fosil açısından önemli bir fauna” dedi.  

Geçen sezon yaklaşık 200 fosilin çıkarıldığı ve 7,5 milyon yıllık tarihe ışık tutacak Taşhan bölgesinde çalışmalar başladı. Daha öncesinde fil, gergedan, zürafa ve üç toynaklı atlar gibi birçok canlı türüne ait kalıntıların bulunduğu kazıda diğer yandan primat kalıntısı arama çalışmaları da devam ediyor. 

Çalışmalara katılan Köylüoğlu, primatların bulundukları bölgelere ait bazı kalıntıların çıkarıldığını söyleyerek, “Umarım bu coğrafyada primat da buluruz” dedi. 

Çalışmalarla ilgili bilgi veren Uzman Antropolog Oğuzhan Köylüoğlu, şunları kaydetti:

“Çalışmalarımız bayramdan önce başladı aslında ama fosilleri direkt çıkarmadık tabi ki. İlk önce yağmur ve kar nedeni ile yığılan toprakları temizledik. Buradaki kaba toprağı attık ondan sonra fosil çalışmalarına başladık. Şu anda da yüzeye çıkan fosiller var. 

Geçen kazı sezonunda yaklaşık numaralandırılmış 90 fosil var. Bunun haricinde yüzey fosilleri de var tabi ama onlar numaralandırılmadı. Onlarla beraber toplam 200'e yakın fosil var. Şu an Yamula Barajı kenarındaki fosil alanımızda bulunduğu üzere fil fosilleri, gergedan, zürafa, 3 toynaklı atlar, bunun yanında tabi ki boynuzlu ailesine ait geyik ve ceylan türleri de vardı. 

Bunun yanında yırtıcı takımına ait aslan ve sırtlan fosillerine de rastladık. Yaklaşık bin fosilin içinde 2 tane domuz fosilimiz var. Bu domuz fosilleri bize aslında primatın olduğunu söylüyor. Yani domuz bulunan yerlerde genellikle primatlar da bulunuyor. Biz de primat çalışmalarımıza devam ediyoruz. Umarım bu coğrafyada primat da buluruz.” 

“Kayseri, Türkiye için fosil açısından önemli bir fauna” 

Köylüoğlu, Anadolu'nun o dönemde yaşayan canlılar için kara köprü olduğunu ve Kayseri'nin de Türkiye için fosil açısından önemli bir fauna olduğunu söyleyerek, şunları söyledi:

 “Doğa ve canlılığın tarihini araştırıyoruz neticesinde. 7,5 milyon yıl önce Türkiye aslında günümüz Türkiye'si olmuş kara parçalarıyla birleşmiş haldeydi. Fakat tabii ki de iklim vesaire değişiklikleri vardı. 7,5 milyon yıl öncesi geçmişe döndüğümüzde Kayseri'nin orman, sulak ve havza alanında olduğunu görüyoruz. Burada da sulak bölgelerde yaşayan canlıların kalıntılarına da rastlıyoruz. 

Bu da kanıtıdır bu işin tabi ki. Kayseri, Türkiye için önemli bir fauna fosil açısından. Afrika'dan gelen canlılar Anadolu üzerinden yayıldığı için Avrasya'ya keza Avrasya'dan da Afrika'ya göçler neticesinde Anadolu kara köprüsü bağlantısı olmuştur bu canlılar için. Tabi buradan geçip gitmiyorlar. Bir müddet burada yaşıyorlar ki bir müddet dediğimiz milyon yıllar sürüyor. Biz de bunların kalıntısına rastlıyoruz buralarda.”             

Bünyan Belediyesi’nde Sosyal Denge Sözleşmesi imzalandı

Kayseri’nin Bünyan ilçesinde belediyede görev yapan memur ve sözleşmeli personeli kapsayan Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesi, Türk Yerel Hizmet Sendikası ile imzalanarak çalışanların mali ve sosyal hakları güvence altına alındı.

Kayseri trafiğinin kalbi bu merkezde atıyor: Vali Çiçek’ten Trafik Kontrol Merkezi’ne ziyaret

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Trafik Kontrol Merkezi’nde Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’i ağırlayarak trafik koordinasyon toplantısı gerçekleştirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayserispor U19, Konyaspor deplasmanında son dakikada yıkıldı

Türkiye Futbol Federasyonu Gelişim Ligleri U19 PAF Ligi’nde mücadele eden Zecorner Kayserispor U19, ligin ilk yarısının son haftasında deplasmanda Konyaspor U19 ile karşı karşıya geldi.

Kayseri Süper Amatör Küme’de 14. hafta hakemleri açıklandı

Kayseri Şeker Mustafa Kılıç Süper Amatör Küme’de 14. hafta maçlarını yönetecek hakemler Kayseri İl Hakem Kurulu tarafından açıklandı. Zirve ve alt sıraları yakından ilgilendiren karşılaşmalar yarın oynanacak.

Kayseri Ülküspor, Sindelhöyük Yıldızspor karşısında 3 puan peşinde

Kayseri 1. Amatör Küme B Grubu’nda şampiyonluk mücadelesi veren Kayseri Ülküspor, 14. hafta maçında Sindelhöyük Yıldızspor ile karşı karşıya gelecek. Mavi-beyazlı ekip, kalan maçların tamamını kazanmayı hedefliyor.

Baki Ersoy: "Emekliye ayrılmış vatandaşlarımızın refahı boynumuzun borcudur"

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada emekliler, çiftçiler, esnaf ve sanayicilerin yaşadığı ekonomik sorunlara dikkat çekti.

Konyaspor – Kayserispor Maçının VAR hakemi belli oldu

Trendyol Süper Lig’in 17. haftasında oynanacak Konyaspor – Kayserispor karşılaşmasında VAR görevini Kadir Sağlam üstlenecek. AVAR olarak ise Hakan Yemişken görev yapacak.

Hayırsever Tacir Ailesi İl Sağlık Müdürü Erşan'ı ziyaret etti

Hayırsever Tacir Ailesi, Kayseri'ye kazandırılan 6 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu sonrası İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan'ı ziyaret etti. Açılan istasyonlar gezilerek sağlık personeline başarılar dilendi.

Kayseri için namaz vakitleri (20 Aralık)

Kayseri'de yaşayan vatandaşlar için namaz vakitleri, ibadetlerini düzenli bir şekilde yerine getirebilmeleri açısından büyük önem taşıyor. Peki bugün namaz vakitleri nasıl? Ezan kaçta okunacak? Detaylar Kayseri Haber'de...

Sağlık Bakanlığı'ndan aşılama takvimi uyarısı!

Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürlüğü, çocukluk dönemi aşılarının önemine dikkat çekti. Detaylar Kayseri Haber'de…

Kayseri'de bugün hava nasıl olacak? İşte saatlik tahmin raporu (20 Aralık)

Kayseri’de bugün ayaz ve sisli hava etkisini sürdürecek. Meteoroloji verilerine göre gece ve sabah saatlerinde sıcaklık sıfırın altına düşecek, gün içinde en yüksek sıcaklık 8 derece olacak.

Kayseri'de cumartesi pazarı nerelerde kurulacak? (20 Aralık)

Kayseri'de bugün pazar yerleri hangi bölgelerde kurulacak? Ayrıntılar Kayseri Haber'de…

Kayserispor, Konyaspor deplasmanına 5 eksikle çıkıyor

Süper Lig’in 17. haftasında deplasmanda Konyaspor ile karşılaşacak Kayserispor’da 4 futbolcu sakatlık, 1 futbolcu ise ceza nedeniyle kadroda yer alamayacak.

Kocasinan Şimşekspor, Onikişubat İdman Yurdu deplasmanında

Bölgesel Amatör Lig’de kümede kalma mücadelesi veren Kocasinan Şimşekspor, 11. hafta maçında deplasmanda Onikişubat İdman Yurdu ile karşı karşıya gelecek.

Şekerspor, Süper Amatör Küme’de ilk yarıyı lider bitirdi

Kayseri Süper Amatör Küme’de 13 hafta süren ilk yarıyı Kayseri Şekerspor zirvede tamamladı. Yeşil-beyazlı ekip, sezonun ilk bölümünü namağlup lider olarak bitirerek büyük bir başarıya imza attı.

Erciyes 38 FK, ilk yarıyı Niğde deplasmanında kapatıyor

Türkiye 3. Lig 2. Grup’ta mücadele eden Erciyes 38 Futbol Kulübü, ligin ilk yarısının son haftasında deplasmanda Niğde Belediyespor ile karşı karşıya gelecek. Mavi-siyahlı ekip, zorlu karşılaşmadan 3 puanla ayrılmayı hedefliyor.