Sağlıklı ve mutlu yaşamayı konu alan "Sen Çok Yaşa" projesini hayata geçiren bir ilaç firması Türkiye`nin yaşlanma algısını, yaşlılıktan beklentilerini ve yaşlılık ile ilgili endişelerini belirlemek amacıyla Türkiye`nin Yaşama Bakışı Araştırması`nı gerçek
Dünyaca ünlü bir ilaç firması ile araştırma grubu birlikte 30-60 yaş arasında 1.080 katılımcı ile yapılan anketler yoluyla "Türkiye`nin Yaşama Bakışı" araştırmasını gerçekleştirdi. Araştırmaya göre Türkiye`nin 4 ideal yaşlılık tarzı "Dinçler," "Rasyoneller," "Geleneksel Spritüeller" ve "Aile Büyükleri" olarak gruplanıyor.
Yüzde 38 ile en büyük grubu oluşturan "Dinçler genel olarak Yaşlandıklarında mevcut yaşam tarzını korumak istiyorlar. Yaşlandıklarında da bugünkü gibi bakımlı olacaklarını ve genç bir görünüme sahip olmak için kozmetik ürünler kullanabileceklerini ifade ediyorlar.
İlimizinde yer aldığı Yüzde 28 ile ikinci en büyük grubu oluşturan "Rasyoneller"in en önemli özelliği yaşlılıklarını maddi açıdan garanti altına almak istemeleri. Ortalama 42 yaşında olan ve yaşlandıklarında daha bireysel bir hayatı tercih eden bu grup için her şeyden önemli olan "maddi olarak kendine yetebilmek" bunun için de iyi bir kariyer yapmış olmanın önemine inanıyorlar.
Yüzde 25 ile üçüncü büyük grubu oluşturan "Geleneksel Spritüeller" yaşlılıkta daha çok geri planda kalmayı tercih ediyor. Kendine yetebilmek fiziksel olarak muhtaç olmamak anlamına geliyor
Yüzde 9 ile son grubu oluşturan "Aile Büyükleri" yaşlılık dönemlerini aile içinde geçirmek istiyorlar. Dinç kalmaktan çok yaşlandıklarında statülerini koruyabilmek ve yaşlandıklarında "saygı duyulan, sözü dinlenen biri olmak istiyorlar.
Araştırma aynı zamanda Türk insanının gözünde yaşlılık kavramının 65 yaşında başladığını ortaya koyuyor. Yaşlılık denince, daha genç yaş grubu içerisinde mutlu aile kurmak, orta yaş için çocukların geleceği, 50 yaş üstü yaş grubunda ise huzurlu yaşam önem kazanıyor. Her 2 kişiden biri yaşlandığında hayatında bir değişiklik olmayacağını düşünürken, Türk halkının yüzde 70`i kendini olduğu yaşta hissediyor ancak 5 kişiden 1`i kendini olduğundan daha genç görüyor.