?İMECE USULÜ´ KIŞLIK YİYECEKLER HAZIRLANIYOR
Ağustos ayının son günlerini yaşarken sonbaharın ayak sesleri duyulmaya başladı bile? Çetin kış günlerinin de habercisi olan sonbahar mevsimi Anadolu insanı için aynı zamanda kışa hazırlık sürecidir de? Bu hazırlıkların en önemlilerinden olan turşular , salçalar, kışlık yufka ekmekler hazırlanmaya başlanırken haber ekibimiz Yenişehir mahallesinde kışlık yufka ekmek yapan hanımları sizler için görüntüledi?
Ağustos ayının son günlerini yaşarken sonbaharın ayak sesleri duyulmaya başladı bile? Çetin kış günlerinin de habercisi olan sonbahar mevsimi Anadolu insanı için aynı zamanda kışa hazırlık sürecidir de? Eylül ayı ile birlikte start verecek olan sonbahar mevsimine sayılı günler kala kadınlarda kış hazırlığı telaşı başladı. Günün ilk ışıklarıyla birlikte hazırlıklarına başlayan kadınlar imece usulü olarak her gün bir kişinin kışlık yufka ekmeğini sac ateşinde pişiriyor. Akşam saatlerine kadar süren pişirme işleminin ardından yufkalar kurutulmaya bırakılıyor. Kurutulan yufkalar soğuk kış günlerinde yufka ekmek ve börek olarak pişirilerek tüketiliyor. Hazırlanan yufkalarla pişirilen börekler kış sofralarına ayrı bir lezzet katıyor.
İmce usulü kışlık ekmek pişirdiklerini söyleyen Yenişehir Mahallesi sakinlerinden Hatice Yıldız, "Bir gün bana başka bir gün diğer komşulara yufka yapacağız. Burada imece usulü kışa hazırlık yapıyoruz" derken Gürcü Sarıyıldız ise "Sabahtan kalktım ocağı yaktım komşuları çağırdım ekmek yapıyoruz burada. Komşulara, eşe dosta bir gün bana bir gün onlara yapıyoruz. Kışın da dondurucuya koyuyoruz daha sonra çıkarıp, kızartıp yiyoruz. Herkes evinde yapıyor hazırlığını yapıyor işte bu şekilde katlayıp poşetlere koyuyoruz. Dolaplara koyuyoruz kışın da yiyoruz" diye konuştu.