KOCASİNAN KAYMAKAMI ALİ CANDAN:
ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ YAKACAKLARI KÖMÜRLERİ ŞİMDİDEN TESLİM ETTİK
Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Haftalık röportaj bölümümüzde sorularımızı yanıtladı. Candan, Kocasinan İlçesinde yürüttükleri projeler hakkında detaylı açıklamalarda bulundu. Önümüzde kış için kömürlerin şimdiden dağıttıklarını söyledi. Ayrıca Ali Candan, yardıma muhtaç olan ailelere yardım edebilmek için kriterlerini de açıkladı. Yalnızca müracaat edenlere değil, kendilerinin de araştırma yaparak yardım verdiklerini söyleyen Candan, Engelliler Haftası münasebetiyle, engellilere yönelik projelerini de aktardı.
Haftalık Röportaj bölümümüzde bu hafta Kocasinan Kaymakamı Ali Candan´ı konuk ettim. Sayın Kaymakam ile ağırlıklı olarak projelerinden konuştuk. Kalıcı projeler hedeflediklerini söyleyen Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, kışın yardıma muhtaç ailelerin yakacakları kömürü şimdiden verdiklerini duyurdu. İşte, Haftalık Röportajımızın ayrıntıları.
E. KİPMAN: Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Ali Candan kimdir? Nerede doğmuştur? Kaç yaşındadır? Hangi takımlıdır?
A. CANDAN: Ben Burdur´un Ağlasun ilçesindenim. 1969 doğumluyum.
E. KİPMAN: Sayın Valimiz Orhan Düzgün ile hemşerisiniz değil mi?
A. CANDAN: Evet Sayın Valimiz ile hemşeriyiz, sadece ilçeler farklı. İlk orta ve liseyi ilçem Ağlasun´da bitirdim. Üniversite´yi Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünü kazandım. 4 yıllık eğitimin ardından 90 yılında mezun oldum. 91 yılında İç İşleri Bakanlığı´nda açılan Kaymakam adaylığı sınavına başvurdum ve 92 yılında Burdur Kaymakam adayı olarak mesleğe başladım. 3 yıllık stajyerlik süresinde İngiltere´de 8 eğitim aldım. Ülkemizin çeşitli yerlerinde görev yaptıktan sonra 2013 yılında Kayseri´nin Kocasinan Kaymakamlığına atandım. Toplamda 24 yıllık görevim oldu. Kayserililere hizmet vermekten onur duyuyorum. Fenerbahçeliyim ama çok fanatikliliğim yok. Bütün takımlarımız bizim. Bir de insan kendisi spor yapabilirse güzel bir şey ama başkasının yaptığı spor için holiganlaşması uygun gelmiyor.
E. KİPMAN: Efendim, Kocasinan Kaymakamlığı olarak birçok projeniz var. Birçok alanda insanlara yardım yapıyorsunuz örneğin, yardıma muhtaç aileler. Ülkemizde yaşayan gerek Türk ailelere gerekse mülteci konumunda gelen Suriyeli ve Iraklı ailelere nasıl yardımlar uyguluyorsunuz. Size her müracaat eden yardımlarınızdan faydalanabiliyor mu? Yok, müracaat etmeksizin sizin bir araştırmanız olup, yardımda bulunuyor musunuz?
ÖNÜMÜZDEKİ KIŞ YAKACAKLARI KÖMÜRLERİ ŞİMDİDEN TESLİM ETTİK
A. CANDAN: Genel itibariyle vakfımızın çalışma prensibi vatandaşın müracaat etmesi ve akabinde bizim vatandaşın maddi durumunu inceleyip, hak ediyorsa yardım verme şeklinde oluyor. Burada baktığımız kriter, asgari ücretin 3´te 1´inden az olması lazım kişi başına düşen gelir. Sosyal inceleme görevlilerimiz var, bunlar müracaat eden vatandaşlarımızın evini ziyaret ediyorlar, maddi durumuna ve evde eksik olan ihtiyaçlarını tespit ediyorlar. Ayrıca tabi, dışarıdan tespit ettiğimiz yardıma muhtaç ailelerimiz oluyor. Bu insanlar belki buraları bilmiyor veya gelmeye ar ediniyor. Belki de asıl onlara yardım etmek lazım. Bir şekilde onlara ulaşıp onlara müracaat etmeleri konusunda telkinlerde bulunuyoruz. Yardıma muhtaç ailelerimizin tümüne, yani ister Türk isterse mülteci olsun, onlarla ilgili olarak önümüzdeki kış için yakacakları kömürleri şimdiden kendilerine teslim ettik. Çünkü geçen yıllarda sorunlar olmuştu. Geçtiğimiz kış Ocak ayında daha gelmeyen, temin edemediğimiz kömürler oldu. Bu yıl hemen müracaat ettik ilgili makamlara, kömürlerimiz geldi ve hemen ihtiyaç sahibi ailelere hemen dağıttık.
E. KİPMAN: Bu hafta malum Engelliler Haftası, bu hafta ile alakalı faaliyetleriniz nasıl oldu?
İLK DÖRT AYDA 1 MİLYON 376 BİN TL´LİK BİR ÖDEMEMİZ OLDU
A. CANDAN: 10 ? 16 Mayıs tarihleri arasında kutladığımız Engelliler Haftası´nın hayırlı olmasını diliyorum öncelikle. Özellikle Sosyal Yardımlaşma Vakfımız aracılığıyla engellilerimizle ilgili olsun veya diğer yardıma muhtaç vatandaşlarımızla ilgili olsun dertleriyle ilgilenmeye çalışıyoruz. Engellilerle ilgili olarak göreve ilk geldiğimde kaymakamlık binamızda asansör yoktu engelli vatandaşlarımız sadece zemin katta işlerini yapabiliyordu biz diğer katlara ulaşması için asansör yaptık. Bunun dışında engellilerimizle değişik zamanlarda bir araya gelip onlarla birlikte zaman geçiriyoruz, bazen değişik organizasyonlarla birlikte olma imkânı buluyoruz. Tabi devletimizin de hem engelli aylığı, hem de engelli yakın aylığı olmak üzere iki ayrı aylık ödemesi var. Bizim geçen yıl itibarıyla 5 milyon 376 bin TL´lik engelli aylığı ödememiz oldu. Bu yıl içerisinde ilk dört ayda 1 milyon 376 bin TL´lik bir ödememiz oldu. Biz bu şekilde engelli ailelerimize yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bunların yanı sıra vakfımıza müracaat edenlere ihtiyaç sahiplerine de yardımlarımız devam etmektedir. Özellikle vakıf çalışanlarımıza teşekkürü bir borç biliyorum.
E. KİPMAN: Geçtiğiniz hafta engelliler ile ilgili bir proje başlattınız. İsterseniz projeyle ilgili detayları sizden öğrenelim.
AMACIMIZ BU ÇOCUKLARI TOPLUMA KAZANDIRMAK
A. CANDAN: Geçtiğimiz hafta başlattıkları proje hakkında bilgiler veren Candan, proje ile 282 engelli çocuğumuz var bu çocuklarımızı evlerinden dışarıya çıkarabilmek için ailelerine başvurduk ve 14 farklı kurs açtık biz bu önerimize ailelere söylediğimizde 282 çocuğumuzdan 103 aile başta yüzme kursu olmak üzere bağlama, gitar ve resim kurslarına göndermeyi istediler. Arkadaşlarımız ailelerle birebir görüşmeyi yaptılar ve görüşmeler sonrasında projemizi gerçekleştirmeye karar verdik. Proje aşamasında Gençlik Spor İl Müdürlüğümüzün katkısı çok oldu. Diğer yandan yüzme kurslarına gidecek çocuklarımızın bütün ihtiyaçlarını da karşıladık aynı şekilde bağlama ve gitar kursu gibi kurslara giden çocuklarımızın gerekli ihtiyaçlarını temin ettik. Bütün çocuklarımızı evlerinden servislerle alınıyor kurs yerine getiriliyorlar ve kurstan sonra yine aynı şekilde servisle evlerine teslim ediliyor. Amacımız bu çocukları topluma kazandırmak, bize çok olumlu yansıyan gelişmeler oluyor. Biz bu işleri yaparken ister istemez bir yoğunluğumuz oluyor ama bu tatlı bir yorgunluk, birde biz yaptığımız projeleri bir kereliğine değil süreklilik arz edecek şekilde yapıyoruz.
E. KİPMAN: Efendim, yanlış hatırlamıyorsam, Çanakkale´ye bir tur düzenlemiştiniz. Nasıl geçti?
A. CANDAN: Çanakkale projemizle de geçen yıl başlattığımız proje ile 1000 öğrencimizi Çanakkale ye götürdük burada kadir kongre merkezinde 35 bin öğrencimize konferans verdik. 100 bin ağaç dikerek hatimler indirdik. Ayrıca Faaliyetlerimiz artarak devam etmektedir. Biz bir şeyler üretebilmenin hazını yaşıyoruz.
E. KİPMAN: Kaymakamlığın bunların yanı sıra birçok projesi var. Elbette bir yoğunluk oluşuyor, sadece göreviniz bu projelerden ibaret değil, yoruluyor musunuz?
A. CANDAN: Bunların hepsi bizim görevimiz, bunlar yapılsa da yapılmasa da maaşımızı almış olacağız ama insan bulunduğu ortamda bir şeyler üretebilmeli, bir eser verebilmeli. Oradan ayrıldıktan sonra ?Allah razı olsun´ dedirtmelisiniz. Bunu elbette tek başımıza yapmıyoruz. Bunu bir ekip çalışmasıyla yapıyoruz. Özellikle vakıf çalışanlarımız, diğer taraftan eğitimle ilgili projelerimizde de rehberlik araştırma merkezimizin çok yoğun şekilde çalışmalarımız oluyor. Elbette yoğunluk oluyor. Arkadaş ve büyüklerimiz gelip gitmiyorsun diye sitem ettiği oluyor. Ancak görevimizi layıkıyla yerine getirebilmek için var gücümüzle çalışıyor, kalıcı eserler bırakmaya çalışıyoruz. Örneğin, ?Yaşlılarımız Baş Tacımızdır´ projesine 3 yıl oldu. ?Hayaller Gerçek Oluyor´ projemiz var, şuana kadar 9 ailemiz inşallah olumlu sonuç aldı, kucaklarına çocuklarını aldılar. Bir farkındalık oluşturmak istedik. ?Hayata Hoş Geldin´ projesi çerçevesinde maddi durumu iyi olmayan Kocasinan sınırlarında ikamet eden vatandaşlarımızın çocukları olduğunda evlerine geldikleri ilk gün, bizim arkadaşlarımız ziyaretlerine gidiyor, bebeğin ve annenin ihtiyacı olan malzemeleri veriliyor. Annelik nasıl olmalı hakkında eğitimler veriyorlar. Kalıcı eserler bırakmaya çalıştığımız için özel hayatımıza zaman ayıramıyoruz.