MAVİ MARMARA

“MAVİ MARMARA OLAYI İSRAİL İLE TİCARİ İLİŞKİLERİ ETKİLEMEDİ” “PALMER RAPORUNU SANKİ İSRAİL YAZMIŞ VE ÜYELERE VERMİŞ GİBİ” - TIPH TÜRKİYE ESKİ GÖZLEMCİSİ HASAN DERELİ: - “İSRAİL YAHUDİ SOYKIRIMININ DÜNYADAKİ TEK SOYKIRIM

Anahtar Kelimeler: 0
MAVİ MARMARA
Güncel 16.12.2011 11:40:00 0

EDİTÖR

admin

Haberi Sesli Oku

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından ‘Ortadoğu’nun Düğümü Filistin’ konulu oturum gerçekleştirildi. Oturumda konuşan Yard. Doç. Dr. Mehmet Öcal, yaşanan Mavi Marmara olayının İsrail ile olan ticari ilişkileri olumsuz etkilemediğini söyledi. TIPH Türkiye Eski Gözlemcisi Hasan Dereli ise, “İsrail, sözde Ermeni soykırımını destekleyip desteklememe konusunda handikap içinde dedi.

ERÜ Turizm ve Otelcilik Meslek Yüksek Okulu’nda gerçekleştirilen oturumu Prof. Dr. Metin Hülagü yönetti. Oturuma konuşmacı olarak katılan Oturumda konuşan ERÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslar arası İlişkiler Bölümü Başkan Yardımcısı Yard. Doç. Dr. Mehmet Öcal, Türkiye’nin İsrail Devleti’ni ilk tanıyan ülkeler arasında olduğunu söyledi.

Türkiye’nin batılı duruşunu teyit etmek için İsrail ile olan ilişkilerini iyi tuttuğunu ifade eden Yard. Doç. Dr. Öcal, “Ortadoğu’da bulunan güçlü bir Türkiye, İsrail’in işine yarar. Türkiye’nin hava sahasını askeri tatbikatlarda kullanan İsrail için Türkiye çok önemli. Çünkü Türkiye’nin coğrafik yapısı İran ile hemen hemen aynı. İsrail, Türkiye üzerinden İran sınırına kadar uzanabilir” diye konuştu.

İsrail ile 1990’lı yıllarda ilişkilerin arttığını, 1995 ve 1999 yılları arasında Filistin ile ilgili yaşananlar nedeniyle ilişkilerin düzeyli bir seviyeye indirildiğini anlatan Yard. Doç. Dr. Öcal, “200’li yıllarda Ecevit, İsrail’i soykırım yapmakla suçladı. AK Parti Hükümeti ise sürekli olarak İsrail’i eleştirdi. Bu durum İsrail’de tepkiyle karşılandı. Ancak geçtiğimiz yıl yaşanan Mavi Marmara olayına baktığımız zaman, bu olay Türkiye ile İsrail arasındaki ticari ilişkileri olumsuz yönde etkilemedi. Tam tersine İsrail ile olan ticari ilişkiler geçtiğimiz yıllara oranla daha da arttı” dedi.

Mavi Marmara olayı sonrasında yayınlanan Palmer Raporu’nu sanki İsraillilerin yazarak üyelere dağıttığı algısının oluştuğunu ifade eden Yard. Doç. Dr. Öcal, “Bu rapor sonrasında, İsrail’in uluslar arası arenada ne kadar etkili olduğunu görüyoruz” diye konuştu.

Yaşananlar sonrasında, Türkiye’nin Arap ülkelerinin lideri durumuna geldiğini, İsrail’in ise Ortadoğu’da yalnız bırakıldığını söyleyen Yard. Doç. Dr. Öcal, “Bu durumun olumsuz etkileri ise, terörün azması ile sözde Ermeni soykırımının kabul edilmesi konularında Türkiye’ye etkisi oluyor” ifadesinde bulundu.

Oturumda, Mescid-i Aksa hakkında ve Filistin’de yaşananlar hakkında bilgi veren TIPH Türkiye Eski Gözlemcisi Hasan Dereli, İsrail’in sözde Ermeni soykırımını destekleme konusunda handikabının bulunduğunu söyledi. Dereli, “Çünkü İsrail, Yahudi soykırımının dünyadaki tek soykırım olmasını istiyor. Bu nedenle Ermeni soykırımı iddialarını destekleyip desteklememek konusunda kesin karar vermiş değil” dedi.

Tinerle soba yakarken alevler içinde kaldı

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde tinerle sobayı yakmaya çalışan bir kişi yanlışlıkla kendini yaktı.

Kartal Kavşağı ve Bağlantı Yolları Projesi'nde yapım ihalesi gerçekleştirildi...

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımda vizyon projelerinden Kartal Kavşağı ve Bağlantı Yolları Projesi’nin yapım ihalesi tamamlandı. İhaleye 6 firma teklif sundu.

Melikgazi’de bıçaklı saldırı: 1’i ağır 3 yaralı

Kayseri'nin Melikgazi ilçesinde 1 kişi, yoldan geçenlere bıçakla saldırdı. Olayda 1'i ağır 3 kişi yaralanırken şüpheli gözaltına alındı.

Kayseri-Sivas yolunda zincirleme kaza: 7 yaralı

Kayseri-Sivas Karayolu’nda yolcu otobüsü ile tır çarpıştı. Kazaya müdahale etmek isteyen jandarma astsubaya ise arkadan gelen otomobil çarparken, 4 aracın karıştığı kazada toplam 1’i ağır 7 kişi yaralandı.

Erciyes’te kayak sezonu bitmiyor! İşte nedeni

Erciyes Kayak Merkezi, Türkiye’nin en gelişmiş yapay karlama sistemiyle kar yağışı olmasa da pistlerini açık tutuyor. Saatte 9 bin metreküp kar üreten altyapı sayesinde kayak sezonu ilkbaharın sonlarına kadar sürüyor.

4 bin 500 yıl öncede aynısı yapılıyormuş!

Kültepe Kaniş-Karum kazılarında 4 bin 500 yıl öncesine ait elma, üzüm ve Anadolu’da ilk kez rastlanan kızılcık kurutması bulundu. Buluntuların törenlerde kullanıldığı ve Anadolu botaniğine katkı sunduğu belirtildi.

Kayseri'de bugün hava nasıl olacak? İşte saatlik tahmin raporu (14 Aralık Pazar)

Kayseri'de bugün sisli ve soğuk hava etkisini sürdürecek. Meteoroloji verilerine göre sabah ve gece saatlerinde hava sıcaklığı sıfırın altına yaklaşırken, günün en yüksek sıcaklığı 7 derece olacak. Detaylar Kayseri Haber'de...

Kayseri'de pazar günü semt pazarı nerelerde kurulacak? (14 Aralık Pazar)

Kayseri'de bugün pazar yerleri hangi bölgelerde kurulacak? Ayrıntılar Kayseri Haber'de…

Kocasinan’da öğrencileri sevindiren yeni destek projesi - İmzalar atıldı...

Kocasinan Belediyesi tarafından, öğrencilerin sağlıklı beslenmesi ve eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması amacıyla hazırlanan İlkokul ve Ortaokul Öğrencilerine Kahvaltı Desteği Projesi için iş birliği protokolü imzalandı.

Büyükşehir Belediyesi'nden dijital tanıtım atağı...

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç’ın liderliğinde akıllı şehircilik vizyonunu bir adım ileri taşıyarak tamamen kendi imkânlarıyla geliştirdiği '360 Kayseri' projesini vatandaşların hizmetine sundu.

ERSİAT SOSYAL SORUMLULUK İÇİN TOPLANDI

Erciyes İstişare ve İş İnsanları Topluluğu (ERSİAT), Kayseri ve Türkiye gündemindeki konularla ilgili istişare toplantılarını sürdürüyor. ERSİAT’ın bu ayki toplantısında şehit ve gazi aileleri ile ihtiyaç sahibi ailelere verilebil

Başkan Hızar'dan gövde gösterisi

Avrupa Kayserili İşverenler Birliği (AKİB) olağanüstü genel kurulunda tek listeyle aday olan Ali Hazar, oyların tamamını alarak seçildi ve kırılması zor bir rekora imza attı. Detaylar Haberimizde...

Kocasinan Şimşekspor'da hakem tepkisi

Kocasinan Şimşekspor Yönetim Kurulu; yaptığı açıklama ile Hakem Samet Armut’un bir daha kendi maçlarında görevlendirilmemesini istedi.

Hasketbol SK'da 15 maçta 32 oyuncu forma giydi

Kayseri Basketbol Büyük Erkekler Ligi'nde 15 maça çıkan Hasketbol Spor Kulübü'nde bu sezon tam 32 oyuncu süre aldı.

Tarih ve sanat TAREM'de hayat buluyor

Talas Belediyesi ve Kayseri Üniversitesi iş birliği ile hayata geçirilen Talas Restorasyon Eğitim Merkezi (TAREM) kursiyerlerinin ortaya koyduğu el emeği eserlerle adeta bir sanat atölyesine dönüştü.

Kaldırıma çarpan otomobil 200 metre savruldu: 1 ölü, 1 ağır yaralı

Kayseri’nin Melikgazi ilçesinde sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybettiği otomobil, kaldırıma çarptıktan sonra 200 metre savrulup, ağaca çarparak durabildi.