AK Parti Kayseri Milletvekili İnşaat Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Türkiye’de konut için tasarlanmış ve bu şekilde inşa edilmiş apartmanların, daha sonra özel hastane ve özel okula çevrildiğine işaret etti. Bakır, bunun yanlışlığını
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Bayındırlık İmar Ulaştırma ve Turizm Komisyonu Üyesi Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, konuyla ilgili açıklamasında, Türkiye’nin deprem kuşağında olduğunu ve yapılarla denetimlerin daha da önemli hale geldiğini dile getirdi. Deprem anında hastane hizmetlerinin daha da önem kazandığını ve bu sebeple depreme dayanıklılık derecesinin üst düzeylerde olduğunu ifade etti. Türkiye’de özel hastane ve özel okulların binalarının genelde konut için inşa edilmiş, tasarlanmış apartmanlar tercih edilerek kullanıldığını aktardı. Bakır, “Oysa okul ve hastaneler için yönetmeliklerimizde bina önem katsayısı 1.5 iken, konutlar için 1’dir. Konut için inşa edilmiş bir binadan çevrilmiş hastane ya da okul binası, yönetmeliklere uygun olarak inşa edilen hastane ve okul binasına göre yüzde 50 daha güvensizdir.” dedi.
Bakır, yeni inşa edilecek hastane binası için tavan izolasyonu tekniğinin kullanılarak yapının depremden yalıtılması gerektiğini aktardı. Bu teknikte yapının temelinin üstüne bodrum katının altına kurşun çekirdeği olan kauçuk bir mesnet yerleştirildiğini anlattı. Depremde bütün hareket bu izolatör seviyesinde olduğu ve kat inmelerinin dramatik şekilde azaldığına işaret etti. Bu teknik uygulama sayesinde binada fazla sarsıntı olmadığı ve yapının depremden yalıtılmasını sağladığını dile getiren Prof. Dr. Bakır, hasta güvenliğinin sağlanması ve can kaybının engellenmesinin yanı sıra hastanelerdeki pahalı ve hassas cihazlarda hasarı engellenerek milli servetin yok olmasının da önlenmiş olacağını aktardı.
Bakır, yapı denetiminin Ocak 2011’e kadar 19 pilot ilde uygulandığını hatırlatarak, “Ocak 2011’den itibaren tüm illerde uygulanmaya başlaması faydalı olmuştur. Ancak son günlerde çok ciddi deprem yaşanan Van ilimizde yapı denetiminden kaçmak için 200 kadar yapı ruhsatı alındığı ve inşaatlara başlanmadığı medya haberlerine yansıdı. Bu projeler de yapı denetimine alınması gerekir. Yararlı olur.” ifadesini kullandı.
PROFESYONEL MÜHENDİSLİK SİSTEMİNE GEÇİLMELİ
Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır, Türkiye’de profesyonel mühendislik sistemine hızla geçilmesi gerektiğini aktararak, şu değerlendirmelerde bulundu: “Profesyonel mühendislik için belli eğitim programları ve kursları tamamlamak ve en az 5 yıllık tecrübe olmak, ÖSYM’nin yapacağı merkezi sınava tabi tutulmak gibi şartlar olmalıdır. Profesyonel mühendislik uygulamaya geçilmeli ve bir profesyonel mühendis 2 -3 hastane binasından sorumlu tutulmalıdır. Profesyonel mühendis depremde binaya gidip incelemeli ve hasarlı ise kırmızı bant koyup binayı mühürlenmelidir. Hasarsız ise yeşil bant konulmalıdır. Ayrıca ülkemizde yüksek binalar için ayrı bir yönetmeliğe ihtiyaç vardır. Diri fay haritaları da yenilenmelidir.”
Bakır, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın bu ve birçok konuda ciddi çalışmaları olduğunu ve yapıların elden geçirilmesi ve depreme dayanıklı binaların inşa edilmesi konusunda adımlar atıldığını sözlerine ekledi.