Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, TRT Anadolu kanalında yayınlanan Anadolu'nun Sesi programında Kayseri'yi anlattı. Kayseri'deki gelişmeleri, Kayserinin yapısını ve yapılan icraatları anlatan Bilici, 4 yıl önce Kayseri'ye geldiğinde çok özel bir kentle karşılaştığını söyledi. Orta Anadolu'da düzen açısından Kayseri'nin en önde giden kent olduğuna dikkat çeken Bilici, “Kayseri belki de Avrupa kentlerinin birçoğundan da daha iyi durumda. Avrupa'dan gelen misafirlerimiz bize bunları aktarıyor. Bu gelişmişliğin nedeni gelen belediye başkanının bir öncekinin faaliyetlerini devam ettirmesi. Cumhuriyet tarihinden bu yana bu gelişimle değişim yakalanmış.” dedi.
Bilici, Kayseri'nin kendi öz kaynakları ile kendini idame ettiren bir kent olduğunu kaydetti. Cumhurbaşkanı Gül'ün Kayseri'ye olan katkısı ile ilgili soruya, “Cumhurbaşkanımızla gurur duyuyoruz. Ama Kayseri'ye özel bir ihtimam göstermiyor, bütün kentlere gösteriyor. Onun Kayserili olması bize güç veriyor. Şehir kendi öz kaynaklarıyla kendi işlerini hallediyor ama Cumhurbaşkanımızın Kayserili olması bize yalnızca güç veriyor.” şeklinde yanıt verdi.
Kayseri'ye geldiğinde kendine hakim bir kent gördüğünü ifade eden Bilici, Kayseri'nin Orta Anadolu'da ticaret ve sanayinin yanı sıra son yıllarda 4 üniversitesiyle eğitim; 30’a yakın hastanesi ve temeli atılan kampus hastanesiyle sağlığın; Kadir Has Kompleksi ve Erciyes Master Planı ile sporun cazibe merkezi olduğunu, ilerleyen yıllarda da halihazırda çalışmaları yürütülen Kaleiçi Kültür Merkezi ve Harikalar Diyarı ile Orta Anadolu'nun kültür ve sanat merkezi olacağını söyledi.
Bilici, göreve geldiği 4 yıldan bu yana eğitim, ağaçlandırma ve ilçelerin kalkınması konularına dikkatle eğildiklerini vurguladı. Eğitim konusunda benzer ölçekteki şehirler arasında 4 üniversitesi olan tek kent olduklarını dile getiren Bilici, son 8 yıldır ilköğretim ve ortaöğretimdeki sınavlar sıralamasında mutlaka ilk 5'te dereceye girildiğine değindi. Bilici, Kayseri'nin eğitimde gelişmişliğini hayırseverlerin eğitim yatırımlarına bağladı.
Ağaçlandırma konusuna değinen Bilici, Cumhurbaşkanı ve Çevre Bakanlığı'nın da destekleriyle, ilk geldiği yıllarda 9 milyon olan ağaç oranını 18 milyona çıkardıklarını belirtti. Birkaç yıl sonra Kayseri'nin yeşillikten görünmeyeceğini söyleyen Bilici, yıllık 10 milyon ağaç hedefleri olduğunu belirtti.
Bilici çevre ilçelere yaptıkları yatırımların meyveleri aldıklarını şu şekilde ifade etti: “Kayseri modern ve gelişmiş bir kent. Ama ilçeleri buna paralel bir görünüm arz etmiyordu. Üniversite, STK'lar, meslek örgütleri ve yöneticilerle bir araya gelip tartışmalar yaparak, ilçe ilçe proje ürettik. Soğuk hava depoları, kurutma tesisleri, kalibrasyon tesisleri, meyve kurutma tesisleri, kabak çekirdeği kurutma tesisleri bu projelerden bazılarıydı. Kabak çekirdeği kurutma tesisinin üretime çok katkısı oldu, üretim neredeyse 10 katına çıktı. Özel sektörle birlikte kalibrasyon tesislerini harekete geçirdik. Hiç kalibrasyon tesisi yokken şimdi 5 tane var.”
Bilici Erciyes Master Planını da anlattı. “Sabah pistten kaymaya başlayacaksınız, akşama kadar ancak bitecek ve aynı pistten iki kez kaymamış olacaksınız.” diyen Bilici, 2 yıl içerisinde Master Planı sona erdiğinde, Kayseri'nin Alpler’de olduğu gibi Avrupa'nın kayak merkezi haline geleceğini ifade etti. Erciyes'in toz yapısına sahip karının yanı sıra bir avantajının da şehir merkezine yakınlığını olduğunu belirten Bilici, “İtalya'dan gelen turist kahvaltısını İtalya'da yapacak. Uçakla 2 saatte Kayseri'ye gelecek. 25 dakikada Erciyes'e çıkacak, öğlen burada kayağını yapacak.” diye konuştu.
Bunun yanı sıra Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki yatırımlara, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur Erciyes Üniversitesi'nin gelişimine, Kayseri Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya da, Kayseri basınına dair canlı telefon bağlantısı ile bilgilendirmelerde bulundular.