MELİKGAZİ TÜRBESİ GÜVERCİN YUVASINA DÖNDÜ

Kayseri`nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Melikgazi köyünde bulunan Danışmentliler Beyliği`nin 2`inci hükümdarı olan Melikgazi`nin türbesi, bakımsızlığı ile dikkat çekti.

MELİKGAZİ TÜRBESİ GÜVERCİN YUVASINA DÖNDÜ
Güncel 24.11.2014 22:35:32

EDİTÖR

admin

Haberi Sesli Oku

Melikgazi`nin geyik sütü ve taş kireci katarak yaptığı türbe, güvercinlerin yuvası oldu.
Kayseri`nin Pınarbaşı ilçesine bağlı Melikgazi köyünde bulunan Danışmentliler Beyliği`nin 2`inci hükümdarı Melikgazi`nin yattığı türbe, görenlerin içini sızlattı. Anadolu`nun Türkleşmesinde ve İslam`ın Anadolu`da yayılmasında büyük katkısı olan Melikgazi`nin geyik sütü ve taş kireci katarak yaptırdığı türbe, güvercin yuvasına döndü. Bakımsızlığı ile dikkat çeken türbenin duvarlarında yazılar yer alırken, çevresinde ise hayvanların otlandığı görüldü.
1104 yılında babasının vefat etmesinin ardından beyliğin başına geçerek hükümdarlık yapan Melikgazi`nin savaşa gitmeden önce atına binmek için özel olarak yaptırdığı `binek taşı` da türbenin önünde halen durduğu gözlendi. Türbenin alt katında Melikgazi`nin yattığı, üst katında ise Melikgazi`nin yakınlarının yattığı öğrenilirken, türbede bulunan mezarları toz, mezarların bulunduğu yeri ise güvercinlerin tüyleri kapladı.
21 yıldan beri türbenin bulunduğu Melikgazi köyünde muhtarlık yapan Sebahattin Seyhan, türbenin düzenlenmesi ve temizlenmesi için çalıştığını ama sonuç alamadığını söyledi. Türbenin tarihi hakkında bilgiler veren Muhtar Seyhan, "Melikgazi, Danişmentli Devleti`nin 2`inci hükümdarıdır. Babası Ahmet Melikgazi buraya yerleşmiş. Yurdumuzun İslamlaşması ve Türkleşmesi için 1104 tarihinden 1134 tarihine kadar 30 sene burada hükümdarlık yapmış ve sonra da vefat etmiştir. Bu türbeyi de kendisi yaptırmıştır. Vefat ettikten sonrada buraya getirip defnetmişler. Babadan dededen duyduğumuz rivayete göre, türbenin yanında bulunan dağın arkasında Geyip Pınarı var. Melikgazi Hazretleri`nin geyikleri varmış ve bu geyiklerin sütlerini sağarmış. Yumurta akını, keçi kılı ve taş kireci ile horasan harcı yaparak bu türbeyi yaptırmış" dedi.
Daha önceleri türbenin bulunduğu yerin harmanlık yeri olduğunu söyleyen Seyhan, "Ben burayı köy hizmetlerinden dozer getirttirerek düzelttim. Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü’nden dilekçe götürdüm. Buranın durumunu anlattım ve onlar da elinden gelen ödeneği verdiler. Bu park yerini o şekilde düzenledik. Buraya görevli verilmesi için Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne müracaat ettim. Vakıflar Bölge Müdürlüğü`nden olumsuz cevap aldım. Bana, `görevliyi İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü` verecek dediler. İl Turizm Müdürlüğü`ne dilekçe verdim. İl Turizm Müdürlüğü ise Ankara’ya yazı yazmış ve Ankara’dan ise olumlu bir cevap gelmemiş. Hafta sonları türbeye aşağı yukarı bin kişi gelir. Parkın içinde araba park edecek yer bulunmaz" ifadelerini kullandı.

İl Sağlık Müdürü Erşan’dan Özvatan’da sağlık hizmetlerine yakın takip

Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Erşan; Özvatan programı kapsamında ilçede bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulundu.

Melikgazi’de 6 yılda 2 bin 523 metruk yapı ortadan kaldırıldı

Melikgazi Belediyesi ilçe genelinde estetiği bozan ve güvenliği tehdit eden metruk yapıları ortadan kaldırıyor. 2025’te yaklaşık 100 yapının yıkımı gerçekleştirilirken son 6 yılda toplam 2 bin 523 metruk yapı için işlem uygulandı.

Baki Ersoy’dan Bünyan’a müjde

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, Sokak Sağlıklaştırma Projeleri için sağlanan destekler ile Bünyan'a ekskavatör hibesi edildiğini açıkladı.

Erciyes’te kayak sezonu açıldı: Kayakseverler pistlere akın etti

Türkiye’nin önemli kayak merkezlerinden Erciyes’te, yağan kar ve suni karlama çalışmalarıyla birlikte kayak sezonu resmen başladı. Sezonun açılmasıyla çok sayıda kayaksever Erciyes’e çıkarak pistlerde hasret giderdi.

KTO Başkanı Gülsoy: “Gelecek, teknolojiyi insani değerlerle harmanlayanların olacak”

Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Ömer Gülsoy, geleceğin teknolojiyi en çok kullananların değil, teknolojiyi insani değerlerle en iyi harmanlayanların olacağını söyledi.

Büyükkılıç’tan taraftara ulaşım desteği: 1 yılda 90 saat ücretsiz tramvay

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın talimatıyla, Kayserispor’un iç saha maçlarında tramvaylar taraftarlara ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Büyükşehir Belediyesi denetimleri aralıksız devam ediyor

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Zabıta ekipleri, kentin huzur, düzen, sağlık ve güvenliği için denetimlerini sürdürüyor. Detaylar Kayseri Haber'de...

Bakan Işıkhan açıkladı: SGK’ya bin yeni personel alımı yapılacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesine farklı unvanlarda bin sözleşmeli personel alınacağını duyurdu. Başvurular 18–25 Aralık 2025 tarihleri arasında yapılacak.

Talas’ta renkli dönem başlıyor: 2026 “Talas Çiçek Yılı” ilan edildi

Talas Belediyesi, 2026 yılını “Talas Çiçek Yılı” ilan etti. Mayıs ayı boyunca Talas Çiçek Festivali ile ilçe; koku koridorları, yarışmalar, sergiler ve rengârenk etkinliklerle adeta çiçek bahçesine dönüşecek.

Talas’ta 17 Aralık Şehitleri için duygu dolu buluşma

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, 17 Aralık Şehitlerini Anma Programı kapsamında şehit aileleri ve gazileri Talas’ta ağırladı. Anlamlı programda birlik, vefa ve minnet duyguları ön plana çıktı. Detaylar Kayseri Haber'de...

Büyükkılıç: "Kayseri, Millî Mücadelenin sarsılmaz kalesidir"

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Atatürk’ün Kayseri’ye gelişinin 106’ncı yıl dönümünde yayımladığı mesajda, kentin Millî Mücadele’deki tarihi rolüne dikkat çekerek Cumhuriyet vurgusu yaptı.

Kocasinan’da 11 yılda 1 milyon 67 bin ağaç toprakla buluştu

Kocasinan Belediyesi, çevre yatırımlarında rekor kırdı. Başkan Ahmet Çolakbayrakdar, 2025’te 102 binden fazla ağacın dikildiğini, son 11 yılda ise ilçeye 1 milyon 67 bin ağaç kazandırıldığını açıkladı.

Büyükşehir'den 35 milyon TL’lik dev yaşam alanı

Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Şehir Hastanesi çevresinde yeşil alan, spor ve sosyal donatılardan oluşan 4 ayrı projeyi hayata geçiriyor. 35 milyon TL’yi aşan yatırımla bölge modern bir yaşam alanına dönüşüyor.

Koyun otlatma meselesinden öldürülen adam toprağa verildi

Kayseri’nin Hacılar ilçesinde iddiaya göre koyun otlatma meselesinden çıkan kavgada silahla vurularak hayatını kaybeden Ethem T., son yolculuğuna uğurlandı.

Kayseri’de inşaat firması iflas etti: Mahkemeden konkordato kararı

Kayseri’de faaliyet gösteren Emin Hisarcıklıoğlu İnşaat Malzemeleri Ltd. Şti. hakkında mahkeme iflas kararı verdi. Konkordato talebi reddedilirken, kesin mühlet kaldırıldı ve karar İcra İflas Dairesi’ne gönderildi. Detaylar...

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım değişti: Otobüs seferleri sınırlı günlerde yapılacak

Erciyes Kayak Merkezi’ne ulaşım konusunda yeni bir düzenleme hayata geçirildi. Kar yağışının artmasıyla birlikte kayak merkezine ilgi yükselirken, özel aracı olmayan vatandaşlar için toplu taşıma seferleri yeniden gündeme geldi.