LAHANA TURŞUSU DEYİP GEÇMEYİN!
Turşular Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir… Özellikle kış aylarında çokça tüketilen ve onlarca çeşit hazırlanan turşular arasında öyle biri var ki uzmanlara göre sofralardan asla eksik edilmemeli… Hangi turşu bu diye merak ettiyseniz haberimizi okumaya devam edin.
Uzmanların altını kalın çizgilerle çizdikleri ve hemen herkesin evinde bulunan lahana turşusu; probiyotik bakteri, C vitamini, K vitamini, B 6 vitamini, folik asit, kalsiyum, potasyum, demir, fosfor, sodyum ve magnezyum gibi minerallerden bol miktarda içeren lahana turşusunun diğer faydaları ise şöyle sıralanıyor…
Lahana turşusu sindirimi geliştirir. Sağlıklı bir bağırsak florasının oluşup büyümesine katkı verir.
Kabızlık gidericidir. İltihaplı bağırsak sendromunu azaltır ve birçok potansiyel hastalıklara karşı sindirim sistemi korur.
Lahana turşusu C vitamini ve diğer yararlı vitamin ile mineraller ve fermantasyon işlemi sırasında oluşturulan önemli fitokimyasallar ile doludur. Bu cilt bozuklukları, soğuk algınlığı, kilo alımı ve kusurlu kan gibi pek çok sağlık sorunları ile baş etmenizde destek olur.
Lahana turşusuna keskin, güçlü tadını ve kokusunu veren, güçlü antioksidanlar olarak adlandırılan glukosinolat içerir.
Lahana turşusu fermantasyon işlemi sırasında, bu antioksidan ve özellikle anti kanser etkili bileşikleri oluşturur. Bu süreçte oluşan C vitamini birçok fiziksel fonksiyonlarda önemli rol oynayan bir antioksidandır. Diğer antioksidanları örneğin, E vitamini gibi aktive eder ve bu vücut dokusu hücrelerinin büyümesi ve onarımı için önemli olan kolajen oluşumuna yardımcı olur.
Ayrıca fermente sürecinde oluşan C vitamini sağlıklı diş etleri, kas, kan damarları, kemik ve dişlerin korunmasına yardımcı olur.
Yine iyi bir beyin işleyişine katkı verip, hafızayı güçlendirir.
Lahana turşusu kandaki kolesterol seviyesini düşürme kapasitesine sahip fito kimyasalları içerir ve böylece kalp hastalığı ve kriz riskini azaltır.