SLOGANI İLE YOLA ÇIKAN ?KETEM´DE TARAMALAR ÜCRETSİZ !
Halk Sağlığı Müdürülüğü´ne bağlı olarak hizmet vermekte olan KETEM ve Aile Sağlığı Merkezi ´Erken Teşhis Hayat Kurtarır´ sloganı ile 40-69 yaş arası kadınlarda meme kanseri, 30-65 yaş arasında ki kadınlara rahim ağzı 50-70 yaş aralığı arasında ki kadın ve erkeklere ise bağırsak kanseri taramalarını ücretsiz olarak gerçekleştirmektedir?
Yurt genelinde sayıları giderek aratan ve ilimizde de 3 merkezle hizmet vermeye devam eden ve kısa adı KETEM olan kanser tarama merkezlerinde 40 yaş üzeri kadın ve erkeklere yönelik olarak kanser taramaları gerçekleştirilerek, kanser vakalarının azaltılmasına çalışılarak , erken teşhisin önemine dikkat çekip koruyucu hekimliğin yaygınlaştırılması hedefleniyor?
İlimizde sayısı üçü bulan bu merkezlerden ilimiz sakinlerinin yeterince haberdar olmadığını vurgulayan Kocasinan Toplum Sağlığı Merkez´i başkanı Uz. Dr. Mustafa Soner Yılmaz, haber ekibimize merkez hakkında verdiği bilgide "Kanser hem dünyada hem de ülkemizde sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci ölüm sebebi olması açısından önemli bir halk sağlığı sorunudur. Özellikle ortaya çıkışının önlenebildiği, taramalarla ölümün yok edilebildiği ve erken tedavinin yaşam kalitesine çok şey katabildiği kanser türlerini göz önüne alırsak korunmanın önemi artmaktadır. Kanserli olguların yaklaşık üçte ikisi erkeklerde görülmekte olup önemli bir kısmı sigara ve obezite ile ilişkilidir" değerlendirmesinde bulup koruma stratejileri ile kanser rahatsızlıklarının üçte birinin önlenebileceğinin altını çizerek şunları kaydetti? ?Doğru korunma stratejileri ile kanserlerin üçte biri önlenebilir. Çevresel etkenler kanser oluşumunun yüzde 90-95´inden sorumludur. Kötü beslenme, sedanter yaşam, tütün kullanımı, alkol kullanımı, güneş ışığının zararlı etkilerine maruz kalma gibi kanser oluşumunda etkisi olan çevresel etkenlerin kontrol altına alınması ile kanser görülme sıklığı azalır.Dolayısıyla sağlıklı yaşam davranışları ile kansere karşı korunabilir, tarama programlarına katılarak erken teşhisle yaşam süresi uzatılabilir?
Dr. Yılmaz sözlerinin devamında ?Halk Sağlığı Müdürlüğüne bağlı hizmet vermekte olan KETEM ve Aile Sağlığı Merkezlerinde ´Erken Teşhis Hayat Kurtarır´ prensibiyle,40-69 yaşları arasındaki kadınlara meme kanseri,30-65 yaşları arasındaki kadınlara rahim ağzı kanseri,50-70 yaşları arasındaki kadın ve erkeklere bağırsak kanserine karşı tarama hizmetleri ücretsiz verilmektedir" ifadesini kullandı?.
Dr. Yılmaz sözlerinin sonunda taramanın ardından sonuçları pozitif çıkan vatandaşları nasıl yönlendirdikleri konusunda da şunları kaydetti.? Pozitif ve negatif şeklinde bu tarama sonuçlarında elimizde verilerimiz oluyor. Örnek verecek olursak Şubat 2016´dan itibaren mamografi ve elle muayene sonucundan 2697 kadına teşhis ve tanı yöntemine ilişkin olarak bir çalışmamız olmuş. Bunların 166´sında pozitif bulgu dediğimiz gerek elle muayenede gerekse mamografik tetkiklerinde şüpheli lezyon tespit etmişiz. Bununla ilgili Eğitim ve Araştırma Hastanesine sevk formuyla ve ayrıntılı notlarımızla birlikte sevk ediyoruz. Diğer bir tarama yöntemimiz olan gaita da gizli kana yönelikte 3091 kişiye biz tarama yapmışız ve 10 tane gaita da gizli kan tespit etmişiz. Yalnız şöyle de bir yanlış algı oluşmasın, gaita da gizli kan pozitifliği örnek veriyorum mutlaka kolon kanseri bulunduğu şeklinde değerlendirmemek lazım. Gaita da gizli kan pozitifliğinde birçok neden olabilir. Bunların başında hemoroid dediğimiz bir hastalık var. Polipler yapabiliyor veya ülser gibi semptomlar yapabiliyor. Biz bu 10 tane pozitif vakayı da genel cerrahi servislerine, poliklinklerde ilgili branşlara sevk ediyoruz. Diğer tarama programımız olan serviks tarama programına yönelikte 2840 kadınımıza bu program uygulanmış ve 86 tane pozitif vakayla karşılaşmışız. Serviks kanseri kadınlarda çok sık görülen kanserlerin başında geliyor. Her yıl dünya genelinde 500bin kadın serviks kanserine yakalanıyor ve bunlarında yaklaşık yarısı, 250bin kişiyi kaybediyoruz. Bu 86 vakayıda biz kadın doğum poliklinklerine ileri tetkik ve tanı amacıyla yönlendiriyoruz?
HABER: C.ÜSTEN