Vali Orhan Düzgün yaptığı yazılı açıklamada, Kayseri`nin yemek kültürü ile bu alandaki gelenek ve göreneklerini kayıt altına almak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla başlatılan "Kayseri Mutfağı" kitabının hazırlandığını ifade etti.
Vali Yardımcısı Yasemin Özata Çetinkaya başkanlığında kamu kurumlarından sivil toplum kuruluşlarına, mutfak şeflerinden akademisyenlere kadar farklı kesimlerin temsil edildiği bir komisyon oluşturulduğunu belirten Düzgün, yakından takip ettiği komisyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkan "Kayseri Mutfağı" kitabının kentin bu alandaki en önemli kaynağı olacağını ifade etti.
Kayseri mutfağının köklü ve önemli bir hazine olduğunu, sadece kentte değil tüm Türkiye`de marka haline geldiğine dikkati çeken Düzgün şunları kaydetti: "Kayseri, asırlar boyunca medeniyetlere ev sahipliği yapmış, coğrafi yapısıyla doğu ile batı arasında geçiş güzergahı olmuştur. Bu nedenle de farklı kültürlerin buluştuğu ve kaynaştığı zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Böylesine önemli bir kültürü yaşatabilmenin yanı sıra gelecek nesillere sağlıklı bilgilerle hazırlanmış önemli bir miras bırakabilmemiz gerekiyor. Geleneksel mutfak zenginliğimizin kayıt altına alınarak gelecek kuşaklara aktarılması sorumluluğu gereği başlatılan kitap çalışmalarında sona gelinmiştir. Geçmişten günümüze Kayseri`nin değerlerini yansıtan kitabımızda mantı çeşitleri başta olmak üzere kahvaltı, çorbalar, süt ve yoğurt ürünleri, et yemekleri, baklagiller, sebze yemekleri, mantılar, pilavlar, köfteler, börekler ve çörekler, hamur işleri, turşular, içecekler ve hoşaflar, tatlılar, pekmez ve pekmez ürünleri ve reçeller başlığı altında 170 çeşit ürün yer almaktadır. Aynı zamanda kitabımızda, mutfak mimarisi ile mutfak araç ve gereçleri de tanıtılmaktadır."