Tarih: 20.11.2019 18:02

KURAN-I KERİM’İN EN ESKİ NÜSHALARINI ÜNİVERSİTELİLERLE PAYLAŞTI

Facebook Twitter Linked-in

Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin davetlisi olarak ilimize gelen 13. Diyanet İşleri Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç ‘Günümüze Ulaşan En Kadim Mushaf Nüshaları’ başlıklı konferansıyla Kuran-ı Kerim’in en eski nüshalarını üniversiteli genç yüreklerle paylaştı.

Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Günümüze Ulaşan En Kadim Mushaf Nüshaları ’ başlıklı konferansa 13. Diyanet İşleri Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç,  Diyanet İşleri Başkaneski  Yardımcısı Necmettin Nursaçan, İl Müftüsü Şahin Güven, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Temel Yeşilyurt, akademisyenler ve öğrenciler iştirak etti…

Konferansının başlangıcında ‘Vahiy Dönemi’ne dair bilgiler paylaşan 13. Diyanet İşleri Başkanı Dr. Tayyar Altıkulaç, bu dönemde Hz. Peygamber’e kâtiplik yapan 40 civarındaki kişiyle inen vahiylerin yazıya geçirildiğini hatırlatarak ‘’Bu puslu dönem, Kur’an ve Mushaf tarihi açısından en zor dönemdir. Niçin böyledir? Çünkü rivayetler yetersizdir, çelişkilidir. Bunlardan bir şeyler çıkarmaya çalışabilirsiniz ama sağlıklı ve kesin ifadelerle hükümde bulunma imkânınız neredeyse çok azdır. ‘Vahiy Dönemi’nde malzeme dağınık vaziyettedir. Dağınık derken ciltli hâle getirilmemiştir ve vahiyler inmeye devam etmiştir. Ben kendi akademik kimliğim ve cesaretimle diyorum ki Hz. Ebubekir’in mushafları ile Hz. Osman’ın yazdırdığı Mushaflar arasında imla bakımından gelişmişlik vardır. İşte bu bir fitneye sebep olabilir. Ayrıca surelerin tertibi yeniden düzenlenmiştir; bu da içtihadîdir. Hz. peygamber zamanında surelerin kendi içlerindeki tertibi tevkifîdir yani resulullah’ın işareti ile ilgilidir’’ değerlendirmesinde bulundu…




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —