"İHTİYACIMIZ KADAR SU HARCAYALIM?
Kayseri Ticaret Odası Avrupa Birliği Bilgi Merkezince ?İklim Eylem Haftası´ çerçevesinde tertiplenen etkinlik Tiyatro oyuncusu Ayşen İnci´nin katılımı ile gerçekleştirildi. İlkokul öğrencilerine yönelik ´Drama Etkinliği´ ve öğretmenlere yönelik ise Semih Kaplanoğlu´nun yazıp yönettiği, Buğday ´Grain-2017´ filminin de gösterildiği etkinlikte konuşan Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy iklim değişikliğinin insanlığın en büyük sorunlardan biri haline geldiğine dikkat çekerek ?Farkındalığı artırmak için harekete geçmeli, farkındalığımızla başkalarına örnek olmalıyız. . Misal, olabildiğine az su harcamaya dikkat etmeli, ihtiyacımız kadar su harcamalıyız.?değerlendirmesinde bulundu?
Kayseri Ticaret Odası Avrupa Birliği Bilgi Merkezince tertiplenen ve KTO Konferans Salonu´nda gerçekleştirilen ?İklim Eylem Haftası´ etkinliğinin açılış konuşmasını yapan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, iklim değişikliğinin nedenleri ve yapılması gerekenler konusunda bilgiler vererek "İklim değişikliği, 21. yüzyılda insanlığın karşı karşıya kaldığı en büyük sorunların başında gelmektedir. İnsan sağlığı, ekosistemler, hatta insan neslinin sürdürülmesi bakımından tehdit oluşturabilecek olumsuz etkileri nedeniyle çok ciddi sosyo-ekonomik sonuçlara yol açabilen bir sorun niteliğindedir. Beşeri faktörlerin devreye girmesi ve çok hızlı bir şekilde ilerlemesi ile canlıların yaşanan bu değişime ayak uyduramaması birçok olumsuz sonucu da beraberinde getirmektedir. Aşırı ısınma ve soğumanın olması; canlıların yok olmasına sebep olmaktadır. Sıcaklıktaki artış insan ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yapacak, aşırı sıcaktan kaynaklanan hastalık ve ölüm oranları artacaktır. Ayrıca bitkilerin yaşam alanlarının, ısı ve neminin farklı miktarlarda olması; bu bitkilerinde bu alanda yaşayamayacağını göstermektedir. Mevsimlik kar ve kalıcı kar-buz örtüsünün kapladığı alanlarda, erimelere bağlı olarak kar çığları, sel ve taşkın olaylarında artış olacaktır. Deniz akıntılarındaki değişmeler, deniz ekosistemleri üzerinde olumsuz etkiler oluşturacak, deniz ürünleri azalacaktır. Kısacası yaşanan değişiklikten tüm canlılar olumsuz yönde etkilenecektir. Peki, oldukça mühim sonuçlara neden olacak bu değişikliğin sebepleri nelerdir? Küresel iklim değişikliği nedenleri arasında pek çok neden vardır; ancak bu nedenlerin temelinde beşeri faktörler yatmaktadır. Beşeri faktörler ise insan kaynaklı olduğunun göstergesidir. Günlük hayatta önemsemediğimiz ayrıntılar geleceğimizi etkiliyor. Bu nedenle bizlere çok çok iş düşüyor. Farkındalığı artırmak için harekete geçmeli, farkındalığımızla başkalarına örnek olmalıyız. Misal, olabildiğine az su harcamaya dikkat etmeli, ihtiyacımız kadar su harcamalıyız. Toplu taşıma araçlarını yahut bisikleti tercih etmeliyiz. Organik gıda almaya özen göstermeliyiz. Mutlaka geri dönüşüm yapmalı, buna destek olmalıyız. Kısacası ihtiyacımız olanı tüketmeli, israftan kaçınmalıyız" değerlendirmesinde bulundu?
Etkinlikte söz alan İl Milli Eğitim Şube Müdürü Şemun Akman da iklim değişikliği hakkında katılımcılara detaylı bilgiler verdi?
KTO Avrupa Birliği Bilgi Merkezince tertiplenen ve iklim değişikliği ile mücadelenin önemine dikkat çekilen etkinlikler kapsamında ayrıca Tiyatro Oyuncusu Ayşen İnci ´Bizim Gezegenimiz Bizim Geleceğimiz´ isimli drama etkinliği ile ilkokul öğrencilerine iklim değişikliği ve çevrenin korunması konularında interaktif bilgiler verirken; Semih Kaplanoğlu´nun yönetmenliğini yaptığı ´Buğday´ isimli filmin de gösterimi gerçekleştirildi.
(5 Ekim 2018) KTO YÖNETİM KURULU BAŞKANI GÜLSOY,
"İHTİYACIMIZ KADAR SU HARCAYALIM?
Kayseri Haber Gazetesi