Tarih: 01.09.2016 15:54

KURBAN BAYRAMI ÖNCESİ

Facebook Twitter Linked-in

Kurban Bayramı öncesi yazılı açıklama yapan Tarım ve Gıda İl Müdürü Özkan KAYACAN
Kurban bayramı ve Kurban, İslami bir vecibenin yerine getirilmesi yanında ekonomik ve sosyal boyutlu bir olgudur. Kurban Bayramında, halkımız kurban vazifesini sağlıklı bir şekilde yerine getirerek, dini vecibelerini ifa etmenin huzurunu yaşamak istemektedirler. Bu huzura katkı sağlamak amacıyla İl Müdürlüğümüz bünyesinde Alo Küpe Hattı kurulmuştur. 3382144 den 3 tuşlandığında sağlanan bağlantı ile kurbanlık olarak alınacak hayvana ait; yaş, küpe numarasının doğrulanması, sahip bilgileri, aşı kayıtları gibi birçok bilgi alınabilecektir.
Kurbanlık hayvanlar, hayvan pazarları, hayvan borsaları veya Kurban Hizmetleri Komisyonu´nca belirlenen kurbanlık satış yerlerinden veya doğrudan hayvancılık işletmesinden alınmalıdır. Buraların dışındaki yerlerden kurban alınmamalıdır.
Sığır cinsi hayvanların, İl içi hareketlerinde sığır cinsi hayvan pasaportu, koyun ve keçi türü hayvanların İl içi hareketlerinde nakil belgesi, söz konusu hayvanların iller arası hareketleri ise veteriner sağlık raporları ile yapılacak. Küpesi yapılmamış ve bu sebeple kayıt altına alınmamış sığır cinsi hayvanlar ile koyun ve keçi türü hayvanlar için veteriner sağlık raporu düzenlenmeyecektir. Kayıt altına alınmış sığır cinsi hayvanlara ait pasaportlar ile koyun ve keçi türü hayvanlara ait nakil belgeleri nakil esnasında bulundurulacaktır.
Kurbanlık hayvanların kesimleri için Bakanlıktan ruhsat almış mezbaha ve kombinalar veya geçici kesim yerleri olarak düzenlenen yerler olmalıdır. İlimizde bulunan kapalı semt pazarları, bu yıl içinde kurbanlık hayvanların kesim yeri olarak belirlenmiştir. Kurban Kesim Yeri olarak belirlenen yerler; Kayseri il Müftülüğü, Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü internet web sayfalarından yayınlanmaktadır. İl Müdürlüğümüz tarafından bütün kesim yerlerinde hijyenik kesimlerin yapılması, kesim öncesi ve kesim sonrası muayenelerin yapılabilmesi için Veteriner Hekim görevlendirilmesi yapılacaktır.
Sevk işlemi yapılacak büyükbaş hayvanlar için şap aşısı ve sığırların Nodüler Ekzantemi (Sığır Çiçeği ) aşısı, küçükbaş hayvanlarda koyun keçi veba aşısının yapılmış olması gereklidir.
İl/İlçe Müdürlüklerince hayvan ve hayvansal ürünlerin hareketlerinin kontrolüne ilişkin tedbirler arttırılacak, yol kontrolleri konusunda ilgili kolluk kuvvetleri ile koordinasyon sağlanacak, belgesiz veya belgesindeki özelliklere uymayan hayvan veya hayvansal ürün nakleden şahıslar hakkında 5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununa göre yasal işlem yapılacaktır.
Kurbanlık hayvan alırken; hayvanın besi durumu (kondisyonu) iyi olmalı, gebe olmamalı, yeni doğum yapmış olmamalıdır. Hastalık belirtisi sayılan; yüksek ateşi olmamalı, tüyleri karışık ve mat olmamalı, bakışları ve dış görünümü cansız olmamalı, pis kokulu ishal ve burun akıntısı olmamalı, çevreye karşı aşırı tepkili veya çok duyarsız olmamalı, vücudun çeşitli yerlerinde şişlikler olmamalıdır.
Kurban satış yerlerinde İl Müdürlüğümüz tarafından oluşturulacak olan stantlarda görevlendirilecek olan Veteriner Hekimler vasıtasıyla; satın alınacak hayvanların hastalık yönünden muayeneleri yaptırılarak, vatandaşlarımızın gönül rahatlığı içinde kurban almaları sağlanacaktır



1 EYLUL 2016 KAYTV HABER paylaşan: kaytv

Orjinal Habere Git
— HABER SONU —