"KIRMIZI ET HAFIZAYI YAVAŞLATIYOR"

Uzmanlara göre Yapılan araştırmalar çok fazla kırmızı et ve hayvansal yağ tüketiminin ilerleyen yaşlarda Alzheimer, erken bunama gibi riskleri beraberinde getiriyor uyarısnda bulunup, daha sağlıklı ve uzun bir yaşam için B12 vitamini yönünden zengi

Sağlık 19.05.2014 10:25:03 0

Editör

admin

Haberi Sesli Oku

Hayvansal yağ tüketimi özellikle ilerleyen yaşlarda hafızayı geriletiyor ve Alzheimer, erken bunama gibi rahatsızlıklara neden oluyor. Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Tekden Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Duygu Deniz konuyla ilgili mikrofonlarımıza yaptığı açıklamalarda;”Bazı özellikli vitaminler, mineraller ya da yağ asitleri hafızamızı daha güçlendiriyor ya da sinir hücrelerimizi biraz daha iyileştiriyor. Bunların başımda omega3 geliyor. Omega 3 beyin sağlığı için önemli bir yağ asitidir. Çocukların beyin gelişimi için balık yağı, omega 3 çok faydalıdır. Beyni ya da hafızayı güçlendirmek için omega 3 yağ asitlerinden zengin beslenmemiz gerekiyor. Yani balık ve deniz ürünleri ya da ceviz yumurta keten tohumları gibi. Bunun dışında hafızamız için önemli olan bir diğer vitamin gurubu “B” vitamini, özellikle de B12.” Diye konuştu.

Sözlerinin devamında  ilerleyen yaşlarda görülen hafızayla ilgili rahatsızlıkların, kırmızı et tüketimiyle ters orantılı olduğunu vurgulayan Deniz sözlerine şöyle devam etti; ”Yapılan araştırmalar Alzheimer, demans gibi özellikle ilerleyen yaşlarda görülen hafıza kaybı, erken bunama gibi rahatsızlıkların kırmızı et ve hayvansal gıdayla doğrudan ilişkili olduğunu gösteriyor. Ancak şöyle bir durum, aralarında “negatif ilişki” var.  Yani bir kişi ne kadar fazla kırmızı et tüketirse ileride alzhemiera yakalanma riski o kadar artıyor. Eğer güçlü bir hafıza istiyorsak daha çok bitkisel yağlar ya da deniz ürünleri tüketmeliyiz. “