MİLLİ STRATEJİYE KAYSERİ DESTEĞİ

KAYSERI’NIN Talas ilçesinde 1871 yılında Amerikalılar ta¬rafından kurulan ve 1968 yılı¬na kadar faaliyet gösteren Talas Amerikan Koleji’nin eski binası yeniden düzenlenerek ERUSAM hizmet binası yapıldı. ERUSAM, Türkiye’nin böl¬gesel v

Güncel 11.10.2011 09:41:00 0

Editör

admin

MİLLİ STRATEJİYE KAYSERİ DESTEĞİ
Haberi Sesli Oku

Erciyes Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve ERUSAM Müdü­rü Prof. Dr. Metin Hülagü, yap­tığı açıklamada, soğuk savaşın sona ermesiyle değişen güçler dengesinin iç ve dış politikalar ve devletler arası ilişkilerde de­ğişimlere neden olduğunu be­lirtti.

 

Yeni güçler dengesi ve kü­reselleşme algısı çerçevesinde yeni bir dünya düzeninin temel­lerinin atıldığını ifade eden Hü­lagü, şunları kaydetti:

 

‘’Bir ülkenin kendisini ya­kından ilgilendirecek bölgesel ve küresel anlamda ortaya çı­kan veya çıkması muhtemel ge­lişmeleri öngörebilmesi, onla­ra karşı önceden tedbirler ala­bilmesi, hızlı, sağlıklı ve milli çıkarlarına uygun dinamik ref­leksler geliştirip kararlar ve­rebilmesi için ulusal ve küre­sel gelişmeler hakkında ayrıntı­lı, tarafsız ve doğru bilgilere ih­tiyacı vardır. Elde edilen bilgi­ler kadar, onların doğru analiz­lerinin yapılması ve bu analizle­rin de ulusal stratejiler oluştur­mak için kullanılması son dere­ce önemlidir.

 

Bu yeni düzende kendisi­ne yer ve misyon belirleme ih­tiyacı duyan Türkiye, jeopolitik durumu ve sahip olduğu siyasi, sosyal ve kültürel potansiyelle­ri doğrultusunda mili bir stra­teji belirleme ihtiyacıyla karşı karşıyadır. Bu ihtiyacın karşı­lanmasına katkı sağlamak için merkezimizde Türkiye’nin böl­gesel ve küresel sorunları ko­nusunda kendilerini geliştire­cek uzmanlar yetiştireceğiz.’’

 

Merkezin, 4 yüksek lisans ve 2 doktora programı araştır­macısıyla faaliyetlerine başla­dığını hatırlatan Prof. Dr. Hüla­gü, merkezin ilk uzman aday­larının İsrail-Filistin, Sudan, Rusya-Kafkasya, Ermenistan, Ermeni Diasporası ve Kürt Me­selesi konularına yöneldikleri­ni bildirdi.

 

ERMENICE VE

 

İBRANICE KURSU

 

Geleceğin uzmanlarının, uz­manlık alanlarıyla ilgili dil öğ­renmelerinin de şart olduğunu vurgulayan Hülagü, bu amaç­la ilk olarak Ermenice ve İbra­nice kursu açtıklarını, talebe göre Kürtçe, Rusça veya Arapça kursları da düzenleyebilecekle­rini söyledi.

 

Türkiye’de eğitmen sıkıntısı nedeniyle Ermenice ve İbranice kursu açmanın son derece zor olduğunu anlatan Hülagü, ilk etapta merkezde çalışan araş­tırmacılarına yönelik düzenle­dikleri kursu, daha sonra bu alana ilgi duyan yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile tüm araştırmacılara yönelik olarak genişleteceklerini kaydetti.

 

Türkiye’yi ilgilendiren böl­gesel ve küresel sorunlarla ilgi­li farklı faaliyetler gerçekleştire­ceklerini de ifade eden Hülagü, uzmanlık alanlarıyla ilgili ana­lizler yapacaklarını, makale­ler yayımlayacaklarını, dergi çı­karacaklarını, anket çalışmala­rı ve yuvarlak masa toplantıla­rı ile ulusal ve uluslararası dü­zeyde konferanslar ve seminer­ler düzenleyeceklerini sözleri­ne ekledi.

 

Merkezin ilk uzman adayla­rından Tekin Aycan Taşçı, mer­kezde Rusya-Kafkasya masasın­da görev yaptığını ve Rusça bil­diğini söyledi.

 

Daha önce, Orta Asya ala­nında tez çalışması yaptığını ve doktora tezi çalışması için Kaf­kasya konusunda çalışacağını belirten Taşçı, merkezin ilk öğ­rencilerinden olmanın gururu­nu yaşadığını kaydetti.

 

Merkezde İsrail ve Filistin konusunda uzmanlık çalışması yapan ve kısa bir süre önce ikili temaslar için İsrail ve Filistin’e giden Erciyes Üniversitesi zi­yaretçi grubunda yer alan Can Deveci de, Türkiye’nin dış poli­tikasındaki gelişmelere göre ça­lışma alanlarını belirlediklerini ifade etti.

 

Türkiye’nin uzman açığı bu­lunduğu alanlarda araştırma­lar yapmayı amaçladıklarını dile getiren Deveci, ERUSAM’ın bu anlamda önemli çalışmala­ra imza atacağına inandıklarını sözlerine ekledi.