KSMMMO BAŞKANI YEDİKAYA ?TAHSİLAT MAĞDURUYUZ?
Sevgili Okurlarım ?Hafta´nın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle buluşturup, kafanızdaki soru işaretlerini kaldırma anlamında gayret göstermeye devam ediyoruz? Bu hafta da yine ilginizi çekip keyifle okuyacağınız bir ismi sayfamıza konuk ettik. Kayseri Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Ali Yedikaya ile meslektaşlarının tahsilat sorunundan, Yeşil Pasaport taleplerine, Bilirkişilikten- Arabuluculuğa ve Uzlaştırıcılığa bir çok konuyu büyüteç altına aldık?
C. Üsten: Merhaba Sn. Yedikaya ? Öncelikle görevinizde sonsuz başarılar temennisi ile söyleşimize start veriyorum? Ali Bey sorunları hayli fazla olan ve bunun yanında çok çalışılması gereken bir iş Mali Müşavirlik ve Muhasebecilik. Öncelikle serbest muhasebecilik ne demektir? Serbest Muhasebeci nasıl olunur?
KSMMMO Başkanı Ali Yedikaya: Hem bağımlı hem de bağımsız meslektaşlarımız var. Bağımlı meslektaşlarımız bir firma içerisinde firmayla yaptığı iş akdine göre sadece oranın işini yapabiliyor. Biz ona bağımlı diyoruz. Dışarıdan defter tutamıyor. Bazı meslektaşlarımız da tamamen Kayseri merkez, ilçelerde kendisine ait bir ofis açarak tüm Kayseri´ye hizmet veren danışmanlık hizmetlerini kendi iş yerlerinde tutuyorlar. Biz onlara bağımsız diyoruz. Son kanunla değişiklikle artık serbest muhasebeci olunma diye bir şey ortadan kalktı. Daha önceden Ticaret Meslek Lisesini bitiren lise mezunu meslektaşlar altı yıl staj yaptıklarında serbest muhasebeci olabiliyorlardı. Ama mali müşavir olamıyorlardı. Onunla ilgili dört yıllık üniversite bitirme şartı var. Ama şu anda bizim serbest muhasebeci diye bir meslek alanımız kalmadı. Tek bir alana döndü. Serbest muhasebecilik ve mali müşavirlik. Onunla ilgili bir geçiş sınavı da koydular. Meslektaşlarımızın çoğu bu sınava girdi, onlarda unvanlarını serbest muhasebecilikten serbest muhasebecilik ve mali müşavire getirdiler. Şu arda dört yıllık lisans öğrenimini bitiremeyenler artık mali müşavir olamazlar. İki yıllık bir ön lisans yapmışlarsa bunu kesinlikle dört seneye tamamlamaları gerekmektedir.
C. Üsten: Haksız rekabet bir çok meslekte mevcut olan bir durumdur. Eminim sizin mesleğinizde de bu sorunla sık karşılaşılmaktadır. Oda olarak bunun önlenmesi için çalışmalarınız var mı?
TARİFE ALTINDA İŞ YAPMAK BİZİM MESLEKTE CİDDİ BİR SUÇTUR!
KSMMMO Başkanı Ali Yedikaya: Biz meslektaşlarımıza dönem dönem kontrollerle ilgili uyarılarda bulunuyoruz. Meslektaşlarımızın bakanlığımızın belirlediği her sene belirlediği asgari ücret tarifemiz var. Vergi dairesi mali müşavirlerin defterlerini incelediğinde makbuzlarını istediğinde bakanlığın belirlediği asgari ücret tarifesini bir kenara koyar ve meslektaşın kestiği makbuza bakar. Altında iş kabul etmiş mi, etmemiş mi? Zaten bu kanunen bir suçtur. Biz bununla ilgili gerekli çalışmaları yapıyoruz. Böyle bir şeyle karşılaştığımız da yaptığımız uygulama; şu anda bizim haksız rekabet kurulumuz var. Oda bünyesinde yönetim kurulumuz var. Disiplin kurulumuz var. Denetim kurulumuz var. Haksız rekabet kuruluna direk bu kişileri sevk ediyoruz. Haksız rekabet kurulu gerekli çalışmayı yapıp dosyayı tamamlayıp, disiplin kuruluna sevk ediyor. Disiplin kurulunda bizim meslek yasamızdan kaynaklı cezalarımız var. Uyarma var, kınama var, 6 ay meslekten men var, ömür boyu meslekten men var. Bir kere yaptığında yaptığı şeyin büyüklüğüne göre uyarı cezası veriyoruz veya kınama veriyoruz. İkinci bir şikayet geldiğinde artık 6 ay meslekten men veriyoruz ve bu kişi mesleği 6 ay yapamıyor. Biz bununla ilgili meslektaşlarımızın tabii ki uyarılarını yapıyoruz.
C. Üsten: Yeminli mali müşavir olmak ne avantaj sağlıyor?
YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİLER DAHA ÇOK KAZANIR?
KSMMMO Başkanı Ali Yedikaya: Yeminler tam tasdik rapor yazma işlemlerini yaparlar. Defter tutamazlar. Mali müşavirlerde defter tutar. Rapor yazamazlar. İade raporlarını yeminli mali müşavirler tam tasdik raporlarını yazarlar ama mali müşavirlerde bu işlemleri yapamazlar. Bir nevi kıdem değişir, ekonomik kazancı değişir.
C. Üsten: Arabuluculuk baktığınız zaman hukuki işlem gibi gözüküyor ama oda üyeleriniz Arabuluculuk talep ediyor. Sizce meslektaşlarınız bu iş için yeterli mi?
BİZ ARKA PLANDA ZATEN ARABULUCULUK YAPIYORUZ, SADECE RESMİLEŞSİN İSTİYORUZ.
KSMMMO Başkanı Ali Yedikaya: Uzlaştırılıcılık da Arabuluculuk da ilk başta mali müşavirlere verilmemişti. Şu anda meslektaşlarımız uzlaştırıcılığı gayet güzel olarak yapıyorlar. Arabuluculuk biz şu anda yapıyoruz zaten. Cumhuriyet Savcılarımız da bizlerden gayet memnunlar. Mali Müşavirler arabuluculuk işini layıkıyla, fazlasıyla yapıyorlar. İki tane şirket ortağı birbirine girdiğinde hadi avukata gidelim demiyor ki, hadi mali müşavire gidelim hesapları kitapları ortaya koyalım, aramızı bulsun derler. İşveren ile işçisi tartışır. Biri bir şey olur, tazminatı hesaplanacaktır, işten ayrılacaktır. Hadi avukata görüş mü denir, hadi mali müşavire git derler. Biz bu işleri yapıyoruz, biz bu işlerden para kazanamıyoruz. Ama bu kişiler dava aşamasına gelirse avukat mahkemeden önce işverenle işçiyi bir araya getiriyor. Mali müşavir sözleşmeleri çıkarmış, her şeyi çıkarmış. Uzlaşırlarsa uzlaşılıyor, ücreti hukukçu avukat alıyor. Ee biz nerdeyiz. Biz yokuz. Bizim derdimiz ve sıkıntımız budur. Biz diyoruz ki bu uyguluma bize de verilsin. Bunu gerektiği gibi yaparız zaten. Zaten biz bunu yapıyoruz. Kayyumlar atanıyor, hep hukukçu mu atanıyor. Çünkü hesaplar, kitaplar, veriler, bilançolar biz biliyoruz bunları. Biz arka planda zaten bunu yapıyoruz, sadece resmileşsin diyoruz.
C. Üsten: Oda olarak bilirkişilik konusu da gündeminizde ve kamuoyunda sıkça söz ediyorsunuz. Bunun hakkında neler söylemek istersiniz?
HEP AYNI İNSANLAR BİLİRKİŞİ OLARAK ATANIYOR?
KSMMMO Başkanı Ali Yedikaya: Başvuru dönemi başladığında bilirkişi eğitimi aldı diye kimse bilirkişiliğe başvurmuyor. Ama bilirkişiliğe başvuran meslektaşlara kaç yıl olmuş daha bir tane dosya yok. Bu hak mı, adil mi? Biz bunu dillendiriyoruz. Bizim sıkıntımız bu. En azından diyoruz ki Dört yıl olmuş bir tane meslektaşımıza bilirkişilik dosyası verilmemiş. Bir tane dosya verin de meslektaşımız yapamazsa eğer bilmiş olalım. Bu da yok, dosya da verilmiyor. Aynı kişilerle aynı hâkimler çalışıyor. Bizimde kamuoyunda konuştuğumuz konu tam olarak budur. Ama bunu yapmadıkları sürece bizde bunu dillendirmeye devam edeceğiz. Çünkü bilirkişilik meslektaşlar için gerçekten zaman ayırıp kendilerini geliştirdikleri bir meslek haline gelmesini istiyorum. Sadece mali müşavirlerin bürolarına oturup, defter yazıp, sadece mali müşavirlik yapmalarını istemiyorum. Bilirkişilikte, uzlaştırıcılık da yapmalarını istiyorum. Ek gelir getirecek, meslektaşlara yeni iş imkânları açabilecek her türlü eğitimi de biz odamızda verdiğimiz için bunları yapmak istiyoruz.
C. ÜSTEN: Çok uzun zamandır dillendiriyorsunuz bunu, sesiniz yankı buldu mu? Siyasetçiler ile ilişkileriniz nasıl peki?
BUGÜNE KADAR SADECE BİR MİLLETVEKİLİ ZİYARETİMİZE GELDİ?
KSMMMO Başkanı Ali Yedikaya: Buldu aslında. 1600 tane üyemiz var. 400 tane stajyer ve 400 tane de stajyer adayı var. 2400 kişilik bir orduyuz. Ve her geçen günde ruhsat alan artıyor, stajyer geliyor ve büyüyoruz. Biz seçimimizi yaptık ve seçimimizi yaptıktan sonra odamıza sadece bir tane il başkanı ve bir tane milletvekili geldi. Düşünebiliyor musunuz? Kayseri´de bazı konularla ilgili toplantılar oluyor ve bizim odamıza orada bir görüş sunulmuyor. Şimdi bu toplantıların ne kadar verimli olabileceğini bir düşünün. Bizim de sorunlarımızla ilgili kapımızın çalınmasını istiyoruz. Arabuluculuk ile ilgili sağ olsun Konya milletvekilimiz var.
C. Üsten: Yeşil pasaport talebiniz vardı. Neden istiyorsunuz yeşil pasaportu?
KSMMMO Başkanı Ali Yedikaya: Biz yeşil pasaportla ilgili olsun, haksız rekabetle ilgili olsun süreçlerle ilgili mecliste plan, bütçe komisyonuna kadar ulaşmayı başardık aslında. Fakat plan bütçe komisyonunda önümüze bir bent kondu ve orada kaldı. Biz şunu demiyoruz. Türkiye´de ki bütün mali müşavirlere yeşil pasaport verilsin demiyoruz. Kayseri´de 1600 kişi mi var. Bu meslektaşlarımın bazılarının Almanya´da şirketleri var. Bazılarının Kenya´da, Ekvator´da var. Oralara gittiler, taşındılar, yer açtılar. Biz diyoruz ki bunları belgelendiren meslektaşlarımıza yeşil pasaportu verin. Avrupa da ki mali müşavirler buraya geliyor, İstanbul´a şube açıyor. Buradan Kayseri´ye geliyor ve onun denetim ve danışmanlık işini yapıyor. Ama biz Almanya´dakine gidemiyoruz.
C. Üsten: Bu işlerde en sıkıntılı işler tahsilât sorunu. Sizin de tahsilât sorununuz var mıdır?
NE YAZIK Kİ BİZLER TAHSİLAT MAĞDURUYUZ!
KSMMMO Başkanı Ali Yedikaya: Mutlaka her meslek örgütünde olduğu gibi bizlerinde en büyük sorunlarından birisi tahsilat. Aslında bizim meslek yasamız yazılırken çok güzel yazılmış ama uygulamada arkadaşlarımız çok sıkıntı yaşıyorlar. Meslek yasamız der ki: Takip eden yılın borcunu almadan o mükellefle yeni yılda anlaşma yapamazsın der. Ama işte biliyorsunuz Kayseri´deki mükellefler mali müşavir dosta kardeşliğe ve ahbaplığa dayalıdır. Büyükşehirlerdeki gibi değil burası. Meslektaşlarımızın bazıları odaya geldiğinde bu konuda bizden yardım istiyorlar. 3-4 yıl geriye dönük ücretini alamamış. Oysaki suç işliyor. Yani bir yıl ücretini alamadan, eğer o mükellefe hizmet verirsen meslek yasamıza göre disiplin suçu bu. Meslektaşlarımızın bunu göz ardı etmemesini istiyoruz. Hadi 3-6 ay idare ediliyor ama işte bu yıla falan geldiğinde disiplin suçu oluyor. Bunu burada meslektaşlarımıza da söyleyelim. Yani geriye dönük yüklü miktarda sorunlarla karşılaşmamanız için en fazla bir yılın ücretini bekleyebilirsiniz. Eğer bir yılın ücreti yılsonunda ödenmezse yeni dönemde mükellefinize hizmet verirseniz disiplin suçu işlersiniz ve zararı siz görürsünüz.
C. Üsten: Üyelerinize sosyal anlamda da hizmet ediyorsunuz, bu konuda neler söylersiniz?
KSMMMO Başkanı Ali Yedikaya: Biz zor ve stresli bir meslek yapıyoruz. Meslektaşlarımızın akyam işten çıktığında amatör tiyatro, kitap söyleşisi, amatör müzik grubu olmasıyla ilgili bir çalışma içerisine girdik. Bununla ilgili de odamızın kültür ve sanat atölyesini kurduk. Bu bizim projelerimiz kapsamındaydı. Biz oramızdaki üyelerimizi sadece mesleki anlamda geliştirmek istemiyoruz. Stres atabilecekleri sosyal anlamda projeler yapıyoruz. Ayda bir kültür ve sanat atölyesinde kitap söyleşisi yapıyoruz. Bu tür sosyal anlamda hizmetlerimiz artarak da devam edecektir.