NÖROGELİŞİMSEL BAKIM EĞİTİMİ DÜZENLENDİ
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesinde prematüre bebeklerde Neuro-proteksiyon ve gelişimsel bakım konulu eğitim verildi.
Uluslararası bir firmanın katkılarıyla düzenlenen eğitime Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan servisinde görevli hemşirelerin yanı sıra; Nevşehir, Malatya Devlet Hastaneleri ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yenidoğan hemşireleri katıldı. Ayrıca ilgili devlet hastanelerinden yenidoğan uzmanları ve yenidoğan ünitelerinde aktif görev alan hekimler ile Erciyes Üniversitesi Yenidoğan Kliniği´nden akademisyenler ve yenidoğan yandalı uzmanlık öğrencilerinin de aktif katılımları ile teorik eğitim ve uygulamalı eğitim konuları tartışılarak pekiştirildi. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. İbrahim Özcan Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinden Prof. Dr. Adnan Öztürk ve Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi´den Doç. Dr. Mustafa Ali Akın´ın ve Nevşehir, Malatya illerindeki hekim, hemşire ve yandal uzmanlık öğrencilerinin katılımıyla düzenlenen bu eğitim faaliyetinin Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde düzenlenmesinden büyük bir memnuniyet duyduğunu ifade etti. 2015 yılında 69 kuvözlü yenidoğan yoğun bakım ünitesinde toplam 2 bin 647 hastanın yatarak tedavi edildiğini, bunların 677´sinin prematüre (erken doğan) bebeklerin olduğunu belirten Doç. Dr. İbrahim Özcan, toplam yenidoğanların yüzde 25 ´ini oluşturan prematüre bebeklerin modern tıbbın geldiği noktada Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde de bulunan tıbbi ve teknik imkanlarla küçük aylarda ve daha düşük doğum ağırlıklı bebeklerde de yaşam şansı sağladığını ve bu bebeklerin daha iyi bir hayata devam etmesi açısından bu gibi eğitim faaliyetlerinin önemli ve gerekli olduğunu söyledi.
Eğitimde prematüre bebeğin doğduğu saatten itibaren, hatta anne karnından itibaren başlayarak, bebeğin gelişimine engel olabilecek durumların neler olduğunun tespit edilmesi ve bunların ortadan nasıl kaldırılabileceğinin aktarıldığını ifade eden Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi yenidoğan servisi sorumlusu Doç. Dr. Mustafa Ali Akın; ?Bu eğitim Türkiye´de sadece İstanbul ve Kayseri´de düzenlendi. Uluslararası firmanın Türkiye´yi ve Kayseri´yi tercih etmesi çok önemli, dünya çapında düzenlenen bir organizasyon ve bu hastanemizde uygulanıyor, eğitimcisinden katılımcısına herkes memnun ayrılıyor. Bu bizim için ayrı bir gurur kaynağı? dedi.
Prematüre bebeklerin anne karnındaki gelişimini tam olarak tamamlamadığı için normal bebek bakımından çok daha farklı uygulamalara ihtiyaçlarının olduğunu söyleyen Doç. Dr. Akın şöyle devam etti; ?Bu bebeklerin doğduğu andan taburculuğuna kadar geçen sürede cilt bakımı, yataktaki pozisyonu dahi önem arz ediyor; bulundukları ortamda gürültünün, maruz kaldığı ışığın ve olumsuz dokunmanın kontrol edilmesi, ağrılı işlemlerin azaltılması ve ağrı kontrolünün mümkün olduğunca azaltılması gerekiyor. Nöro-gelişimsel bakımın anlatıldığı teorik bölüm ile yenidoğan canlandırılmasının konu edildiği uygulama bölümü olmak üzere iki aşamalı olarak yapılan eğitimde de çocuğun hem fiziksel hem de beyinsel gelişimini etkileyecek faktörleri minimuma indirilmesi için ısı kontrolü nasıl sağlanır, bebek uyuyorken rahatsız etmemek adına beslenmesini ya da ilacını ne kadar erteleyelim, gözlere ışık maruziyetinin azaltılması-gece/gündüz farkının belirlenmesi, hasta salonlarındaki gürültünün azaltılması gibi çocuğun var olan potansiyelini engelleyebilecek her şeyi ortadan kaldırmaya yönelik yapılabilecek uygulamalar anlatıldı.?
Ayrıca, eğitimin teorik bölümde, prematüre bebeklerde doğum öncesi ve doğum sonrası değişen çevresel faktörler, gelişimsel bakımın faydaları, yenidoğanlara uygun gelişimsel bakım basamakları, ailelerin bakıma katılımının sağlanması, bebeklerin pozisyon ve manüplasyonu, uyku güvenliği, ağrı ve stresin azaltılması, bebek cildinin korunması ve beslenmenin optimizasyonu konuları hakkında bilgilendirme yapılırken; pratik bölümünde ise, zaten uygulanan yeni doğan canlandırmasının güncel yaklaşımları bir kez daha hatırlatılarak, çeşitli senaryolar üzerine canlandırma uygulamaları yapıldı.