Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş...
Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Abdullah Demirtaş, böbrek taşı düşüren hastalara tekrarlama olasılığına karşın, sadece yaz aylarında değil kış aylarında da bol su içmeye devam etmesi gerektiğini belirtti. Doç. Dr. Demirtaş, ?Taş hastalarında 10-20 yıllık takiplerde yüzde 25-75 oranında taş hastalığının tekrar ettiği görülmektedir. Bu konservatif tedavinin esasını; yaşam tarzı önerileri, diyet ve sıvı alımı oluşturmaktadır. Sıvı alımı ile taş oluşumunun azaldığı bilinmektedir. Sıvı alımının yeterli olmasıyla yeniden taş oluşumu yüzde 61 oranında azalmaktadır? dedi.
ERÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Demirtaş, yaptığı açıklamada, üriner sistem taş hastalıklarında konservatif medikal tedavi, kişinin sahip olduğu risk faktörlerine ve taşın cinsine bağlı olmadan tüm hastalarda uygulanmasının gerektiğini kaydetti.
İdrar yolları taşlarının tekrarlamasında en önemli faktörün idrar miktarındaki azalma olduğunun bilimsel çalışmalarla kanıtlandığını belirten Doç. Dr. Demirtaş, açıklamasını şöyle sürdürdü:
?Günlük sıvı alım miktarı yaklaşık 3 litre civarında olmalıdır. Ya da günlük idrar miktarı en az 2 litre olmalıdır. Sıvı alımı özellikle su şeklinde olmalıdır. Çay, kahve asitli içeceklerden uzak durulmalıdır. Böbrek su ile çalışan bir makine gibidir, yeterli su alındığında vücuda maksimum fayda ile toksinleri uzaklaştırırken taş oluşunu sağlayan maddeleri de seyreltip kolayca atılmasını sağlar. Sıvı (su) alımı gün içine yayılmalıdır. Pratik olarak uyanık olunan zamanda bir saatte bir su bardağı su tüketilmesi uygun olur. Özelikle ağır egzersizlerden sonra, yemeklerden sonra, sıcak hava ve ortamlarda sıvı alımına özellikle dikkat etmek ve ekstra kaybı günlük miktara ilave etmek gerekir. Kışın ve soğuk havalarda da sıvı alımı ihmal edilmemelidir. Kış aylarında üşütmeyle beraber olan kas ağrıları renal kolik adı verilen üriner sistem taş hastalıklarına bağlı gelişen ağrı ile karışabilir. Ağrı genelde böğür bölgesinde, kasıklara yayılan şekilde bazen de karın bölgesine doğru yayılabilir.?
Taş hastalığında tekrarlamanın azaltılması için yeterli sıvı alımının yanında, diyette tuz kısıtlaması, hayvansal kaynaklı protein miktarının azaltılması gerektiği, obeziteden kaçınılması gerektiğini de ifade eden Doç. Dr. Demirtaş, ?Diyette sıkı kalsiyum kısıtlaması kemiklerden kalsiyum çözünmesine neden olur ve bu da kemik erimesine yol açar. Süt kaynaklı kalsiyum yerine süt dışı kalsiyum kaynaklar kullanılabilir. Üriner sistem taş hastalığı olanların en azından yılda bir kez bir üroloji uzmanına kontrol olmalıdır. Şu unutulmamalı ki; böbrekler su ister, böbreklerinizi susuz bırakmayın? diye konuştu.