Birkol, “Kurbanlık hayvan kesiminde uygun hijyenik koşullar sağlanmalı, bu koşullar sağlanmaz, veteriner kontrolü olmazsa salmonella, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski arta” dedi.
Kurbanda kesilen etlerin kesinlikle hemen pişirilerek yenmemesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Esma Birkol, Kurban bayramında yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra hatta sabah kahvaltısında tüketilmesinin geldiğini söyledi.
Birkol, “Etin bekletilmeksizin aynı gün pişirilmesi, rigor denen ölüm sertliğini beraberinde getireceği için etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar" diye konuştu.
Birkol şu uyarılarda bulundu:
“Et büyük parçalar halinde değil, tek pişirimlik ve küçük parçalar halinde, kuşbaşı veya kıymalık olacak şekilde temiz poşetlerde saklanmalı.
Buzdolabının buzluk kısmı veya derin dondurucu saklama için uygundur. -4 derecede 3-5 gün, -18 derecede 3 ay süre saklanabilir.
Buzluktaki et pişirileceği zaman çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, sıcak su altında değil, buzdolabının alt rafında yapılmalı. Çözdürülen et hemen kullanılmalı çünkü bekleyen veya tekrar dondurulan et zehirlenmelere neden olabilir.
Yağlı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin fazla olması nedeniyle az yağlı veya yağsız et tercih edilmeli. Bu tercih, kalp damar ve tansiyon hastalığı olanlar için de en sağlıklı seçim olacaktır.
Özellikle kurban bayramında sakatat ve kuyruk yağı tüketilmemesine özen gösterilmeli.”
Eti pişirme yönteminin etin kalitesini doğrudan etkilemekte olduğunu ifade eden Diyetisyen Esma Birkol, etin lezzeti, kıvamı, kokusunun, vitamin - mineral içeriği ve tamamen pişirme yöntemiyle ilgili olduğunu söyledi.
Birkol, “Kırmızı et içerdiği demir, magnezyum, çinko, fosfor, folik asit, B6 ve B12 ile iyi kaliteli hayvansal bir proteindir. Ancak doğru pişirme yöntemi tercih edilmezse besin öğesi kayıpları olur. Haşlama, ızgara veya fırın en sağlıklı pişirme yöntemidir. Kızartma veya kavurmadan özellikle kaçınılmalıdır.
Etin ateşe doğrudan temasını sağlayacak pişirme yöntemleri kanserojen öğelerin oluşumuna neden olurken folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinde kayba yol açar. Etin içi ve dışı iyi pişmiş olmalı, çiğ kalması, hem sindirim sistemi parazitlerine hem de besin zehirlenmelerine neden olabilir.
Etin gözle göremediğimiz yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle pişirirken ayrıca yağ eklenmemeli” diye konuştu.
Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kayseri Serbest Bölge'de yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Yerli aşı TURKOVAC'ı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Türkiye'de 16 milyondan fazla TURKOVAC aşısının üretildiğini söyledi.
Kayseri'de Nesrin Boysan Anaokulu'ndaki öğrenciler bazı dersleri açık hava sınıflarında işliyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yolsuzluk soruşturması kapsamında düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 50 şüphelinin emniyetteki işlemleri başladı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Kırşehir Ahi Evran Üniversitesinde (KAEÜ) Orta Anadolu'daki üreticilerin sorun ve taleplerinin çözüme kavuşturulması amacıyla "Çiftçi Danışma Hattı" kuruldu. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Türkiye Spor Yazarları Derneği (TSYD) Kayseri Şubesi Olağanüstü Genel Kurulu'nda Şube Başkanlığına Doğan Havur seçildi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Bugün mutfağımızdan çıkan en özel menülerle karşınızdayız! İşte güne lezzet katacak menümüz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...
Kayseri'de anaokulu öğretmeni Elif Arkalı, AB onaylı eTwinning projesiyle öğrencilerine geri dönüşümü öğretiyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Türkiye'nin en önemli kayak merkezlerinden Erciyes'e, nisan ayında kar yağdı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan, Ebeler Haftası dolayısıyla ebelerle bir araya geldi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Ticaret Bakanlığı, deprem çadırı ve çantasında fahiş fiyata yönelen işletmeleri mercek altına aldı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "Deprem bölgesiyle birlikte inşallah bu yıl sonu tüm Türkiye'de yeniden sosyal konutla ilgili büyük bir kampanya yapacağız." dedi. Detaylar Kayseri Haber'de...
Namaz, islam dininde Müslümanlar'ın günde beş vakit Allah'a yönelerek kıldıkları ibadettir. Kayseri’de namaz vakitleri ne zaman? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Kayseri’de bugün vefat edenler kimler? Kayseri’de bugün 6 vatandaşımızı kaybettik. İşte 26 Nisan'da Kayseri'de vefat edenler. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...
Erciyes Üniversitesinin, "Patent Tescil Şampiyonu Üniversiteler" sıralamasında birinci sırada yer aldığı bildirildi. Detaylar Kayseri Haber’de…
Talas Belediyesi ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliğiyle hayata geçirilen "Dönüşüm Evde Başlar Projesi"nin tanıtım toplantısı gerçekleştirildi. Detaylar Kayseri Haber’de…