“Ailenin sağlam temeller üzerine inşa edilmesi, ailelerin güçlendirilmesi ve huzurlu bir şekilde devamının sağlanması amacıyla” İl Müftülüğünce düzenlenen seminerlerde yeni evli ve evliliğe adım atacak çiftlere nikah ve sorumlulukları, sevgi, ailede iletişim dili, adalet ve merhamet gibi aileyi ayakta tutan değerler hususunda Kur’an ve sünnet ışığında bilgi verilecek.
İl Müftülüğü tarafından düzenlenen “Evliliğe İlk Adım Seminerleri”nin ilkini veren İl Müftü Yardımcısı Fatma Feyza Güner, “Evlilik, Ahirete Uzanan Birliktelik – Nikâh ve Sorumluluk” konulu sunumlarını yaptı.
Seminerde konuşan Güner, şöyle konuştu:
“Kur’an-ı Kerim insanların daha huzurlu ve mutlu bir hayat sürmeleri için çift yaratıldığını ifade eder Hucurat Suresi’nde Allah (c.c.)”
“Ey insanlar biz sizi bir erkek ve bir kadından yarattık” buyurmaktadır.
Rum Suresi’nde yer alan bir diğer Ayet-i kerimede de Rabbimiz:
“Huzur ve sükûna ermeniz için size kendi cinsinizden eşler yaratması ve aranızda sevgi ve merhamet halk etmesi, O’nun kudretinin alametlerindendir.” buyurmaktadır.
Allah-ü Teâla varlığının alameti olarak göstermektedir. Allah’ın kendi varlığına delil olarak aramızda sevgi ve merhametin bulunduğunu göstermesi şayan-ı dikkattir ve çok mühim bir noktadır. Biraz gayretle en geçinilmez dediğimiz insanla dahi geçinebiliriz. Çünkü Allah Teâlâ içimize birbirimizle geçinmede esas olan sevgi ve merhameti yerleştirmiştir. Aile olmak sadece aynı çatı altında yaşamak ve aynı sofraya oturmak değil, aynı zamanda aynı duyguda, fikirde ve idealde buluşmak demektir. Aynı yolun yolcusu olmak, gönül birliği etmek ve Allah’ın rızasına yakışır bir yaşamı paylaşmak demektir. İslam sağlıklı bir aile vücuda getirmek ve eşlerin birlikteliğini devamlı kılmak için karı-kocanın karşılıklı hak ve yükümlülüklerinden bahseder, ancak bunların neler olduğu konusunda fazla ayrıntıya girmez; karı-kocanın birbirine maruf ölçüler içinde davranmasını salık verir. İslam, aile birliğinin devamı için taraflarda Allah korkusu ve sevgisi, kul hakkı ve iyi niyet çerçevesinde dinî-ahlaki erdemlerin oluşmasını temel şart kabul eder. Kusursuz insan olmaz. En kusursuz sayılabilen kadın ve erkeğin de yanlış davranışları olabileceği göz önünde tutularak eşler birbirlerinin kusurlarını hoş karşılamalı, ufak nedenlerle birbirlerini kırmamalı, geçimsizlik ve dargınlık çıkarmak yerine hoşgörülü davranmalıdır. Aile bütünlüğünün devamı için bu çok önemlidir. Haklar hep benim sorumluluklar, yükümlülükler hep senin diyemeyiz. Eşlerin karşılıklı hak ve sorumlulukları vardır. Hak ve sorumluluklara riayet ettikten sonra aile gerçek anlamını bulur, kadın ve erkek birbirinin tamamlayıcısı olmuş olur ve huzur, mutluluk kendiliğinden oluşmuş, uzun yıllara ulaşan bir evliliği beraberinde getirmiş olur.”
İl Müftülüğü Toplantı Salonu’nda düzenlenen seminere 8 çift katıldı. Hafta içi ve hafta sonu ayrı ayrı olmak üzere toplam 20 çift seminere katılacak. Seminerler dört hafta boyunca devam edecek. Seminerlere bütün evlenen ve düğün hazırlıkları yapan çiftler davet edildi.