Tarih: 06.01.2015 20:25

KIRMIZI ETİKETLİ ASANSÖRLERİ KULLANMAYIN

Facebook Twitter Linked-in

Asansör denetimleri ile ilgili haber ekibimize değerlendirmede bulunan Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Kamil Akçadırcı, Asansör Bakım ve İşletme Yönetmenliği hükümlerine göre bina sakinlerine sorumluluklar yüklediğini hatırlatarak, “Resmen veya şikayet üzerine asansör denetimlerini yapıyoruz. Ayrıca piyasa denetimi gözetimi ile ilgili bakanlığımızın yapmış olduğu programlar dahilinde tüm ülke genelinde olduğu gibi ilimizde de denetimler gerçekleştiriliyor” ifadesini kullandı…                                             

İl Müdürlüğü tarafından resmen veya şikayet üzerine 2014 yılı içerisinde 21 asansör güvenlik şüphesi tespit edildiğini belirten İl Müdürü Akçadırcı, “ tespit edilen asansörlerin 14’ü asansör muayenesi ve testleri TSE tarafından yapılmıştır. 7 asansöründe TSE tarafından test yapılması beklenilmektedir. Yapılan testler süresinde 2 asansör uygun, 4 asansör can ve mal güvenliği açısından tehlike oluşturmayan teknik düzenlemeye aykırı, 8 asansör de güvensiz çıkmıştır. Güvensiz çıkan asansörlerin kullanımından men edilmesi için ilgili belediyelere yazı yazılmıştır. Ayrıca bina sakinlerine bildirimde bulunmuştur. Güvensiz çıkan 4 asansörle ilgili olarak 3 montajlı firmaya 60 bin 904 TL idari para cezası uygulanmış, diğer 4 asansörün montajını yapan firma İstanbul’ da olduğu içinde onlara idari para cezası uygulanması noktasında İstanbul Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne bildirimde bulunulmuştur” diye konuştu…                                

Asansör Bakım İşletme Yönetmenliğe göre 42 asansörle ilgili 20 bakımcı firmaya da denetim yapıldığına dikkat çeken Akçadırcı, “10 firmaya asansör bakım işletme yönetmenliğine aykırılıktan dolayı  30 bin 836 TL idari para cezası uygulanmıştır. Dolayısıyla 2014 yılı içerisinde denetim yapılan 14 firmaya 91 bin 740 TL idari para cezası uygulanmıştır. İl Müdürlüğümüze gelen şikayetler üzerine yapılan inceleme de 8 adet asansöre kırmızı etiket iliştirildiği bildirildi. Bu asansörün de kullanılmaması noktasında ilgili dairelere bildirimde bulunulmuştur” dedi…

Vatandaşların can ve mal güvenliğini doğrudan ilgilendiren asansörlerle ilgili kırmızı etiketli asansörlerin vatandaşlarımızın tarafından kullanılmaması gerektiğinin altını kalın çizgilerle çizen İl Müdürü Kamil Akçadırcı, “Ama maalesef uygulamada kırmızı etiketli asansörlerin kullanıldığını bizler tespit ediyoruz. Bildiri yapmış olmamıza rağmen, bina sorumlularınca asansörlerin kullanılmaya devam ettirildiğini üzülerek tespit etmiş bulunmaktayız. Hatta bir binanın tüm sakinleri de asansörlerin kullanılmaması gerektiği noktasında bildirimde bulunduk. Asansör Bakım ve İşletmeliği Yönetmenliği  Hükümlerine göre, asansörlerin aylık bakımlarının mutlaka yapılması gerekiyor. Aylık bakım yapan firmalarında ya asansörün montajı olacak veya montaj firmanın sözleşme yapmış yetkili bir kişi olmuş olacak. Ayrıca yıllık periyodik bakımları da yapılması gerekiyor. Bunların yaptırılmaması halinde ciddi anlamda bina yöneticilerine sorumluluklar yüklenmiş mevzuatla ilgili olarak. Allah saklasın can ve mal güvenliği ile ilgili bir sıkıntı yaşandığı zaman bina yöneticileri ciddi anlamda sorumluluk altına girerler” şeklinde konuştu…

Akçadırcı, Kayseri’de İl Müdürlüğün yapmış olduğu çalışmasına göre 9. 579 asansör faal olarak kullanıldığını belirterek, “ milyonlarca insan dikey taşıma asansörünü kullanıyoruz. Bu konuda çok titiz davranılması gerekiyor. Vatandaşımızın bilgilendirilmesi doğrultusunda biz hem denetim  yapıyoruz hem de bilgilendirme faaliyetinde bulunuyoruz. Güvenli asansör kullanımı ile ilgili 30 bin adet broşür bastırdık. Ve bu broşürlerin dağıtımını yaptık. Herkesin kendisi denetimci olması lazım. Sözlerinin devamında İl Müdürü Kamil Akçadırcı şunları kaydetti: “Binalarda kullanılan asansörlere yönelik olarak Asansör Yönetmeliği ve Asansör Bakım ve İşletme Yönetmeliği kapsamında; Asansör montajının bitmesini müteakip yapı denetim firması tarafından kontrol gerçekleştirilmektedir. İlgili belediye tarafından tescil işleminin yapılması sonrası bir yılın sonunda A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından periyodik kontrolü gerçekleştirilerek, güvenlik seviyesi doğrultusunda etiketleme yapılmaktadır. İnşaatlarda kullanılan ve süreklilik arz etmeyen asansörler ise; İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa dayanılarak çıkarılan İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği İle Yapı İşlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği Hükümleri Kapsamında Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sorumluluğundadır. Bir montajcı firmanın asansör montajı gerçekleştirilebilmesi için onaylanmış kuruluştan CE Uygunluk Sertifikası alması zorunludur. Asansör montajının bitmesini müteakip yapı denetim firması tarafından kontrol edilen ve ilgili belediye tarafından tescil işlemi gerçekleştirilen asansör kullanıma hazır hale gelmiş sayılmaktadır. Söz konusu asansörün bir yılın sonunda A Tipi Muayene Kuruluşu tarafından periyodik kontrolü gerçekleştirilerek, güvenlik seviyesi (yeşil-uygun, sarı-hafif kusurlu, kırmızı-güvensiz) doğrultusunda etiketlemesi yapılmaktadır”. ” şeklinde konuştu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —