?BİRLİK OLURSAK EKONOMİK SORUNLARI KOLAYCA AŞARIZ?
Sanayi Odası Meclisi Şubat Ayı Meclis Toplantısını gerçekleştirdi? Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay2ın onur konuğu olarak iştirak ettiği toplantıda konuşan Kayso Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak; "Devletimizin bütünlüğü, vatandaşımızın birlik ve beraberliği olduktan sonra ekonomik konularda aşamayacağımız engel yok" değerlendirmesinde bulundu?
Ticaret Odası Konferans Salonu´nda gerçekleştirilen Şubat Ayı Meclis Toplantısı´na meclis üyeleri, meslek komitesi ve disiplin kurulu üyeleri iştirak etti?
Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Nureddin Okandan, toplantıya katılımlarından dolayı Kayseri Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Hüseyin Akay ve ekibine teşekkür etti. Okandan, son günlerde yaşanan terör olaylarını kınayarak, hayatını kaybedenlere Allah´tan rahmet, yakınlarına ve Türk milletine başsağlığı dileklerini iletirken, devlet tarafından teröre karşı verilen her türlü mücadelenin yanında ve destekçisi olduklarını vurguladı?
KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak´da katılımcılara yönelik olarak gerçekleştirdiği konuşmasında yakın zamanlarda meydana gelen terör olaylarına değinerek hükümetin kararlı bir şekilde mücadele ettiğini vurguladı. İş dünyası olarak en önemli konunun birlik ve beraberliğin sağlanması olduğunu vurgulayan Boydak; "Geçtiğimiz günlerde hem Ankara´da hem Güneydoğu bölgesinde şehit olanlara Allah´tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum. Devletimizin idaresinin, azminin hem içeride hem dışarıda kararlı bir şekilde devam ettiğini görmekten içimiz rahat. İnşallah yolun sonuna geliniyor, içeride de dışarıda da Türkiye zaten güçlü bir ülke. Aynı konumunu devam ettirecek. Bu süreçte dünyanın en önde gelen demokratik ülkelerinde bile terör olayları oluyor, hiçbir yerde olmasını istemeyiz ama gözde ülke olunca ister istemez beraberinde geliyor ama emini ki hükümetimiz bu noktada gerekli tedbirleri alıyorlar. Bunlar da bizim güvencemiz. İnşallah daha güzel bir Türkiye´yi hep birlikte yapacağız. İş dünyası olarak da şöyle bakıyoruz vaziyete, devletimiz varsa biz de varız. En önemli derdimiz devletimizin bütünlüğü, vatandaşımızın birlik ve beraberliği. Bunlar olduktan sonra ekonomik konularda aşamayacağımız engel yok" değerlendirmesinde bulundu?
Kayseri gibi ülkede lokomotif şehirlerin artmasıyla Türkiye´nin geleceğinin parlak olduğunu ifade eden KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak; "1 Kasım´dan sonraki sürece baktığımız zaman Türkiye´de bu azmi ve kararlılığı görmekteyiz. İş dünyası olarak bizler de aynı şekilde aynı azim ve kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Geriye dönüş yok, büyüyeceğiz, gelişeceğiz, Türkiye´mizi büyüteceğiz. Kayseri gibi ülkemizde 15 tane lokomotif şehir var. bu lokomotif şehirlerimizin sayısını artırmamız lazım. 15-16 tane daha Kayseri gibi lokomotif kent yaparsak Türkiye´nin geleceği parlak" diye konuştu.
Son dönemde ihracatta ümit verici gelişmelerin olduğunu kaydeden Boydak; "İhracatımızla ilgili ümit verici gelişmeler var. Problemli bölgelerde azalan ihracat hacmimizi alternatif bölgelerle telafi etmeye gayret ediyoruz. Biliyoruz ki ihracatta hemen aksiyon almak zor, ihracatçılarımıza teşekkür ediyorum, yeni pazarlar konusunda çok güzel hamleler var. İnşallah bunların meyvesini önümüzdeki günlerde toplayacağız" ifadelerini kullandı.
Toplantıya onur konuğu olarak iştirak eden ve Kayseri Şeker Fabrikası´na 2011 yılında kayyum olarak göreve geldiğini ve geldiklerinde durumun pek iç açıcı olmadığını dile getiren Kayseri Pancar Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkan Hüseyin Akay, göreve geldiklerinden bu zamana kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgi verip şunları kaydetti? "Kayseri Pancar Kooperatifi ve Kayseri Şeker Kayseri´nin çok önemli bir değeri. Biz hep şunu söylüyoruz, buranın emanetçisiyiz, emaneten bu görevi yürütüyoruz. Burası on binlerce çiftçinin malı, dolayısıyla milletin malı. Bu milletin malına sahip çıkma görevi şuanda bizde. Biz de bunu layıkıyla 5 senedir yerine getirmeye çalıştık ve önemli mesafeler kat ettik. Hepinizin bildiği Kayseri Şeker Fabrikası ile ilgili 2010 yılının Kasın ayında oluşan tablo, operasyonlar sonrası yönetimsiz kalınca bizi layık gördünüz. O zaman olumsuz bir tablo olduğunu, Kayseri Şeker Fabrikası´nın neredeyse iflas noktasına geldiğini biliyorduk. Bu çerçevede buradaki görevin zor olduğunu ve buna herkesin sahip çıkması gerektiğini söyledik. 2011 yılının Ocak ayında gerek Kayseri Şeker Fabrikası´nda gerek Pancar Ekicileri Kooperatifi´nde göreve başladık. Ortadaki tablo çok vahimdi, Kayseri Şeker Fabrikası´nın 650 milyon gibi bir borç yükü vardı. Elinde bir miktar şeker vardı ama bunların bu borç yükünü kaldırması hiçbir şekilde mümkün değildi. Kısa vadede o zamanlar 300 milyon gibi bir banka borcu vardı, yeni başladığımız dönemde bir banka 5 milyon alacağı için haciz getiriyordu. 1 ay süre istemiştik ve 1 ay süre içerisinde onu ödeme durumu bulmuştuk. Giderlerin ödenebilmesi için 450 milyon kredi kullanılması gerekiyordu, 4 bankadan kredi kullanarak bu çarkı çevirmeye başladık. Bizim görevi devraldığımız tarihte Kayseri Şeker Fabrikası 35 milyon zararla kapattı o seneyi. Ama 2016 tarihi itibariyle 213 milyon bir kar söz konusu. Göreve geldiğimizin 3. senesi 122 milyon kar sağlandı. Bu 122 milyon, Kayseri Şeker´in 1992 yılından 2010 yılına kadar 18 yılda elde etmiş olduğu toplam kardan daha fazla karı ifade ediyor. Bununla Kayseri Şeker Fabrikası Kayseri´de kurumlar vergisi rekortmeni oldu. Vergi Dairesi Başkanı da geçen hafta belgeyi takdim etti. Nisan sonunda yapılacak değerlendirmelerde de yine vergi rekortmeni olabilecek bir rakam olarak görüyoruz"
Göreve geldikleri tarihten itibaren ödedikleri borçlar hakkında bilgiler veren Akay, şuanda 106 milyon TL kredi borçlarının olduğunu aktardı. Akay; "Kalan kredi borçlarımız 47 milyon 250 bin 1,5 yıl vadeli 58 milyon bizim cari işlemleri sürdürmek için ticari olarak kullandığımız 15-20 gün içerisinde kapatmayı hedeflediğimiz bir borç ve 10 milyon da Ziraat Bankası´ndan kullandığımız çok düşük faizli tohum kredisi olmak üzere şuanda 106 milyon civarında bir kredi borcumuz var" şeklinde konuştu.