Pastırmanın memleketi Kayseri mi Kastamonu mu? Tartışmalar sürüyordu. Kazanan belli oldu. Detaylar haberimizde...
Kayseri ve Kastamonu, kurutulmuş etin en lezzetli hali olarak bilinen, coğrafi işaret tescilli pastırmasıyla adını duyuruyor. Peki pastırma denilince Kayseri mi Kastamonu mu akla geliyor.
Kastamonu pastırması Türk Patent ve Marka Kurumunca 29 Mart 2021'de coğrafi işaretle tescillendi, Kayseri pastırması ise Türk Patent ve Marka Kurumunca 25 Haziran 2002'de coğrafi işaretle tescillendi.
Kastamonu pastırması, Ilgaz ve Küre dağlarındaki yaylalarda yetişen hayvanların etinden hazırlanmaktayken, Kayseri pastırması kente gelenlerin hem tattığı hem de yanlarında götürdüğü lezzetlerin başında geliyor.
Çemeni, baharatı, kurutuluş şekli ve usta ellerde doğranışı ile Kayseri ile özdeşleşen pastırma, yüzyıllar boyunca da hem üretim kalitesiyle hem de damak tadıyla ülke ve dünya geneline hitap edecek bir lezzet olarak kahvaltıların vazgeçilmezi haline geldi.
Tuzlanıp preslenip kurutulması için damlara asılan pastırmanın üzerine çemen sürülerek son halini alan Kayseri pastırması hem ülke genelinde hem de dünya genelinde rağbet alıyor.
Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'nde 1650'li yıllarda Kayseri'yi "kimyonlu pastırma" diyerek anlattığı pastırma, Kayseri'nin mi Kastamonu'nun mu sorusuna cevap oluyor.