ERGÜL ?2 MİLYON KANATLI HAYVAN RİSK ALTINDA?
Mayıs ayından bu yana Manisa, Konya, Kocaeli, Kastamonu, Balıkesir gibi birçok ilimizde ortaya çıkan kuş gribi salgınları, ciddi miktarda kanatlı hayvanın ölüm ve itlaflarına neden olurken korkulan oldu ve kuş gribi salgını ilimizde sıçradı. Yaklaşık 2 milyona yakın kanatlı hayvanın risk altında olduğu salgına dair haber ekibimize açıklamalarda bulunan Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Akgün Ergül, Elagöz bölgesinde kuş gribi virüsüne rastlandığını duyurarak ? Elagöz bölgesi karantinaya alındı. Şuanda endişelenecek bir durum yok ,ama yaklaşık 2 milyon civarında kanatlı hayvanın ve ürünlerinin itlaf edilmesi riskiyle karşı karşıyayız? değerlendirmesinde bulunarak, yetkililerden gerekli önlemlerin alınması konusunda hassas davranılmasını istedi?
?Kuş Gribi´ salgını hakkında haber ekibimize değerlendirmelerde bulunan Kayseri Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Akgün Ergül, ?Kuş Gribi´nin tavuklarda ve diğer kanatlı hayvanlarda görülen ?Viral´ bir hastalık olup yüksek düzeyde tavuk ölümleri ve yumurta verimi düşüklüğüne sebebiyet veren bir özelliğe sahip olduğunu vurgulayarak, ?Tavuklarda sıklıkla görülen 5H- 1N virüsü insan gribinin virüsü ile temas ettiğinde virüs hızla değişikliğe uğrayarak insanda ölümlere sebebiyet verebilmektedir. Kuş gribi insan ve hayvan sağlığı için bu kadar riskli ve ülke ekonomisi içinde çok önem arz ederken ve her şeyden önemlisi güvenilir gıda güvenilir hayvandan elde ediliyor iken; mayıs ayından itibaren ülkemizde Manisa, Konya, Kocaeli, Kastamonu, Balıkesir gibi birçok ilimizde kuş gribi salgınları ve ciddi tavuk ölümleri ve itlafları gerçekleştirilirken Kayseri Tarım İl Müdürlüğümüz ne gibi önlemler almıştır? ifadelerini kullandı.
Kayseri´nin ülke genelinde yumurta tavukçuluğunda söz sahibi olduğuna vurgu yapan Ergül, ?Bir ilimiz olup yaklaşık 3-3,5 milyon arası ticari olarak tavuk bulunmaktadır. Kayseri veteriner hekimler odası başkanı olarak Kayseri İl Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürü Özkan Kayacan´a soruyorum: ülkemizde Mayıs ayından itibaren görülen kuş gribine karşı Kayseri il müdürlüğü Kayseri tavukçuluğu için neler yapmış, hangi önlemleri almıştır. Alınan önlemler tavuk üreticileri ile paylaşılarak gerekli eğitimler verilmişmidir? ? şeklindeki sözleri ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü´nün konuya gerekli hassasiyeti göstermediğini ima etti?
İlimizde ?Kuş Gribi´ salgının patlak verdiğinin altını çizen Veterine Odası Kayseri Şube Başkanı Ergül sözlerinin sonunda ?Yaklaşık 2 milyon civarında kanatlının ve ürünlerinin itlaf edilmesi riski olması, konunun hassas olması ve halkımızın bu konu hakkında bilgilendirilmesini Kayseri Veteriner Hekimleri Odası Başkanı olarak kendime bir borç bilip konu hakkında yeterli açıklama yapmayan ve gerekli önlemleri ve kontrolleri zamanında yaptırmayanları esefle kınıyorum ve konunun önemine binaen gerekli tedbirlerin alınmasını sayın yetkililerden talep ediyorum? diye konuştu.
HABER : M.Y.NACAK