Sağlık
14 Nisan 2016 - 22:36
Güncelleme: 14 Nisan 2016 - 22:36

KAYSERİ´DE PREMATÜRE BEBEKLERİN

NÖROGELİŞİMSEL BAKIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ

KAYSERİ´DE PREMATÜRE BEBEKLERİN
Haberi Sesli Oku

 Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde prematüre bebeklerde Neuro-proteksiyon ve gelişimsel bakım konulu eğitim verildi.
Uluslararası bir firmanın katkılarıyla düzenlenen eğitime Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan servisinde görevli hemşirelerin yanı sıra; Nevşehir, Malatya Devlet Hastaneleri ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yenidoğan hemşireleri katıldı. Ayrıca ilgili devlet hastanelerinden yenidoğan uzmanları ve yenidoğan ünitelerinde aktif görev alan hekimler ile Erciyes Üniversitesi Yenidoğan Kliniği´nden akademisyenler ve yenidoğan yandalı uzmanlık öğrencilerinin de aktif katılımları ile teorik eğitim ve uygulamalı eğitim konuları tartışılarak pekiştirildi. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Özcan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Adnan Öztürk ve Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi´den Doç. Dr. Mustafa Ali Akın´ın ve Nevşehir, Malatya illerindeki hekim, hemşire ve yandal uzmanlık öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen bu eğitim faaliyetinin Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde düzenlenmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. 2015 yılında 69 kuvözlü yenidoğan yoğun bakım ünitesinde toplam 2 bin 647 hastanın yatarak tedavi edildiğini, bunların 677´sinin prematüre (erken doğan) bebeklerin olduğunu belirten Doç. Dr. İbrahim Özcan, toplam yenidoğanların yüzde 25 ´ini oluşturan prematüre bebeklerin modern tıbbın geldiği noktada Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde de bulunan tıbbi ve teknik imkanlarla küçük aylarda ve daha düşük doğum ağırlıklı bebeklerde de yaşam şansı sağladığını ve bu bebeklerin daha iyi bir hayata devam etmesi açısından bu gibi eğitim faaliyetlerinin önemli ve gerekli olduğunu söyledi.
Eğitimde prematüre bebeğin doğduğu saatten itibaren, hatta anne karnından itibaren başlayarak, bebeğin gelişimine engel olabilecek durumların neler olduğunun tespit edilmesi ve bunların ortadan nasıl kaldırılabileceğinin aktarıldığını ifade eden Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan servisi sorumlusu Doç. Dr. Mustafa Ali Akın; ?Bu eğitim Türkiye´de sadece İstanbul ve Kayseri´de düzenlendi. Uluslararası firmanın Türkiye´yi ve Kayseri´yi tercih etmesi çok önemli, dünya çapında düzenlenen bir organizasyon ve bu hastanemizde uygulanıyor, eğitimcisinden katılımcısına herkes memnun ayrılıyor. Bu bizim için ayrı bir gurur kaynağı? dedi.
Prematüre bebeklerin anne karnındaki gelişimini tam olarak tamamlamadığı için normal bebek bakımından çok daha farklı uygulamalara ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Doç. Dr. Akın şöyle devam etti; ?Bu bebeklerin doğduğu andan taburculuğuna kadar geçen sürede cilt bakımı, yataktaki pozisyonu dahi önem arz ediyor; bulundukları ortamda gürültünün, maruz kaldığı ışığın ve olumsuz dokunmanın kontrol edilmesi, ağrılı işlemlerin azaltılması ve ağrı kontrolünün mümkün olduğunca azaltılması gerekiyor. Nöro-gelişimsel bakımın anlatıldığı teorik bölüm ile yenidoğan canlandırılmasının konu edildiği uygulama bölümü olmak üzere iki aşamalı olarak yapılan eğitimde de çocuğun hem fiziksel hem de beyinsel gelişimini etkileyecek faktörleri minimuma indirilmesi için ısı kontrolü nasıl sağlanır, bebek uyuyorken rahatsız etmemek adına beslenmesini ya da ilacını ne kadar erteleyelim, gözlere ışık maruziyetinin azaltılması-gece/gündüz farkının belirlenmesi, hasta salonlarındaki gürültünün azaltılması gibi çocuğun var olan potansiyelini engelleyebilecek her şeyi ortadan kaldırmaya yönelik yapılabilecek uygulamalar anlatıldı.?
Ayrıca, eğitimin teorik bölümde, prematüre bebeklerde doğum öncesi ve doğum sonrası değişen çevresel faktörler, gelişimsel bakımın faydaları, yenidoğanlara uygun gelişimsel bakım basamakları, ailelerin bakıma katılımının sağlanması, bebeklerin pozisyon ve manüplasyonu, uyku güvenliği, ağrı ve stresin azaltılması, bebek cildinin korunması ve beslenmenin optimizasyonu konuları hakkında bilgilendirme yapılırken; pratik bölümünde ise, zaten uygulanan yeni doğan canlandırmasının güncel yaklaşımları bir kez daha hatırlatılarak, çeşitli senaryolar üzerine canlandırma uygulamaları yapıldı.

Anahtar Kelimeler: KAYSERİ PREMATÜRE BEBEKLERİN

Baki Ersoy’dan taraftara çağrı: “TFF’yi etiketleyin!”

MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Kayserispor maçındaki hakem kararlarına tepki göstererek taraftarlara çağrıda bulundu.

Erling Moe'den hakem isyanı

Kayserispor Teknik Direktörü Erling Moe, Trabzonspor mağlubiyeti sonrası, "Hakem kararları noktasında şanslı olan taraf değildik" dedi.

Açıkalın'dan ilk açıklama geldi: "Aziz mübarek günü hak yiye yiye doymadınız"

Kayserispor Başkanı Nurettin Açıkalın, 3-1 yenildikleri Trabzonspor maçı sonrası açıklama yaparak Merkez Hakem Kurulu Başkanını istifaya davet etti.

Kayserispor’dan Trabzonspor maçı sonrası sert tepki! “Artık tesadüf değil”

Kayserispor, Trabzonspor karşılaşmasının ardından hakem kararlarına sert sözlerle tepki gösterdi. Kulüp, VAR ve hakem yönetiminin takımın emeğini hiçe saydığını belirterek federasyonu göreve çağırdı.

Baki Ersoy ateş püskürdü: Allah belalarını versin!

Trendyol Süper Lig’in 25. haftasında Kayserispor’un sahasında Trabzonspor’a 3-1 mağlup olduğu karşılaşma sonrası MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy’dan hakemlere sert tepki geldi.

Kayserispor ilk yarıyı 2-0 geride kapattı: 1 kırmızı kart

Trendyol Süper Lig'in 25. haftasında Kayserispor, evinde Trabzonspor ile karşı karşıya geliyor. Müsabakanın ilk yarısı Trabzonspor'un 2-0 üstünlüğü ile tamamlandı.

Gastro Kayseri Derneği’nden Kadınlar Günü etkinliği

Gastro Kayseri Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle etkinlik düzenledi.

Kayseri’de 6 yıl 3 ay hapisle aranan hükümlü yakalandı

Kayseri’de, terör örgütü FETÖ/PDY üyesi olduğu gerekçesiyle hakkında kesinleşmiş 6 yıl 3 ay hapis cezası bulunan K.S. (57), polis ekiplerince yakalandı.

Yahyalı'da koltuk kavgası kanlı bitti

Kayseri’nin Yahyalı ilçesindeki Hasan Hüseyin Arıkan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde öğrenci A.B.A., tartıştığı M.R.A.'yı bıçakla yaraladı.

Firari hükümlünün saklandığı yer yok artık dedirtti

Kayseri'de cinsel istismar suçundan 24 yıl kesinleşmiş hapsi bulunan şahıs saklandığı yerden yakalandı.

Vekil Özsoy memleketi Yahyalı'da bakın hangi pankartla karşılandı?

AK Parti Kayseri Milletvekili Sayın Bayar Özsoy ve Yahyalı Belediye Başkanı Esat Öztürk vatandaşlarla iftar sofrasında buluştu. Açılan pankart dikkat çekti.

Kayseri’de kaçak tütün operasyonu! İş yerinden kilolarca ürün çıktı

Develi’de jandarmanın düzenlediği operasyonda bir iş yerinde binlerce makaron ve yüzlerce kilo kaçak tütün ele geçirildi. Şüpheli gözaltına alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...

915 gram uyuşturucu madde ele geçirildi

Kayseri'de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalarda, 915 gram uyuşturucu madde ele geçirildi.

Kayseri’de kazıdan tarih çıktı! Meclis o yapı için harekete geçti

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanı Memduh Büyükkılıç başkanlığındaki mecliste, Camikebir Suriçi’nde ortaya çıkan ve Selçuklu dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi medrese kalıntıları için önemli bir karar alındı.

Kayseri’de 39 taşınmaz satışa çıkıyor! Bünyan Belediyesi ihaleye gidiyor

Bünyan’da belediyeye ait 39 taşınmaz açık teklif usulüyle satışa çıkarılıyor. İhale 25 Mart 2026’da gerçekleştirilecek. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri’nin o ilçesinde örnek davranış! Bakkallar veresiye defterlerini kapattı

Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde Ramazan ayında anlamlı bir dayanışma yaşandı. 6 bakkal, ihtiyaç sahibi vatandaşların veresiye borçlarını kapatarak mahallede büyük takdir topladı.

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 25 19 2 4 41 61
2.FENERBAHÇE A.Ş. 25 16 0 9 32 57
3.TRABZONSPOR A.Ş. 25 16 3 6 22 54
4.BEŞİKTAŞ A.Ş. 25 13 5 7 15 46
5.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 25 12 7 6 17 42
6.GÖZTEPE A.Ş. 25 11 5 9 10 42
7.KOCAELİSPOR 25 9 10 6 -3 33
8.SAMSUNSPOR A.Ş. 25 7 7 11 -3 32
9.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 25 7 9 9 -3 30
10.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 25 7 9 9 -10 30
11.CORENDON ALANYASPOR 25 5 8 12 -4 27
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 25 6 12 7 -6 25
13.TÜMOSAN KONYASPOR 25 5 11 9 -10 24
14.HESAP.COM ANTALYASPOR 25 6 13 6 -15 24
15.İKAS EYÜPSPOR 25 5 13 7 -17 22
16.KASIMPAŞA A.Ş. 25 4 12 9 -15 21
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 25 3 11 11 -27 20
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 25 3 17 5 -24 14