KURBAN BAYRAMINDA DOĞRU BESLENME ÖNERİLERİ

Kayseri Özel Modern Dünya Hastanesi Diyetisyeni Esma Birkol, kurban bayramında aşırı yemek yemenin, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmenin mide, kalp ve barsal sisteminde çeşitli rahatsızlıklara yol açacağını belirtti.

Anahtar Kelimeler: 0
KURBAN BAYRAMINDA DOĞRU BESLENME ÖNERİLERİ
Sağlık 24.10.2012 08:45:00 0

EDİTÖR

admin

Haberi Sesli Oku

Kurban bayramında kırmızı et tüketiminin miktarı ve sıklığının arttığını ifade eden Birkol, “Kurbanlık hayvan kesiminde uygun hijyenik koşullar sağlanmalı, bu koşullar sağlanmaz, veteriner kontrolü olmazsa salmonella, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski artar.” dedi.
Kurbanda kesilen etlerin kesinlikle hemen pişirilerek yenmemesi gerektiğini ifade eden Birkol, “Etin bekletilmeksizin aynı gün pişirilmesi, rigor denen ölüm sertliğini beraberinde getireceği için etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar." diye konuştu.
KURBAN ETİ NASIL SAKLANMALI?
Birkol, kurban etlerinin saklanması ile ilgili şu önerilerde bulundu:
“Et büyük parçalar halinde değil, tek pişirimlik ve küçük parçalar halinde, kuşbaşı veya kıymalık olacak şekilde temiz poşetlerde saklanmalı. Buzdolabının buzluk kısmı veya derin dondurucu saklama için uygundur. -4 derecede 3-5 gün, -18 derecede 3 ay süre saklanabilir. Buzluktaki et pişirileceği zaman çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, sıcak su altında değil, buzdolabının alt rafında yapılmalı. Çözdürülen et hemen kullanılmalı çünkü bekleyen veya tekrar dondurulan et zehirlenmelere neden olabilir.”
HANGİ ETLER TERCİH EDİLMELİ?
Birkol, yağlı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin fazla olması nedeniyle az yağlı veya yağsız et tercih edilmesi gerektiğine ve sakatat ve kuyruk yağı tüketilmemesine özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
DOĞRU PİŞİRME YÖNTEMİ İLE, ETİN BESİN DEĞERİNİ KORU
Eti pişirme yönteminin etin kalitesini doğrudan etkilemekte olduğunu ifade eden Birkol, etin lezzeti, kıvamı, kokusunun, vitamin - mineral içeriği ve tamamen pişirme yöntemiyle ilgili olduğunu söyledi. Birkol, “Kırmızı et içerdiği demir, magnezyum, çinko, fosfor, folik asit, B6 ve B12 ile iyi kaliteli hayvansal bir proteindir. Ancak doğru pişirme yöntemi tercih edilmezse besin ögesi kayıpları olur. Haşlama, ızgara veya fırın en sağlıklı pişirme yöntemidir. Kızartma veya kavurmadan özellikle kaçınılmalıdır. Etin ateşe doğrudan temasını sağlayacak pişirme yöntemleri kansorejen ögelerin oluşumuna neden olurken folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinde kayba yol açar. Etin içi ve dışı iyi pişmiş olmalı, çiğ kalması, hem sindirim sistemi parazitlerine hem de besin zehirlenmelerine neden olabilir. Etin gözle göremediğimiz yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle pişirirken ayrıca yağ eklenmemeli. Et hazırlamada kullanılan kesme tahtaları sebze ve meyve hazırlamada kullanılandan farklı olmalı. Çünkü çiğ et kesme tahtasına bulaşabilecek bakteriler ve toksinler çiğ tüketilecek salatayla sindirim sistemine geçer.” şeklinde konuştu.
Birkol, kurban bayramını rahat geçirmek için şu tavsiyelerde bulundu:
“Kurban Bayramı’nda midenin rahat etmesi, kan şekeri ve tansiyonun dengeli olması için az ve sık beslenmek çok yararlı olacaktır. Mutlaka 3 ana öğün,2-3 ara öğün yenmelidir. Sabah mutlaka güne kahvaltı edilerek başlanmalı, kahvaltı hafif ve her grup besin öğesini içerir nitelikte olmalıdır. Kebap, kuzu şiş, pirzolayı yavaş ve düşük ısıda pişirin. Mutlaka yanında çoban salata veya taze nane-maydanoz tüketin. Bol taze sebze ve kabuklu meyve tüketin. Kurbanlık hayvanların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğunda tüketilmesi önerilmemektedir. Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek amacıyla kullanılmamalıdır. Etler kavurma ve kızartma yerine buğulama, haşlama, ızgara yöntemleri kullanılarak pişirilmelidirler. Bayram günleri tükettiğimiz etin yanı sıra diğer yiyeceklere de dikkat etmeliyiz. Taze bir salata veya bir bardak taze portakal suyunun sofrada bulunması etteki demirin vücutta kullanılabilirliğini arttırır. Et yemeklerinin yanında servis edilen beyaz pilav glisemik indeksi (bir besinin kan şekerini yükseltme hızı) yüksek olması sebebiyle insülin ihtiyacını artıracaktır. Bu durum da başta şeker hastaları olmak üzere birçok kronik hastalığı olanlar için sakıncalıdır. Beyaz pilava alternatif sebzeli bulgur pilavı veya tam buğday ekmeği tercih edebiliriz. Bayramda kan şekerinde ani iniş ve çıkışlara neden olan tatlıların aşırı tüketiminden kaçınılmalı, İkram amaçlı sunulan ağır hamurlu tatlılar ve çikolatalar yerine, sütlü ve meyveli tatlıları tüketmek ve porsiyon miktarlarını az tutmak sağlıklı bir seçim olacaktır. Bayram ziyaretleri sırasında artan çay ve kahve tüketimi aşırı miktarlarda olduğunda uykusuzluk, kalp ritim bozuklukları, mide problemlerine sebep olabilmektedir. Bu tür içeceklerin tüketilen miktarlarına dikkat edilmelidir. Kolalı gazlı içecekler yerine ; ayran,taze sıkılmış meyve suyu tercih edilerek dengeli beslenme sağlanabilir. 2, 2 buçuk lt günde su tüketimine dikkat edilmelidir. Diabet hastaları, kalp ve damar hastaları, mide rahatsızlığı olanlar, hipertansiyon hastaları gibi belli bir beslenme düzeni ile takip edilen kişiler, diyetlerini bozmamaları gerekmektedir. Sağlıklı yaşamın en temel kurallarından biri olan fiziksel aktivitenin arttırılmasına bayram boyunca da dikkat edilmeli, günlük tempolu yürüyüşlere devam edilmelidir.”

 

Kayserispor Eyüpspor deplasmanından 1 puanla döndü

Trendyol Süper Lig'in 15. haftasında karşılaşan ikas Eyüpspor ile Zecorner Kayserispor 1-1 berabere kaldı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Yahyalı’da Karaköy Mahallesi sıcak asfalt konforuna kavuştu

Yahyalı Belediyesi Fen İşleri Müdürlüğü ekipleri, Karaköy Mahallesi’nde sıcak asfalt çalışmalarını tamamlayarak modern ve konforlu bir yola kavuşturdu. Detaylar Kayseri Haber'de...

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı Akar ve Büyükkılıç'tan ASKON'a ziyaret

TBMM Milli Savunma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Kayseri Milletvekili Hulusi Akar ile Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Kayseri Şubesi’ni ziyaret etti.

Genç müzisyenin stüdyoya çevirdiği odasından bağlama ailesinin ezgileri yükseliyor

Kayseri'de genç müzisyen Yiğit Berke Yiğitoğlu, stüdyoya çevirdiği odasında bağlama ailesinden çok sayıda enstrümanla türküler icra ediyor, beste yapıyor.Detaylar Kayseri Haber'de...

Gençlerbirliği'nin olağanüstü genel kurulunda gerginlik

Gençlerbirliği Kulübünün ATO Congresium Zelve Salonu'ndaki olağanüstü seçimli genel kurulunda gerginlik yaşandı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Tefecilik, yağma ve tehdit suçlarına yönelik operasyonlarda 25 şüpheli yakalandı

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Ankara'da tefecilik, yağma ve tehdit suçlarına yönelik jandarma tarafından yürütülen operasyonlarda 25 şüphelinin yakalandığını bildirdi. Detaylar Kayseri Haber' De...

Eğitime 5 yılda 4,5 trilyon lira harcandı

Türkiye'de eğitime yönelik harcamalar 2020-2024 döneminde 4,5 trilyon lirayı aştı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayınpeder tabancayla gelinini yaraladı, gelininin kız kardeşini öldürdü

Kırıkkale'de kayınpederi tarafından tabancayla vurulan gelin ağır yaralandı, gelinin kız kardeşi yaşamını yitirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Eskişehir'de sahte ve kaçak içki operasyonunda 3 kişi yakalandı

Eskişehir'de düzenlenen sahte ve kaçak içki operasyonunda 3 şüpheli gözaltına alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...

İki köprü arasında asılı kalan itfaiye aracındaki 3 görevli yaralandı

Kırıkkale'de iki köprünün demir korkulukları arasında asılı kalan itfaiye aracındaki 3 görevli yaralandı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Ankara'da tıra çarpan otomobildeki 2 kişi öldü, 1 kişi ağır yaralandı

Başkentte otomobilin tıra arkadan çarpması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi ağır yaralandı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kırıkkale'de 8 bin 252 sentetik uyuşturucu hap ele geçirildi

Kırıkkale'nin Keskin ilçesinde bir evde 8 bin 252 sentetik uyuşturucu hap, ruhsatsız tabanca ve pompalı tüfek ele geçirildi, 1 zanlı gözaltına alındı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri nöbetçi eczaneler (6 Aralık)

Kayseri'de bugünkü nöbetçi eczaneleri sizler için derledik. 6 Aralık 2025 Cumartesi nöbetçi eczaneler listesine haberimizden ulaşabilirsiniz. İşte Kayseri'deki nöbetçi eczaneler, Kayseri Haber Gazetesi'nin haberlerinde...

Büyükşehir, 33 kadın muhtarı anlamlı günde bir araya geldi

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, kentte görev yapan kadın muhtarları Türk kadınının seçme ve seçilme hakkının 91. yıl dönümünde bir araya getirdi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Geleceğin acil servisleri Kayseri'de konuşuldu

Kayseri Devlet Hastanesi; acil tıp alanındaki güncel yaklaşımları değerlendirmek, klinik standartları geliştirmek amacıyla bu yıl '8. Kayseri Acil Tıp Eğitim Günleri' etkinliğini düzenledi. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri'de cumartesi günü kurulan semt pazarları

Kayseri’de çeşitli mahallelerde haftanın 7 günü semt pazarı kuruluyor. Semt pazarları hangi gün ve nerede kuruluyor? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...