? İSTİKRAR MUHAFAZA EDİLMELİ?
Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (KOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan, "2023 hedefleri doğrultusunda mevcut güven ve istikrar ortamının titizlikle muhafaza edilmesinin gerekliliği artık kaçınılmaz bir durumdur" değerlendirmesinde bulundu?
KOSB Konferans Salonu´nda, Orta Anadolu Kalkınma Ajansı (ORAN), Borsa İstanbul, Kayseri Ticaret Odası (KTO) ve KOSB işbirliği ile ´Döviz Kuru Riskinin Yönetilmesi, Türev Piyasa Araçlarının Kullanım Alanları, Opsiyon Sözleşmeleri ile Farklı Yatırım Olanakları ve Bu Araçların Yatırım Stratejisindeki Yerleri´ konulu seminer düzenlendi. ORAN Kayseri Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Mehmet Ali Bayır´ın açılış konuşması ile başlayan seminere, Viop Grup Müdürü Muammer Çakır, Yatırım Finansman İşlem Aracılığı Müdürü Nuri Sevgen ve KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nunsaçan ile sanayiciler katıldı.
KOSB Yönetim Kurulu Başkanı Tahir Nursaçan yaptığı konuşmada, 1 Kasım seçimlerinin demokratik kurallara uygun ve başarılı tamamlandığını belirterek, şöyle dedi: "Halkımızın iradesi tecelli etmiş, ülkemizin geleceğinde kilit bir rol oynayacak yeni meclisimizin yapısı oluşmuştur. Toplumumuz ve yeni meclisimiz ortak hedeflerimiz etrafında bu kenetlenmeyi sağlayabildiği ölçüde ülkemiz büyüyecek ve gelişecektir. Geçmiş dönemde makro ekonomik istikrar anlamında çok önemli kazanımlar elde edilmiştir. Önümüzdeki dönemde ekonomide hedef, ülkemize üst seviyelere taşıyacak, sanayide tam bir küresel oyuncu haline getirecek yapısal dönüşüm politikalarını süratle hayata geçirmek olmalıdır."
Nursaçan, iş dünyası olarak beklentilerinin, ülkenin kalkınmasında lokomotif görevini üstlenen sanayinin arzu, istek ve beklentilerine yeterince yanıt verilmesi, ekonominin gündemin birinci maddesi haline gelmesi, yani asıl gündeme dönülmesi ve sanayinin, üretimin artarak sürekliliğinin sağlanması için gerekli önlemlerin alınması olduğunu bildirdi. Tahir Nursaçan, "2023 hedefleri doğrultusunda mevcut güven ve istikrar ortamının titizlikle muhafaza edilmesinin gerekliliği artık kaçınılmaz durumdur. Herkesin kendi sorumluluğuna odaklandığı süreçleri yerinde ve zamanında değerlendirmeliyiz. İlişkilerin değil, kuralların belirleyici olduğu bir Türkiye hepimizin yararına olacaktır" diye konuştu.
KOSB Başkanı Nursaçan, sanayicilerin daha yüksek teknolojiye dayalı, katma değerli, verimli ve karlı üretim elde etmeleri için, bilimle sanayiyi, sanayi ile teknolojiyi bir araya getirip, Ar-Ge´ye, inovasyona, teknolojiye ve tasarıma dayalı uygulamaya dönük projelerle, ekonomiye katkı sağlanması ana hedefleri arasında olduğunu bildirdi. Nursaçan, şöyle devam etti: "Bu anlamda biz sanayiciler; yaşadığımız dünyada birçok mal veya hizmetin fiyatının serbest piyasa koşullarında arz ve talebe göre belirlendiğini ve fiyatların sürekli değişkenlik gösterdiğini biliyoruz. Sahip olduğumuz mal veya hizmetleri piyasa koşullarında oluşan fiyatlardan alıp satabiliyoruz. Şu anda henüz sahip olmadığımız, örneğin 3 ay sonra sahip olacağımız bir mal veya hizmeti hangi fiyattan satabiliriz? Ya da bir malı gelecek bir tarihte, örneğin 3 ay sonra hangi fiyattan satın alabiliriz? İşte bu nokta da spot piyasada ortaya çıkan risklerin ortadan kaldırılması ya da yönetilmesi, gelecekteki fiyat değişimlerine karşı bugünden alım-satım yapılması, olası fiyat dalgalanmalarına karşı korunmamız zorunluluğunu ortaya çıkarıyor. Vadeli işlem piyasaları üreticilere, ithalat ve ihracatçılara, portföy yöneticilerine, bankacılara ve yatırımcılara fiyatların gelecekteki seyirleri hakkında fikir vererek risk ve stok yönetiminde yol gösterici olmaktadır. Sanayicinin girişimci ruhunu uygun bir yatırım ve riskten korunma aracı olan ve kısaca gelecekteki fiyat belirsizliğinden kaynaklanan risklerin ortadan kaldırılması, sözleşmelerin standart hale getirilmesi, döviz kuru riskinin yönetilmesi ve benzeri konularda önümüzü açan bizler için belirsiz olan geleceği netleştirebilen, olası kazançları bugünden garanti altına almamızı sağlayan bu konuyu çok önemsiyoruz."