KAYSERI’NIN Talas ilçesinde 1871 yılında Amerikalılar ta¬rafından kurulan ve 1968 yılı¬na kadar faaliyet gösteren Talas Amerikan Koleji’nin eski binası yeniden düzenlenerek ERUSAM hizmet binası yapıldı. ERUSAM, Türkiye’nin böl¬gesel v
Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve ERUSAM Müdürü Prof. Dr. Metin Hülagü, yaptığı açıklamada, soğuk savaşın sona ermesiyle değişen güçler dengesinin iç ve dış politikalar ve devletler arası ilişkilerde değişimlere neden olduğunu belirtti.
Yeni güçler dengesi ve küreselleşme algısı çerçevesinde yeni bir dünya düzeninin temellerinin atıldığını ifade eden Hülagü, şunları kaydetti:
‘’Bir ülkenin kendisini yakından ilgilendirecek bölgesel ve küresel anlamda ortaya çıkan veya çıkması muhtemel gelişmeleri öngörebilmesi, onlara karşı önceden tedbirler alabilmesi, hızlı, sağlıklı ve milli çıkarlarına uygun dinamik refleksler geliştirip kararlar verebilmesi için ulusal ve küresel gelişmeler hakkında ayrıntılı, tarafsız ve doğru bilgilere ihtiyacı vardır. Elde edilen bilgiler kadar, onların doğru analizlerinin yapılması ve bu analizlerin de ulusal stratejiler oluşturmak için kullanılması son derece önemlidir.
Bu yeni düzende kendisine yer ve misyon belirleme ihtiyacı duyan Türkiye, jeopolitik durumu ve sahip olduğu siyasi, sosyal ve kültürel potansiyelleri doğrultusunda mili bir strateji belirleme ihtiyacıyla karşı karşıyadır. Bu ihtiyacın karşılanmasına katkı sağlamak için merkezimizde Türkiye’nin bölgesel ve küresel sorunları konusunda kendilerini geliştirecek uzmanlar yetiştireceğiz.’’
Merkezin, 4 yüksek lisans ve 2 doktora programı araştırmacısıyla faaliyetlerine başladığını hatırlatan Prof. Dr. Hülagü, merkezin ilk uzman adaylarının İsrail-Filistin, Sudan, Rusya-Kafkasya, Ermenistan, Ermeni Diasporası ve Kürt Meselesi konularına yöneldiklerini bildirdi.
ERMENICE VE
İBRANICE KURSU
Geleceğin uzmanlarının, uzmanlık alanlarıyla ilgili dil öğrenmelerinin de şart olduğunu vurgulayan Hülagü, bu amaçla ilk olarak Ermenice ve İbranice kursu açtıklarını, talebe göre Kürtçe, Rusça veya Arapça kursları da düzenleyebileceklerini söyledi.
Türkiye’de eğitmen sıkıntısı nedeniyle Ermenice ve İbranice kursu açmanın son derece zor olduğunu anlatan Hülagü, ilk etapta merkezde çalışan araştırmacılarına yönelik düzenledikleri kursu, daha sonra bu alana ilgi duyan yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile tüm araştırmacılara yönelik olarak genişleteceklerini kaydetti.
Türkiye’yi ilgilendiren bölgesel ve küresel sorunlarla ilgili farklı faaliyetler gerçekleştireceklerini de ifade eden Hülagü, uzmanlık alanlarıyla ilgili analizler yapacaklarını, makaleler yayımlayacaklarını, dergi çıkaracaklarını, anket çalışmaları ve yuvarlak masa toplantıları ile ulusal ve uluslararası düzeyde konferanslar ve seminerler düzenleyeceklerini sözlerine ekledi.
Merkezin ilk uzman adaylarından Tekin Aycan Taşçı, merkezde Rusya-Kafkasya masasında görev yaptığını ve Rusça bildiğini söyledi.
Daha önce, Orta Asya alanında tez çalışması yaptığını ve doktora tezi çalışması için Kafkasya konusunda çalışacağını belirten Taşçı, merkezin ilk öğrencilerinden olmanın gururunu yaşadığını kaydetti.
Merkezde İsrail ve Filistin konusunda uzmanlık çalışması yapan ve kısa bir süre önce ikili temaslar için İsrail ve Filistin’e giden Erciyes Üniversitesi ziyaretçi grubunda yer alan Can Deveci de, Türkiye’nin dış politikasındaki gelişmelere göre çalışma alanlarını belirlediklerini ifade etti.
Türkiye’nin uzman açığı bulunduğu alanlarda araştırmalar yapmayı amaçladıklarını dile getiren Deveci, ERUSAM’ın bu anlamda önemli çalışmalara imza atacağına inandıklarını sözlerine ekledi.