Röportajlar
23 Nisan 2016 - 00:13
Güncelleme: 23 Nisan 2016 - 00:13

KIZILAY KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI AYHAN UZANDAÇ İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

KIZILAY KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI AYHAN UZANDAÇ İLE
Haberi Sesli Oku

KIZILAY KAYSERİ ŞUBE BAŞKANI AYHAN UZANDAÇ:

Kayseri Kan Merkezi, Türkiye´de en fazla kan toplayan üniteye sahip

Gazetemizin haftalık röportaj bölümümüzün bu haftaki konuğu Türk Kızılay´ı Kayseri Şube Başkanı Ayhan Uzandaç oldu. Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Ayhan Bey´in kibarlığı ve gösterdiği nezaketi için müteşekkirim. Ayhan Bey ile sohbetimizde Türk Kızılayı Kayseri´de nereden nereye geldi? Kendisinin Kızılay´daki çalışmalarını, Kayseri Şubesinin yurtiçinde ve yurtdışındaki yardım kampanyaları ne durumda? Kan Merkezinin kapasitesi ne kadar? Bunları konuştuk. İşte Türk Kızılay´ı Kayseri Şube Başkanı Ayhan Uzandaç ile sohbetimizin ayrıntıları.

E. KİPMAN: Başkanım merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

Kızılay Kayseri Şubesi Erciyes Dağı kadar büyük hale geldi

A. UZANDAÇ: Tabiî ki, ben Kayseri´nin yerlisiyim. 1984 yılında rahmetli Emin Hisarcıklıoğlu, Rifat Bey´in babası Emin Hisarcıklıoğlu ile beraber Kayseri´ye intikal heyeti olarak geldik Kızılaya. Aslında Kızılay Kayseri´ye 1914 senesinde kurulmuş fakat biz 1984´te geldik. Geldiğimizde uzun boylu faaliyet yoktu Kayseri´de, 1 masası 2 sandalyesi vardı, bir de telefonu vardı. Rahmetli Emin Hisarcıklıoğlu´nun gayretli çalışmalarıyla beraber, güzel şeyler yapıldı. Tıp merkezleri açtık, Osman Kavuncu zamanında yapılan. O günden bu güne kadar çalışmalarımız en hızlı şekilde devam etmektedir. Bu çalışmaları yaparken 1 masa 2 sandalyesi vardı şimdi Kızılay Erciyes Dağı kadar büyük hale geldi. Ben 88 senesinde Emin Bey rahmetli olunca Mustafa Alemdar Güngör´ün başkanlığında 2000 yılına kadar beraber yönetim kurulunda çalıştım. Mustafa Bey istifa ettikten sonra 2002 yılında başkan olarak beni seçtiler, çünkü en kıdemlisi bendim. O günden bu güne kadar Kızılay Kayseri Şube Başkanı olarak faaliyet göstermekteyiz.

E. KİPMAN: Ayhan Bey, biliyoruz Türk Kızılayı´nın birçok yerde faaliyetleri var, birçok yerde sorumluluk üstleniyor. Bunlardan bir tanesi de kan bağışı toplama. Kan bağışında Kayserilinin yardımseverliği nasıl?

Kayseri Kan Merkezi, Türkiye´de en fazla kan toplayan üniteye sahip

A. UZANDAÇ: Emre Bey, şimdi şöyle ki, 2000 yılında başkan olduktan sonra çok modern bir Kan Merkezi binası yaptırdık. Süleyman Çetinsaya´nın bağışı ile yapıldı. Çok eski senelerde kan istasyonuyken kan bağışları sivil toplumun kan verme alışkanlığı yoktu, fakat kan merkezindeki arkadaşlarımızın gayretli çalışmalarından dolayı sivillerin kan verme alışkanlığı başladı. Bu çok güzel bir şey. Eskiden sivil halk kan vermezdi, çekinirdi, korkardı. Kan ihtiyacını askerden ve polisten temin ederdik ve senede 6-7 bin kan aldığımızda çok sevinirdik ama bugün Bölge Müdürlüğü olduktan sonra gayretli çalışmalar sayesinde senede 100 binin üzerinde kan toplama başarısı var ki bu da Türkiye´de en fazla kan toplayan üniteye sahip. Sadece Kan Merkezimiz değil, şube olarak da Türkiye´de sayılı şube haline gelmekteyiz. Türkiye´de 670 tane Kızılay şubesi vardır. Kayseri Şubesi 670 şubeden ilk 5 giren şubeyiz. O günden bu günlere geldik. En modern kan toplama araçlarını aldık şube olarak.

E. KİPMAN: Kan toplamanın yanı sıra birçok yardımlara da öncülük ediyorsunuz. Ülkemizin sınırları dışında bulunan yardıma muhtaç kişilere de yardım götürüyorsunuz. Bu faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

A. UZANDAÇ: Kızılay´ın asli görevinin başında kan hizmetlerinin yanında, yardım faaliyetlerimiz yapılmaktadır. Türkiye genelinde son 4 senedir gelen Suriyeli kamplarına 8 tır götürdük. Harran´a, Gaziantep´e, Kahramanmaraş´a ve Refahiye´deki kapmalara 8 tır yarım götürdük. Bayırbucak Türkmenlerine 23 tır götürdük, bunların iki tanesinin başında da bizzat ben gittim. Tabi halkımızın sivil toplum örgütlerimizin toplamış olduğu yardımları bize teslim ediyorlar, biz de en iyi şekilde götürüp, Bayırbucak´a, Kilis´e veya diğer kamplara Kızılayımızın oradaki yetkililerine teslim ediyoruz.

E. KİPMAN: Türk Kızılayı´nın yanı sıra birçok yardım kuruluşu da var yardım yapan oradaki vatandaşların Türk Kızılayı´na ve Türklere bakış açısı nasıl?

Bizi bağırlarına basarlar gittiğimiz zaman

A. UZANDAÇ: Bizi bağırlarına basarlar gittiğimiz zaman. Orada Türkmenler olsun, diğer Suriyeliler olsun, bize gayet sıcak bakarlar. Çünkü hakikaten dünyada hiçbir yerde görülmeyecek şekilde yardımları Türk Kızılayı kanadı ile onlara ulaştırıyoruz. Bu çok güzel bir şey, zaten Kayserilimiz hayırseverlikte çok önderdir. Bu hususta da Türkiye´de hiçbir kurumun göndermediği kadar yardımları Kızılay kanadı ile gönderdik. Bizim kadar vakıflar da yardım götürüyor tabii. Şuanda yeni bir kampanya daha başlatmak üzereyiz. Halkımızın vermiş olduğu Bayırbucak Türkmenlerine nakdi yardımlar var. Oradaki kardeşlerimizin ihtiyaçlarına göre alışveriş yapılacak. Ayrıca Tekden Koleji ve Besime Özderici Okulu´nun toplamış olduğu yardımlarla birlikte götüreceğiz.

E. KİPMAN: Tabi bunlar yurtdışına gidenlere yapılan yardımlar. Yurt içinde bulunan mültecilerle iletişiminiz var mı?

A. UZANDAÇ: Kayseri´mizde yaşayan Suriyeli aileler var, Eskişehir Bağlarında, biz bu aileleri tespit ettik, adreslerini tespit ettik. Hatta bu sabah Afgan ailelerinin temsilcisi geldi. Onlara da yardım götürüyoruz. Kayseri´mizde 180 kadar Afgan aile var, onlara yardım yapmaktayız. Ayrıca 100 aile kadar Türkmenler var, Uygar Türkmenleri var, onlara yardım götürmekteyiz. Türkiye´ye yerleşen Suriyeli vatandaşlarımızın sayısı 20 bini buldu sanıyorum, biz buradaki bir miktarına yardımlar götürebildik. Eskişehir Bağlarındaki muhtarlar kanadıyla, imamlar vasıtasıyla o vatandaşlarımızı elimizden geldiği kadarıyla toplanan yardımları ulaştırmaya çalışıyoruz.

E. KİPMAN: Güneydoğu´da terörden mağdur olan ailelere yardım götürüyorsunuz değil mi?

A. UZANDAÇ: Kadın kollarımızla birlikte ziyaretlerine gidiyoruz, ihtiyaçları varsa yardım da götürüyoruz. Üstümüze düşen ne varsa gereğini yerine getirmeye çalışıyoruz.

E. KİPMAN: Efendim Türk Kızılay´ı Genel Başkanı Kerem Kınık, Milli Eğitim Müfredatında Kızılay dersinin zorunlu okutulması konusunda çalışmaların başladığını söyledi. Siz bu durumu nasıl değerlendiriyorsunuz?

A. UZANDAÇ: Kerem Kınık Bey, birçok şeyi getirmeye çalışıyor. Bizde Genel Başkanımızı sonuna kadar destekliyoruz. Eğer böyle bir şey yapılırsa, birçok şeyi değiştirecektir. Halkımız eskiden beri Kızılay´ı bir pul yardımı toplayan, kan bağışında bulunan bir ünite olarak bilirlerdi. Ancak günümüzde artık birçok faaliyetimizi duyuramıyoruz.

E. KİPMAN: Ayhan Bey, son olarak Kurban kampanyalarınız var. Bu kampanya çalışmaları nasıl gidiyor?

Kurban toplamakta Kayseri Şubesi Türkiye´de 1´inci gelir

A. UZANDAÇ: Biz Türkiye´de bu kampanyaya 7-8 senedir devam ediyoruz. Biz bunu en başarılı şekilde yapıyoruz. Son yıllarda Kayseri şubesi hep birinci gelir kurban toplamakta. Bu toplanan kurbanları kavurma haline getirerek Ramazan ayında, kurban etinin yanında kumanya vererek, iaşe vererek ihtiyaç sahiplerine dağıtmaktayız. Bu sene Türkiye birincisi olduk. Geçen seneki birinciliğimize karşılık Genel Merkezimiz bizi Bulgaristan´a gönderdi, orada 100 büyük baş hayvan kesiminin başında bulunduk. Bu kurbanlar dini vecibelere tam yerine getirerek kesiliyor. En hijyenik vaziyette kesiliyor. Bulgaristan´da yaşayan 4 bin 200 Müslüman vatandaşımıza 5´er kiloluk etler olarak elimiz ile dağıttık. Kayseri de bu hususta çok duyarlı, Genel Merkezimiz de bunun bilinci içinde Kayseri Şubesinin takdir ediyorlar.

 

Erciyes’te rekor sezon sinyali: İlgi artıyor, misafir sayısı zirveye koşuyor

İl Kültür ve Turizm Müdürü Şükrü Dursun, Erciyes Kayak Merkezi’nde bu sezon yerli ve yabancı turist yoğunluğunun sürdüğünü belirterek, misafir sayısında geçen yılın rekorunun aşılmasının beklendiğini söyledi.

Kayseri'de nöbetçi eczaneler listesi (22 Ocak Perşembe)

Kayseri'de hizmet verecek nöbetçi eczane listesini sizler için derledik. Şehirde 22 Ocak 2026 tarihinde 14 eczane akşam hizmet verecek. Detaylar haberimizde....

Afet Anında Hayat Kurtaran Eğitim: Kayseri’de Binlerce Telsizci Yetişti

Kayseri Amatör Telsizciler Derneği Başkanı Yavuz Altıntop, 2025 yılı içinde 3 bin 280 amatör telsizci yetiştirdiklerini belirterek, olağanüstü durumlarda telsiz haberleşmesinin hayati önem taşıdığını vurguladı.

Kayseri'de bugün neler paylaşıldı? Sosyal medyada öne çıkan gelişmeler!

Kayseri'de bugün sosyal medya gündemini hangi paylaşımlar oluşturdu? İşte gün içerisinde paylaşılan ve öne çıkan sosyal medya paylaşımları.

Konya Ovası Projesi için Ankara teması: Kayseri’nin talebi bakanlığa iletildi

Bayar Özsoy, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Kayseri’nin Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamına alınmasına yönelik taleplerin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na iletildiğini duyurdu. Detaylar Haberimizde...

Kayseri’de kırsal yollar değişiyor: 108,9 Milyon TL’lik parke yatırımı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kırsal mahallelerde ulaşım altyapısını güçlendirmek amacıyla 2025 yılı boyunca yürüttüğü kilitli parke çalışmalarıyla 290 bin 917 metrekare stabilize yolu kilitli parke ile kapladı.

Ekonomide güçlü sinyal: Merkez Bankası rezervleri zirve yaptı

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın toplam rezervleri, 16 Ocak haftasında 205 milyar 177 milyon dolara çıkarak tarihte ilk defa 200 milyar dolar sınırını aştı.

Doğumevi Arazisi Boş Kalmayacak: 2026 Yatırım Programına Alındı

Aşkın Genç, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Kayseri’deki Doğumevi arazisinin Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi olarak 2026 yatırım programına alınmasından memnuniyet duyduğunu açıkladı.

MHP Kayseri Sahada: Rakamlarla Dikkat Çeken Bir Performans

Milliyetçi Hareket Partisi Kayseri İl Teşkilatı, son dönemde yürüttüğü üye çalışmaları, ev ve esnaf ziyaretleriyle sahada dikkat çeken bir performansa imza attı. Detaylar Haberimizde...

Türkiye'de yerli turist sayısı dikkat çekti!

Türkiye İstatistik Kurumu 2025 yılının III. çeyreğine ait Hanehalkı Yurt İçi Turizm verilerini yayınladı. Türkiye'deki yerli turist sayısı ve harcama miktarı dikkat çekti...Detaylar Kayseri Haber'de

Meteoroloji’den Kayseri için kuvvetli kar yağışı uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Kayseri ve çevreleri için kuvvetli kar yağışı uyarısında bulundu. Detaylar Haberimizde...

Merkez Bankası’ndan Sürpriz Hamle: Faizde Yeni Ayarlama

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu toplantısının ardından politika faizinde indirime gitti. Detaylar Haberimizde...

Homurlu Şelalesi’nin Gölgesinde Üretim: Develi’den İstanbul’a Uzanan Çanta Mesaisi

Kayseri'nin Develi ilçesinde atölyede çalışan 12 kişi, İstanbul'a çanta imalatı yapıyor.

Tatil Değil Eğitim Fırsatı: Melikgazi’de İngilizce Kampı Başladı

Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, yarıyıl tatiline özel Sanat Melikgazi’de düzenlenen İngilizce Kampı’nda öğrencilerle bir araya gelerek derslere katıldı.

Kapadokya’nın Giriş Kapısı Kayseri İçin Kritik Temaslar: Yeni Bir Vizyon mu Doğuyor?

Kapadokya Alan Başkanı Aydın Cem Aslanbey ve beraberindeki heyet, Kapadokya'nın giriş kapısı olan Kayseri'de Vali Gökmen Çiçek ve Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç'ı ziyaret etti.

Tarım ve Hayvancılıkta Rekor Büyüme: Kayseri Ticaret Borsası Fark Yarattı

Kayseri Ticaret Borsası (KTB), 2025 yılında yakaladığı rekor işlem hacmiyle hem şehrin ekonomik gücünü perçinledi hem de tarım ve hayvancılıkta Türkiye’ye örnek bir başarı hikâyesi yazdı. Detaylar Haberimizde...

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 18 13 1 4 27 43
2.FENERBAHÇE A.Ş. 18 12 0 6 26 42
3.TRABZONSPOR A.Ş. 18 11 2 5 14 38
4.GÖZTEPE A.Ş. 18 10 3 5 14 35
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 18 9 4 5 9 32
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 18 7 6 5 10 26
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 18 6 4 8 2 26
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 18 6 6 6 -6 24
9.KOCAELİSPOR 18 6 7 5 -3 23
10.CORENDON ALANYASPOR 18 4 5 9 0 21
11.GENÇLERBİRLİĞİ 18 5 9 4 -3 19
12.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 18 4 8 6 -6 18
13.TÜMOSAN KONYASPOR 18 4 8 6 -8 18
14.KASIMPAŞA A.Ş. 18 3 8 7 -10 16
15.HESAP.COM ANTALYASPOR 18 4 10 4 -15 16
16.ZECORNER KAYSERİSPOR 18 2 7 9 -18 15
17.İKAS EYÜPSPOR 18 3 10 5 -14 14
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 18 2 13 3 -19 9