Ağustos ayının son günlerini yaşarken sonbaharın ayak sesleri duyulmaya başladı bile? Çetin kış günlerinin de habercisi olan sonbahar mevsimi Anadolu insanı için aynı zamanda kışa hazırlık sürecidir de? Bu hazırlıkların en önemlilerinden olan turşular , salçalar, kışlık yufka ekmekler hazırlanmaya başlanırken haber ekibimiz Yenişehir mahallesinde kışlık salça yapan hanımları sizler için görüntüledi?
Ağustos ayının son günlerini yaşarken sonbaharın ayak sesleri duyulmaya başladı bile? Çetin kış günlerinin de habercisi olan sonbahar mevsimi Anadolu insanı için aynı zamanda kışa hazırlık sürecidir de? Eylül ayı ile birlikte start verecek olan sonbahar mevsimine sayılı günler kala kadınlarda kış hazırlığı telaşı başladı.
Günün ilk ışıklarıyla birlikte hazırlıklarına başlayan kadınlar imece usulü olarak her gün bir kişinin kışlık yufka ekmeğini sac ateşinde pişiriyor. Akşam saatlerine kadar süren pişirme işleminin ardından yufkalar kurutulmaya bırakılıyor. Kurutulan yufkalar soğuk kış günlerinde yufka ekmek ve börek olarak pişirilerek tüketiliyor. Hazırlanan yufkalarla pişirilen börekler kış sofralarına ayrı bir lezzet katıyor.
Yine aynı şekilde kış ayları boyunca tüketilecek ev yapımı salçalarda bugünlerde kaynatılarak depolanıyor. Şehrin hemen her noktasında kurulan kazanlardan yükselen kokular herkesi cezbederken; hem ekonomik, hem de katkısız olması tercih sebebi oluyor.