Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen ``3. Uluslararası Ahilik Sempozyumu`` Melikşah Üniversitesi`nde başladı. İki gün sürecek sempozyumda, Ahiliğin ilkeleri ve günümüze yansımaları her yönüyle ele alınacak.
Sempozyumun açılışında konuşan Melikşah Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut D. Mat, Ahiliğin, Türk toplumunun gelişmesinde, Türk kültürünün yayılmasında ve Osmanlı`nın bir cihan devleti olmasında çok büyük etkisi olduğunu bildirdi. Prof. Dr. Mat, ``Ahilik ilkelerinin günümüzde de toplumumuzda ve iş dünyasında yerleşmesi büyük önem arzetmektedir. Ahiliğin tekrar günümüze yerleşmesiyle Türk toplumunun dünyaya örnek olacağı kanaatindeyim. Ayrıca Ahilik ilkelerini genç kuşaklara aktarmamız gerekiyor. Bu nedenle, gelecek yılki eğitim-öğretim döneminde, ders müfredatımıza Ahilik ve Meslek İlkeleri başlıklı dersi koymayı kararlaştırdık. Böylece Ahiliğin prensiplerini gelecek kuşaklara aktarmayı planlıyoruz`` dedi.
Ahilik Haftası kutlamaları çerçevesinde düzenlenen sempozyuma Kayseri dışından pek çok bilim adamının geldiğini ifade eden Kayseri Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Mustafa Alan, kutlama programının, Ticaret İl Müdürlüğü koordinasyonunda gerçekleştiğini ve pek çok kurum ve kuruluşun desteklediğini bildirdi. Alan, ``Kayseri`de her bir işimizi el birliğiyle, birlikte yapıyoruz. Ayrıca Kayseri bir hayırseverler şehri. Üniversitelerimizde pek çok hayırseverimizin katkısı var. Rahmetli Kadir Has, `Servetinle değil, hayrınla övün` derdi. Kendisini yılın Ahisi seçmiştik. Bana, birliğe ne istediğimizi sordu. Ben de `Senin sağlığın` dedim. Yaptıkların için seni yılın Ahisi seçtik, yapacakların için bir avans vermedik dedim`` diye konuştu.
Sempozyumun açılışında daha sonra bu yıl Kayseri`de ve Türkiye`de Yılın Ahisi seçilen terzi ustası Mahir Solak kürsüye geldi. Mahir Solak, ``Ben 63 yıllık terziyim. Beni yılın Ahisi seçtiler. Çok teşekkür ediyorum. Bütün esnaf arkadaşlarımın da Ahi olmasını diliyorum`` dedi.
Kayseri Ticaret İl Müdürü Alaaddin Fırat da, Ahilik Haftası`nın, Ticaret Bakanlığı`nın öncülüğünde bütün Türkiye`de kutlandığını, bu yıl da her ilde kutlamalar yapıldığını belirterek, ``Melikşah Üniversitesi`nde yapılan bu sempozyumun da faydalı olacağına inanıyorum. Kutlamaların son gününde, Kırşehir`de bir program düzenlenecek ve sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan da katılacak`` ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından ilk panele geçildi. İlk panelin yöneticisi Melikşah Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şen, sempozyumda Ahiliğin pek çok yönüyle ele alınacağını ifade ederek, ``Biz Ahilik diyoruz. Ahilik`te, kardeşlik, cömertlik, birlik ve fütüvvet olgusu var`` dedi.
Panelin ilk konuşmacısı Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhammed Şevki Aydın, Ahilik teşkilatının İslam Medeniyeti içerisinde özgün yapısıyla bilinen bir teşkilat olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
``Tarihe bakışta ciddi sorunlar yaşayan bir milletiz biz. Tarihi olguları incelemek çok zor. Çünkü bir defa yaşanmış ve geçmiş. Tarihi tekrar ettirmek de mümkün değil. Ahilik herşeyden önce bir tarihi olgudur. Tarihte kalmış bir örgüttür. Öncelikle o tarihi olgu içinde doğru bakmamız gerekiyor. Bugünün penceresinden bakarak Ahiliği değerlendirirsek doğru yapmayız. Onu kendi şartları içerisinde doğru anlamamız gerekir. Anladıktan sonra da onu günümüze nasıl taşıyacağımızın, bizim zamanımıza nasıl getireceğimizin hesabını, kitabını yapmamız gerekiyor. Tarihi bir yapıyı, olguyu olduğu gibi günümüze taşımak mümkün değil. Ahilik kültürünü oluşturan ilkeler ise tarihsel değil, evrenseldir. İşte onu yani Ahilik kültürünü günümüze taşımanın yollarını aramalıyız. O günün şartlarında iş ahlakını üreten Ahilik teşkilatı, bugün nasıl örgütlenmeli sorusu son derece önemli. Nasıl bir sistem getirmeliyiz? Yani o zamanki yapıyı olduğu gibi taşıyarak, Ahilik teşkilatının ortaya koyduğu ürünleri elde edemeyiz. O zaman Ahilik teşkilatının o sistemizasyonunu, organizasyonunu günümüze nasıl taşıyacağımızı düşünmemiz gerekiyor.``
Bu arada, sempozyumun açılışında Türkiye`de yılın Ahisi seçilen terzi ustası Mahir Solak`a, Prof. Dr. Mahmut Özdevecioğlu tarafından plaket verildi.