KAYSERİ TARİHİ

BU MAHALLEDE YAŞAYACAK

Güncel 26.05.2015 21:27:52 0
KAYSERİ  TARİHİ
Haberi Sesli Oku

Büyükşehir Belediyesi tarafından restore ettirilerek ayağa kaldırılan ve özel sektör eliyle konaklama tesisine dönüştürülen Kayseri Mahallesi, düzenlenen bir kokteyle tanıtıldı. 40 konağın  restore ettirildiği  Kayseri  mahallesinde  aslına uygun  şekilde  mahalle bakkalı, fırın, berber ve hamam  da  inşa edilerek  ilimiz kültürünün gelecek kuşaklara aktarılmasına  katkı sağlandı…

Açılışı geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan Kayseri Mahallesi`nin tanıtım kokteyline Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan`ın yanı sıra Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Büyükşehir Belediyesi`nin önceki başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki ile milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, bürokratlar, davetliler ve vatandaşlar katıldı.                                                                         

Programda ilk konuşmayı yapan işletmeci firma sahibi İsmail Erkek, tesisler hakkında bilgiler verdi. Kayseri`nin farklı bir konseptte konaklama tesisine kavuştuğunu ifade eden Erkek, kafe  ve restoranların yanı sıra toplam 31 odası bulunan bir butik otel ile yerli yabancı turistlere hizmet vermeye hazır olduklarını ifade etti.                                                                            

Daha sonra kürsüye gelen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, yenilenme adı altında yapılan tarihi doku tahribatına dikkat çekerek, "Şehirlerin kaderlerinde yenilenme değişmez bir olgudur. Her şehir doğar, büyür, gelişir ve bazen zaman içerisinde yok olur gider. Ayakta kalan şehirler ise kendisini yenileyen, çağa ayak uyduran şehirlerdir. Ancak bu yenilenme eskiye ait ne varsa ortadan kaldırma, yıkıp yenisini yapma şeklinde olmamalıdır. Günümüzde, yapılaşma esnasında sıkça karşımıza çıkan bu anlayış nedeniyle çoğu zaman tarihi eserler, geleneksel dokular yıkılıp ortadan kaldırmış ve yerine koca koca kimliksiz binalar dikilmiştir" diye konuştu.              

Konuşmasında, Büyükşehir Belediyesi tarafından ayağa kaldırılan tarihi konakları ve etrafında oluşturulan geleneksel Kayseri Mahallesi`ni de anlatan Başkan Çelik, tarihe sahıp çıktıklarını işaret ederek  şunları  kaydetti…  "Son yüzyıl Kayseri sivil mimarisinin en güzel örneklerinden oluşan 40 evin restorasyonu ile başlayan, sonra müştemilatı ile genişleyip bir geleneksel Kayseri Mahallesi`ne dönüşen bu proje ile çok değil geçtiğimiz yüzyılın başlarındaki Kayseri yaşantısını gözler önüne serelim istedik. Çok ince ve uzun soluklu bir çalışma ile bu seviyeye geldik. Evlerin devralınması, restorasyonu, dizaynı, iç tefrişatı, ardından projenin diğer ayakları olan butik otel, restoran ve kafeteryanın yapımı ile bu noktaya ulaştık. Bugün Kayseri, çok farklı konsepte sahip bir sosyal mekana ve konaklama tesisine kavuşmuş oluyor. Buradaki otelde kalacak yerli ve yabancı turistler, yüzyıl öncesinin Kayseri`sinde, o görkemli taş konakların arasında farklı bir gece geçirmiş olacak. Klasik otellerden sıkılmış, farklı ve yeni bir şey arayan turistler için de çok cazip bir seçenek ortaya koymuş olduk"                                                 

Kültür Yolu`nun son durağı olan ve 40 milyon liraya mal olan projede ayrıca mahalle bakkalı, berberi, fırını ve hamamının da yer alacağını sözlerine ekleyen Başkan Çelik, katkılarından dolayı da Büyükşehir Belediyesi`nin önceki başkanı Mehmet Özhaseki`ye teşekkür etti.   

 Programda bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi`nin önceki başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki de 20 yıllık emeğin sonucunda bu mahallenin ortaya çıktığını ifade ederek, "Bu evlerin restorasyonu ile geçmişimizi kurtardık. Babalarımızın, atalarımızın yaşadığı dönemi, günümüze aktarmış olduk. Yapmasaydık, geçmişimizle bağımız kopacaktı. 20 yıllık emeğin sonucunda burası ortaya çıktı. Şehrimize hayırıl olsun" değerlendirmesinde bulundu… 

Kayseri Valisi Orhan Düzgün de konuşmasında Kayseri`nin ruhunu yansıtan konakların ayağa kaldırılmasına ve yaşatılmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, "Kayseri, 6 bin yıllık kadim bir kent. Bu kentte çok önemli tarihi eserler yer alıyor. Bunlardan birisi de Kayseri`nin ruhunu yansıtan bu konaklar. Bu konakları ayağa kaldırılmasında ve turizme kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum" diye konuştu…                                             Programda son konuşmayı yapan Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan da Kayseri ile her zaman gurur duyduklarını kaydederek, "Kayseri bizim medar-ı iftiharımız. Kayseri ile her zaman gurur duyduk. Abdullah Gül, Taner Yıldız, Mehmet Özhaseki bütün Türkiye`ye Kayseri`yi sevdirdi. Yeni Türkiye`nin ayağa kalkmasında mega kent arayanlar gelsinler Kayseri`ye baksınlar. Kayseri mega kent olmuş" dedi.                                                                           Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından şehri ve şehrin turizm değerlerini tanıtmak amacıyla hazırlanan kliple ilgili görüşlerini de aktaran Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Kayseri`nin bir önemli değerinin de Haseki Başkan olduğunu ifade ederek "Bence bu klipte Haseki Başkan da gösterilmeliydi. Çünkü o da Kayseri`nin bir değeri, en bilinen yüzlerinden birisi" ifadesini kullandı