“Kayseri inşaat çöplüğüne dönmüş durumda”

“Kayseri inşaat çöplüğüne dönmüş durumda”

“Kayseri inşaat çöplüğüne dönmüş durumda”
Güncel 16.08.2022 12:55:00

EDİTÖR

Haber Merkezi

Haberi Sesli Oku

Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği (KAYMÜDER) Başkanı Göker Gözütok, düzenlediği basın açıklamasında, artan piyasa koşullarında kamu müteahhitlerinin yalnız bırakıldığını söyleyerek, yine maliyet artışlarından dolayı bitmeyen yapılardan dolayı, “Kayseri inşaat çöplüğüne dönmüş durumda” dedi.
Düzenlenen basın toplantısına KAYMÜDER Başkanı Göker Gözütok ve KAYMÜDER Yönetim Kurulu Üyeleri katıldı. İnşaat kalemlerinin fiyat istikrarının sağlanmasının kamu müteahhitlerinin görevi olmadığını söyleyen KAYMÜDER Başkanı Göker Gözütok, “İçerisinden geçtiğimiz ekonomik koşullar her sektörü etkilediği gibi kamu müteahhitlerini de olumsuz etkilemiştir. Kamuya iş yapan müteahhitler olarak yüklendiğimiz işlerin uzun süreli ve çoğunun fiyat farksız olması ya da fiyat farklarının artan piyasa koşullarına göre çok yetersiz kalması sektörümüzü diğer sektörlerden negatif olarak ayrıştırmıştır. Bu dönemde hükümetimiz kamu müteahhitlerinin sorunlarına çare bulmak adına iki kez kararname çıkarmış; ancak çıkan kararnameler sektörün sorunlarını çözmekten çok uzak kalmıştır. Verilen fiyat farkları artan piyasa fiyatları yanında çok cüzi ve semboliktir. Tasviye için öngörülen yüzde 15 şartı da çözümden uzaktır. Devletine çözüm noktasında güvenip işine devam eden ve işini daha hızlı yapıp yüzde 15' in üzerine getirerek çalışan firmalar çok acı bir şekilde cezalandırılmıştır. Kamu müteahhitlerinden yüzde 400-500 artan maliyetleri karşılamalarını beklemek bu sektörün iflasını talep etmektir. Kamu müteahhitleri olarak bu süreçte maalesef yalnız bırakıldık. Çözümsüz bırakıldık. Rekabetçi piyasa koşullarının vazgeçilemez unsuru olan firmalarımıza sahip çıkmak ve bu yapıyı korumak sektör temsilcilerinin olduğu kadar başta iş yaptığımız kamu kurumlarının sonra da bu işlerin parasını ödeyen tüm halkımızın sorumluluğudur. Sektördeki bozulma sadece müteahhit arkadaşlarımızı etkilemekle kalmayıp bu sektörde çalışan işçi kardeşlerimiz, alt yüklenicilerimiz, tedarikçilerimiz ve kredi kullandığımız finans ortaklarımızı da etkileyecek ve sonuçları itibari ile piyasada onarılamaz yaralar açacaktır. Ayrıca iş yaptığımız kamu kurumları da bozulan bu yapının zararlarını herkesten çok hissedecek ve maalesef hissetmeye başlamıştır. Kamuya ait işlere girecek firma sayısının azalması kamunun yaptırdığı işlerin maliyetlerine de yansıyacaktır. İçinden geçtiğimiz süreçte önceden 10-15 firmanın girdiği ihalelere şu an 3-4 firma katılırsa katılımın başarılı olduğu düşünülmektedir. Çoğu ihaleye katılım ya olmamakta ya da 1-2 firma düzeyinde gerçekleşmektedir. İhaleye katılım azlığı kamu ihalelerinde rekabeti neredeyse ortadan kaldırmıştır. Ayrıca bu piyasa koşullarında ihaleye giren firmaların yaşadığımız bu olumsuz gelişmelerde devletimizin desteğini arkasında görmediği için verdiği fiyatlarda risk primini yüksek tutarak fiyatlama yaptığı için fiyatların daha da arttığı görülmüştür. Hükümetimizin aldığı kararların sonuçlarını yarım kalan inşaatlar, batmak üzere olan kamu müteahhitleri ve ihalelerde artan fiyatlar olarak görmekteyiz. Betonun, demirin, akaryakıtın ve diğer inşaat kalemlerinin fiyat istikrarını sağlamak kamu müteahhitlerinin görevi değildir” dedi.
Gözütok, sektör olarak beklentilerinin piyasa koşullarını sağlayacak fiyat farklarının verilmesi olduğunu söyleyerek, “Fiyat istikrarındaki bu bozulmanın sonuçlarına katlanması da kamu müteahhitlerinden beklenemez. Kaynak yetersizliğini sebep göstererek fiyatların 4-5 katına çıktığı işleri sembolik fiyat farkları verip kamu müteahhidinin bitirmesini beklemek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Sektör olarak beklentimiz gerçekçi ve piyasa koşullarını karşılayacak fiyat farkı verilmesi, bu fiyat farkı için kaynak yoksa müteahhitlere şartsız fesih hakkının tanınmasıdır. Kayseri Kamu Müteahhitleri Derneği olarak sürecin sonuna kadar takipçisi olacağımızın ve çözümsüz bırakılmamız halinde bu uygulamanın yaşatacağı olumsuz sonuçların toplumda açtığı maddi ve manevi zararları kamuoyu ile paylaşmak bizim asli görevimiz olacaktır. Sonuç olarak harcanan para halkın parası yapılan iş kamunun işidir; kamu müteahhitleri de bu ülkenin hem kazanan hem kazandıran değerleridir. Geldiğimiz nokta; ihale salonlarında alınan işlerin mahkeme salonlarında sonlandırılmasıdır. Kamu müteahhitlerinin sahipsiz bırakılmaması adına buradan yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Hem kamunun hem de firmalarımızın daha fazla zarar görmemesi adına acil olarak adil fiyat farkı ve şartsız tasfiye bekliyoruz” ifadelerini kullandı.
“Kayseri inşaat çöplüğüne döndü”
Artan maliyetlerden dolayı yapıların tamamlanmadığını ve Kayseri’nin inşaat çöplüğüne döndüğünü söyleyen Göker Gözütok, “Mesela bu işlerde 9. yada 10. Ayda fiyat farkları olmuştu. O zaman bir fiyat farkı kararnamesi çıktı. Biz, idarelerimizle görüştüğümüz zaman bize cüzi bir fiyat farkı verilirse, yani mesela 100 milyon TL olan bir iş için bize 15-20 milyon ya da yüzde 20-25 gibi bir fark verilirse bitireceğimizi söylediğimiz işler, şu anda yüzde 150-200 fiyat farkı ödese bile bitmeyecek duruma geldi. Yani Milli Eğitim’in 9-10 milyona çıkardığı okullar, o zaman belki 3 milyon bir fiyat farkıyla bitecekti ama şu anda 30 milyon TL’ye çıktı bu okullar. Bu okulların çoğu da şu anda yarım. Kayseri inşaat çöplüğüne dönmüş durumda” dedi.

İl Sağlık Müdürü Erşan’dan Özvatan’da sağlık hizmetlerine yakın takip

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan; Özvatan programı kapsamında ilçede bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Melikgazi’de 6 yılda 2 bin 523 metruk yapı ortadan kaldırıldı

Melikgazi Belediyesi ilçe genelinde estetiği bozan ve güvenliği tehdit eden metruk yapıları ortadan kaldırıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapının yıkımı gerçekleştirilirken son 6 yılda toplam 2 bin 523 metruk yapı için işlem uygulandı.

Baki Ersoy’dan Bünyan’a müjde

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Sokak Sağlıklaştırma Projeleri için sağlanan destekler ile Bünyan'a ekskavatör hibesi edildiğini açıkladı.

Erciyes’te kayak sezonu açıldı: Kayakseverler pistlere akın etti

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes’te, yağan kar ve suni karlama çalışmalarıyla birlikte kayak sezonu resmen başladı. Sezonun açılmasıyla çok sayıda kayaksever Erciyes’e çıkarak pistlerde hasret giderdi.

KTO Başkanı Gülsoy: “Gelecek, teknolojiyi insani değerlerle harmanlayanların olacak”

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, geleceğin teknolojiyi en çok kullananların değil, teknolojiyi insani değerlerle en iyi harmanlayanların olacağını söyledi.

Büyükkılıç’tan taraftara ulaşım desteği: 1 yılda 90 saat ücretsiz tramvay

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatıyla, Kayserispor’un iç saha maçlarında tramvaylar taraftarlara ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi denetimleri aralıksız devam ediyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, kentin huzur, düzen, sağlık ve güvenliği için denetimlerini sürdürüyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Bakan Işıkhan açıkladı: SGK’ya bin yeni personel alımı yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine farklı unvanlarda bin sözleşmeli personel alınacağını duyurdu. Başvurular 18–25 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılacak.

Talas’ta renkli dönem başlıyor: 2026 “Talas Çiçek Yılı” ilan edildi

Talas Belediyesi, 2026 yılını “Talas Çiçek Yılı” ilan etti. Mayıs ayı boyunca Talas Çiçek Festivali ile ilçe; koku koridorları, yarışmalar, sergiler ve rengârenk etkinliklerle adeta çiçek bahçesine dönüşecek.

Talas’ta 17 Aralık Şehitleri için duygu dolu buluşma

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 17 Aralık Şehitlerini Anma Programı kapsamında şehit aileleri ve gazileri Talas’ta ağırladı. Anlamlı programda birlik, vefa ve minnet duyguları ön plana çıktı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Büyükkılıç: "Kayseri, Millî Mücadelenin sarsılmaz kalesidir"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 106’ncı yıl dönümünde yayımladığı mesajda, kentin Millî Mücadele’deki tarihi rolüne dikkat çekerek Cumhuriyet vurgusu yaptı.

Kocasinan’da 11 yılda 1 milyon 67 bin ağaç toprakla buluştu

Kocasinan Belediyesi, çevre yatırımlarında rekor kırdı. Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, 2025’te 102 binden fazla ağacın dikildiğini, son 11 yılda ise ilçeye 1 milyon 67 bin ağaç kazandırıldığını açıkladı.

Büyükşehir'den 35 milyon TL’lik dev yaşam alanı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hastanesi çevresinde yeşil alan, spor ve sosyal donatılardan oluşan 4 ayrı projeyi hayata geçiriyor. 35 milyon TL’yi aşan yatırımla bölge modern bir yaşam alanına dönüşüyor.

Koyun otlatma meselesinden öldürülen adam toprağa verildi

Kayseri’nin Hacılar ilçesinde iddiaya göre koyun otlatma meselesinden çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybeden Ethem T., son yolculuğuna uğurlandı.

Kayseri’de inşaat firması iflas etti: Mahkemeden konkordato kararı

Kayseri’de faaliyet gösteren Emin Hisarcıklıoğlu İnşaat Malzemeleri Ltd. Şti. hakkında mahkeme iflas kararı verdi. Konkordato talebi reddedilirken, kesin mühlet kaldırıldı ve karar İcra İflas Dairesi’ne gönderildi. Detaylar...

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım değişti: Otobüs seferleri sınırlı günlerde yapılacak

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım konusunda yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Kar yağışının artmasıyla birlikte kayak merkezine ilgi yükselirken, özel aracı olmayan vatandaşlar için toplu taşıma seferleri yeniden gündeme geldi.