KURBAN KESEN VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARI

bulunan Özel Dünya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Esma Birkol, Kurban bayramı süresince aşırı yemek yemek, şeker, çikolata, ağır hamur işleri ve diğer tatlıları aşırı tüketmek mide, kalp ve barsak sisteminde çeşitli rahatsızlıklara ve kilo alımına yol

KURBAN KESEN VATANDAŞLARA ÖNEMLİ UYARI
Güncel 9.10.2013 11:19:04 0

EDİTÖR

admin

Haberi Sesli Oku

Birkol, “Kurbanlık hayvan kesiminde uygun hijyenik koşullar sağlanmalı, bu koşullar sağlanmaz, veteriner kontrolü olmazsa salmonella, şarbon gibi hastalıkların bulaşma riski arta” dedi.
Kurbanda kesilen etlerin kesinlikle hemen pişirilerek yenmemesi gerektiğini söyleyen Diyetisyen Esma Birkol, Kurban bayramında yapılan yanlış alışkanlıkların başında kurban etlerinin kesildikten hemen sonra hatta sabah kahvaltısında tüketilmesinin geldiğini söyledi.
Birkol, “Etin bekletilmeksizin aynı gün pişirilmesi, rigor denen ölüm sertliğini beraberinde getireceği için etin sindirimi çok zordur, hazımsızlık yapabilir ve sert olmasından dolayı pişirilmesi zordur. Dolayısıyla buzdolabında 1-2 gün bekletildiğinde tam yumuşama sağlanır ve etin lezzeti artar" diye konuştu.
Birkol şu uyarılarda bulundu:
“Et büyük parçalar halinde değil, tek pişirimlik ve küçük parçalar halinde, kuşbaşı veya kıymalık olacak şekilde temiz poşetlerde saklanmalı.
Buzdolabının buzluk kısmı veya derin dondurucu saklama için uygundur. -4 derecede 3-5 gün, -18 derecede 3 ay süre saklanabilir.
Buzluktaki et pişirileceği zaman çözdürme işlemi kalorifer üzerinde, sıcak su altında değil, buzdolabının alt rafında yapılmalı. Çözdürülen et hemen kullanılmalı çünkü bekleyen veya tekrar dondurulan et zehirlenmelere neden olabilir.
Yağlı etin doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin fazla olması nedeniyle az yağlı veya yağsız et tercih edilmeli. Bu tercih, kalp damar ve tansiyon hastalığı olanlar için de en sağlıklı seçim olacaktır.
Özellikle kurban bayramında sakatat ve kuyruk yağı tüketilmemesine özen gösterilmeli.”
Eti pişirme yönteminin etin kalitesini doğrudan etkilemekte olduğunu ifade eden Diyetisyen Esma Birkol, etin lezzeti, kıvamı, kokusunun, vitamin - mineral içeriği ve tamamen pişirme yöntemiyle ilgili olduğunu söyledi.
Birkol, “Kırmızı et içerdiği demir, magnezyum, çinko, fosfor, folik asit, B6 ve B12 ile iyi kaliteli hayvansal bir proteindir. Ancak doğru pişirme yöntemi tercih edilmezse besin öğesi kayıpları olur. Haşlama, ızgara veya fırın en sağlıklı pişirme yöntemidir. Kızartma veya kavurmadan özellikle kaçınılmalıdır.
Etin ateşe doğrudan temasını sağlayacak pişirme yöntemleri kanserojen öğelerin oluşumuna neden olurken folik asit, B6 ve B12 vitaminlerinde kayba yol açar. Etin içi ve dışı iyi pişmiş olmalı, çiğ kalması, hem sindirim sistemi parazitlerine hem de besin zehirlenmelerine neden olabilir.
Etin gözle göremediğimiz yağ içeriğinin yüksek olması nedeniyle pişirirken ayrıca yağ eklenmemeli” diye konuştu.

 

 


Bugün ne pişirsem?

Bugün mutfağımızdan çıkan en özel menülerle karşınızdayız! İşte güne lezzet katacak menümüz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Kayseri nöbetçi eczaneler (3 Ocak)

Kayseri'de bugünkü nöbetçi eczaneleri sizler için derledik. 3 Ocak 2025 nöbetçi eczaneler listesine haberimizden ulaşabilirsiniz. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'de...

Erciyes'te ilk kar hentbolu organizasyonu!

Türkiye'nin önemli kış sporları merkezlerinden Erciyes'te, kar hentbolu organizasyonu düzenlenecek. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Melikgazi, 3 bin 785 yapı için ruhsat verdi

Mustafa Palancıoğlu, belediye olarak 2024 yılının 3 çeyreğinde 3 bin 785 adet yapı ruhsatı ile Türkiye’de en çok ruhsat veren belediye olduklarını ifade etti. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Ulaşım AŞ'den Kayseri'ye büyük hizmet!

Kayseri Büyükşehir Belediyesinin raylı sistem hatları ve otobüsleriyle 2024 yılında toplam 153 milyon 352 bin 160 yolcu taşındı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Microlight ile turistler Kapadokya'yı keşfediyor

Türkiye'nin ünlü turizm merkezlerinden Kapadokya'ya gelen yerli ve yabancı turistler, bölgeyi "microlight (motorlu hafif hava aracı)" ile havadan keşfetme fırsatı yakalıyor. Kayseri son dakika haberleri Haber'in bülteninde...

Kent Konseyi, kalkınma için adımlar atıyor!

Kayseri Kent Konseyi, ilin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınması için çözüm odaklı çalışmalarını sürdürüyor. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri'de cuma günü kurulan semt pazarları

Kayseri’de çeşitli mahallelerde haftanın 7 günü semt pazarı kuruluyor. Semt pazarları hangi gün ve nerede kuruluyor? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri’de namaz vakitleri (3 Ocak)

Namaz, islam dininde Müslümanlar'ın günde beş vakit Allah'a yönelerek kıldıkları ibadettir. Kayseri’de namaz vakitleri ne zaman? Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Kayseri’de bugün vefat edenler (3 Ocak)

Kayseri’de bugün vefat edenler kimler? Kayseri’de bugün 3 vatandaşımızı kaybettik. İşte 3 Ocak'ta Kayseri'de vefat edenler.Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber'in bülteninde...

Regaip Kandili dualarla idrak edildi

Kayseri ve Yozgat'taki camilerde, Regaip Kandili dolayısıyla programlar düzenlendi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Melikgazi zabıtası fahiş fiyata karşı sahada

Melikgazi Belediyesi zabıta ekipleri, ilçe genelinde faaliyet gösteren işletmelerde gramaj, etiket, stokçuluk ve fiyat denetimi yaptı. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Kayseri'de sanal para dolandırıcılığı!

Kayseri'de, kripto para ticareti yapan şirkete kar vaadiyle yatırdıkları paralarını alamadıklarını iddia eden 6 kişi, suç duyurusunda bulundu. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Erciyes, yeni yılın ilk gününde ziyaretçi akınına uğradı

Türkiye'nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes'i, 2025'in ilk gününde 110 bin kişinin ziyaret ettiği bildirildi. Kayseri son dakika haberleri Kayseri Haber bülteninde...

Kocasinan atölyelerinden tasarruf

Kocasinan Belediyesinin atölyelerinde kendi imkanlarıyla ürettiği bank ve kamelyalar, park ve bahçelerde vatandaşların hizmetine sunulurken, ekonomik olarak da tasarruf sağlıyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

KAYÜ'nün akreditasyon başarısı

Kayseri Üniversitesinin (KAYÜ) akreditasyon için Mesleki Eğitim Değerlendirme ve Akreditasyon Derneğine (MEDEK) yaptığı 19 önlisans program başvurusunun 9'u tam akreditasyon, 10'u ise koşullu akreditasyonla sonuçlandı.