Tarih: 01.03.2021 13:46

KAYSO ŞUBAT AYI MECLİS TOPLANTISI YAPILDI

Facebook Twitter Linked-in

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) şubat ayı meclis toplantısını video konferans yöntemi ile gerçekleştirdi.  KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci toplantıda  yaptığı konuşmada, hammadde ve ara malında yaşanan fiyat ve tedarik sorununun üretim maliyetlerine aşırı yükler getirdiğine dikkat çekerek bu duruma önlem alınmadığı taktirde önümüzdeki dönemde üretimde ciddi aksamalar yaşanabileceğini belirterek  yetkilileri uyardı.

Kayseri Sanayi Odası Meclisi  şubat ayı toplantısını video konferans sistemi üzerinden yaptı. Toplantıya, meclis üyeleri, meslek komitesi üyeleri, disiplin kurulu ve yüksek istişare kurulu üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan KAYSO Meclis Başkanı Abidin Özkaya, Türkiye ekonomisinin 4. çeyrekte yüzde 7,5 – 8 gibi büyüyeceğini belirterek, 2020 yılının büyüme ortalamasının yüzde 2 civarında olacağını ve perakende ve hizmet sektörlerinin bu büyümeden olumlu etkileneceğini belirip önümüzdeki günlerde açıklanacak hukuk ve ekonomik reformlarla, sanayicinin üzerindeki gereksiz yüklerin kaldırılacağına, işveren davalarında çoğu kez işverenler aleyhinde verilen peşin hükümlerin değişeceğine inançlarının tam olduğunu vurguladı.

Kayseri Sanayi Odası  Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci’de Gara şehitlerine Allah’tan rahmet dileyerek, PKK terör örgütünü ve onun tüm destekçilerini bir kez daha lanetleyerek başladığı sözlerinin devamında Kayseri’deki Korona virüs vaka artışlarına dikkat çekip  artışların bu şekilde devam etmesi durumunda kısıtlamaların kaldırılmasından ziyade ilave tedbirlerin alınabileceğini vurgulayarak  “Kayseri’de yaşayan herkesin tedbirlere uyması son derece önem arz ediyor. Kısıtlamaların kalkması için hep birlikte çaba göstermeliyiz. Kapalı olan lokanta, kafeterya gibi hizmet sektöründe çalışan işletmelerimizin açılması bizim gayretlerimize bağlı” diye konuştu.

Aşı çalışmaları ile birlikte piyasalara hakim olan iyimserlik havasının, özellikle yılın ikinci yarısında bir toparlama yaşanacağına işaret ettiğinin altını çizen  Büyüksimitci, “IMF, Türkiye ekonomisinin 2021'de yüzde 6 oranında büyümesinin öngörüldüğünü açıkladı. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings ise, 2021'de yüzde 5,7 büyümesinin beklendiğine işaret etti. Yine TÜİK tarafından açıklanan verilere göre aralık ayında sanayi üretim verileri yüzde 9 oranında arttı. Öncü göstergeler, sanayi üretimindeki iyileşmenin ve artış ivmesinin önümüzdeki aylarda da süreceğini gösteriyor. Buda iç talepteki canlanmanın genele yayıldığına işaret etmesi bakımından reel sektör adına oldukça sevindirici bir durum” değerlendirmesinde bulundu.

Sözlerinin devamında bir taraftan toparlanma adına umut verici rakamlar açıklanırken diğer taraftan üretim ve ihracatı tehdit eden bir takım sorunlarla karşı karşıya olduklarını açıklayan Başkan Büyüksimitci, “Son zamanlarda lojistik, hammadde ve ara malı tedariki konusunda yaşanan sıkıntılar,  imalat sanayini tehdit edecek boyuta ulaştı. Hammaddede son dört ayda yüzde 40 ile yüzde 100 arasında değişen oranda fiyat artışlarının yanı sıra, navlun fiyatlarında yüzde 600’lere varan artışlar, ithalat ve ihracat yapan firmalarımızı zora sokmaktadır. Bu duruma önlem alınmadığı taktirde önümüzdeki dönemde üretimde ciddi aksamalar yaşayabiliriz. Kurdaki artışla birlikte hammadde üreticilerinin bir bölümü iç piyasaya ürün vermek yerine ihraç etmeyi tercih ediyor. Hammadde üreten firmaların önceliği yerli üreticiye vermesi üretimde yaşanabilecek olası aksaklıklarının önüne geçecektir. Aksi halde plastik, mobilya, makine, cam, kimya ve inşaat gibi birçok sektörde giderek artan hammadde sıkıntısı yaz aylarında üretimde ciddi aksamalara yol açabilir” diye konuştu.

Türkiye’nin endüstri 4.0’ı konuşmaya başlamışken, Avrupa Birliği’nin Endüstri 5.0 yaklaşımını gündemine aldığını kaydeden Büyüksimitci, “Endüstri 5.0 yaklaşımında AB Komisyon'un önceliklerinden 3 tanesine katkıda bulunuyorlar. Bunlar, “İnsanlar için çalışan bir ekonomi”, “Avrupa Yeşil Anlaşması” ve “Avrupa dijital çağa uygun”. Bunlar içerinde AB Yeşil Mutabakatı ve dijitalleşme bizi pazarlarımızda ciddi şekilde sıkıntıya sokabilir” dedi.

Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı hakkında bilgi veren Başkan Büyüksimitci, “Yeşil Mutabakat, AB’nin 2050’ye kadar net sera gazı emisyonlarının sıfırlanması, ekonomik büyümenin kaynak kullanımına bağlılığının sona ermesi ve kimsenin ve hiçbir bölgenin geride bırakılmaması temel hedeflerini içeren yeni büyüme stratejisidir. Yani Mutabakat, emisyonları azaltırken iş imkanları yaratacak ve yaşam kalitesini artıracak. Önümüzdeki yıllarda AB ülkelerinin başını çekeceği bu değişim dalgasının tüm dünyaya yayılacağının sinyallerini şimdiden alıyoruz. Türkiye’nin de AB ile iş birliğine devam edebilmesi için Mutabakat kapsamında en fazla değişim ve dönüşüm geçirmesi beklenen tarım, elektronik, ambalaj, plastik, tekstil ve inşaat gibi sektörlerde düzenlemeleri iyi anlaması, gelişmeleri takip etmesi ve oluşturulacak standartlara uyum sağlamak konusunda hızlı adım atabilme yeteneğini geliştirmesi gerekecektir” diye konuştu.

Son olarak TÜİK verilerine göre Kayseri’nin ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren Büyüksimitci, Kayseri’nin ocak ayı rakamlarının geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,2 oranında artarak 237,3 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, aynı dönemde Türkiye ihracatının ise yüzde 2,34 oranında arttığını söyledi. 2021 yılı için ihracatta 3 milyar dolarlık hedef koyduklarını açıklayan Büyüksimitci, bu hedefe ulaşmak için hep birlikte gayret edeceklerini sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —